sunnuntai 19. toukokuuta 2019

KÄSINKUDOTTU SAORI-MATTO

Kansalaisopiston kudontaryhmässä eräs rouva kutoi saoritekniikalla kaitaliinan, johon ihastuin niin, että halusin kutoa samanlaisen maton poikien huoneeseen. Saori on japanilainen kankaankudontatekniikka, joka on levinnyt ympäri maailmaa. Se on vapaakudontaa, jossa ei ole virheitä eikä kudonnaisia suunnitella etukäteen. Saori on myös jättänyt puhekieleen termin pujotustekniikalla tehtyihin töihin.


Matossani kulkee koko maton levyinen siksak-kuvio, jossa pikkuautot voivat kiihdyttää kilpaa mäkistartissa ja väistellä reunojen kivivalleja. Kudoin maton trikookuteista palttinasidokseen ja aloin ensin kutoa mattoa kolmella värillä, jolloin kuviosta olisi tullut hieman tiheämpi, mutta metrin kudottuani huomasin, että maton toiselle puolelle muodostuu palttinavirhe joka kerrokselle. Halusin, että matosta tulee kaksipuolinen, joten purin kutomani ja aloitin uudestaan kahdella värillä.


Kuteet kulkevat samassa viriössä, kietoutuvat toisiinsa kohdastessaan ja palaavat takaisin reunoille joista lähtivät. Matto kapeni aika paljon puissa, koska en osannut juoksuttaa kudetta tarpeeksi. Normaalisti kutoessa jätän kuteen viriössä vinoon, mutta tässä se täytyy jättää kumpareeksi keskelle mattoa, joka on minulle vieras kudontatapa. Hieman mattojen reunoilla näkyy kuteiden eripaksuisuus, mutta olen lopputulokseen tyytyväinen.


Tämä oli aivan ihana matto kutoa ja ensimmäinen kerta kun itse kudoin saoria, mutta ei jää viimeiseksi kerraksi. Aloin heti suunnitella olohuoneeseemme toista mattoa ja muistikirja on täyttynyt ideoista, jotka haluan toteuttaa. Saoritekniikka on helppo ja se onnistuu vaikka ensikertaa kutovalta. Parasta tässä on se, että sen kutomiseen ei tarvitse kuin kaksi vartta ja kaksi polkusta.


Jos haluat tutustua tekniikkaan, tässä Youtubevideossa näytetään, miten kudotaan kahdella värillä ja tässä videossa näytetään, miten kudotaan kolmalla värillä. Molemmat videot on englanniksi, mutta ne ovat niin selvät, ettei sinun tarvitse osata englantia. Jos haluat lukea lisää Saoritekniikasta, niin Tekstiiliopettajaliiton sivuilta löytyy suomenkielellä artikkeli ja täältä lisää englanniksi.
6 kommenttia:

 1. Onpa näyttävä matto! Olen saamassa lähiaikoina äitini kangaspuut ja tokihan pitäisi niille käyttöäkin saada. Tätä tekniikkaa voisikin kokeilla, jos se onnistuisi ensikertalaiseltakin kuten kerroit:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Satu <3 Saorin kutominen on helppoa ja sillä saa tehtyä upeita kuvioita kankaisiin <3

   Poista
 2. Komea matto, katselin tekniikkaa youtubista, mukavaa työtä. Pitkään olen seurannut netistä weaving juttuja ja toivonut että riittäisi aikaa niihinkin. Seuraavassa matossasi osaat jo niksit. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irmeli <3 Youtube ja sosiaalinen media on mahtava tapa tutustua erilaisiin tekniikoihin ja oppia uusia niksejä. Jos olet Facebookissa, niin suosittelen tutustumaan myös sen kudontaryhmiin =)

   Poista