sunnuntai 8. joulukuuta 2019

KUDOTTU LUMIHIUTALE-KAITALIINA 


Lumihiutalemalli on yksi kauneimmista kudontamalleista jonka tiedän. Se on vanha malli, joka tunnetaan Saksassa ja muistaakseni myös Tanskassa nimellä Meritähti. Se on ollut pitkään toivelistallani ja viimein sen kutomiseen tuli mahdollisuus, kun kansalaisopiston puihin vedettiin pellavainen Lumihiutale-kaitaliinan loimi.


Lumihiutalekuvio kudotaan kahdeksalla varrella ja polkusella. Se on upea kuvio, mutta vaikea kutoa! Mallikerta on hyvin johdonmukainen ja sen oppii nopeasti ulkoa, mutta sen seuraaminen osoittautui haastavaksi. Jos ajatus harhaili hetkeksikin, sekosin laskuissa, enkä enää tiennyt missä kohtaa mallikertaa olin. Jouduin kutomaan hiljaisessa kutomossa ja laskin polkusia ääneen, etten menisi sekaisin.

Ostin liinoja varten puolivalkaistua Aivina 8 -pellavalankaa Toikalta, jota kudoin kaksinkertaisena. En ole ennen kutonut pellavaloimeen ja se oli yllätävän haastavaa. Katkoin vähän väliä loimikankoja kutoessa, vaikka yritin varoa reunoja, enkä kiristänyt loimea niin tiukalle kuin normaalisti. Olen ollut aina hyvin tarkka reunojen kanssa, mutta nyt en ole niihin täysin tyytyväinen.


Toiseen liinaan värjäsin koulussa pellavalangat viininpunaiseksi. Meillä on Tavastialla Wetterhoffilta saadut värikarttakirjat, joista löytyy varmasti lähemmäs tuhannen värisävyn reseptit. Kirjasta oli helppo etsiä mieluisin värisävy ja värjätä langat sillä. Väriksi valitsin tumman viininpunaisen, jonka tiesin sopivan hyvin valkaisemattoman pellavan kanssa.

Punaisen liinan kutominen oli paljon helpompaa. Pellava oli ilmeisesti pehmennyt värjäyksessä ja sillä oli aivan ihana kutoa. Se asettui reunoissa kauniisti enkä katkonut kuin yhden loimilangan liinaa kutoessa. Luonnossa viininpunainen liina on valkoistakin upeampi, mutta se ei pääse oikeuksiinsa kuvissa. Kuvissa ei näy värjätyn pellavalangan upeaa kiiltoa.


Minua ennen kutonut rouva ihmetteli liinassaan näkyvää raitaa, jota en nähnyt kutoessani valkoista liinaa. Kudoin viimeisenä viininpunaisen liinan ja siinä näkyy selvästi raita pystysuorassa linjassa. En keksinyt muuta kuin, että vanhassa pirrassa oli vääntynyt piin rako, josta jäi näin selkeä jälki liinaan. Onneksi tuo raita ei näy niin selvästi luonnossa kuin kuvissa eli tuskin se käyttöä haittaa vaikka tietysti se harmittaa kutojaa niin vietävästi!
Annan liinat äidilleni joululahjaksi ja ylpeänä saan kehaista, että ne ovat kerrankin valmiina hyvissä ajoin ennen joulua. Lahjaksi menevien kahden liinan lisäksi kudoin itselleni kolmannen liinan valkoisella pellavalla, mutta se odottaa vielä viimeistelyä.


Jos haluat kutoa Lumihiutale-mallia niin ainakin Lankavan sivuilta löytyy ohjeet Kesäpäivä-pyyhkeeseen, joka on siis kudottu lumihiutalemallilla. Tässä linkki Lankavalle. Tässä linkki Toikan verkkokauppaan ja käyttämääni pellavakuteeseen.


Tämän postauksen myötä toivotan sinulle hyvää joulua! Vetäydyn pikku hiljaa joulun viettoon ja palaan luultavasti vasta joulun välipäivinä muistelemaan kulunutta vuotta! 

Rauhallista joulua sinulle!

8 kommenttia: