perjantai 13. lokakuuta 2017

12 PALAA KALEVALAA

"Ajatukset ovat myrkkyä. Mitä enemmän järkeilee, sitä vähemmän saa aikaan."
- Raymond Chandler
Olen päässyt Kalevala Calissa melkein puoleen väliin, kun 24:stä palasta 12 on virkattu, päätelty ja pingotettu. Muutama pala on vielä vähän vajaa, mm. Joukahainen ei ole suossa eikä Maailman syntyyn munittu. Pelkään, että korkeat kohdat paloissa ovat liian vastustamattomia meidän kuopuksen mielestä ja pahimmassa tapauksessa hän repii ne irti rikkoen koko palan, joten mietin vielä hetken, että jätänkö palat tuollaisiksi. Muutaman palan olen virkannut uudestaan, kun olen vaihtanut värien järjestystä mm. Väinölän viljavat vainiot virkkasin uusiksi, kun halusin tähkäpäistä keltaiset vihreällä pohjalla. Tämä on ollut tähän asti aivan ihana ja opettavainen matka, sillä melkein jokaisen palan myötä olen oppinut jotain uutta.

Näin puolessa välissä projektia on hyvä istua hetkeksi alas ja laskea paljonko lankoja on kulunut, ettei myöhemmin tule ikäviä yllätyksiä ja joku väri loppuukin kesken, eikä riitä kaikkiin paloihin. Varasin peittoa varten kasvivärjättyä seiskaveikkaa parisen kiloa, joista suurin osa oli keltaista. Olen käyttänyt sitä melkein kaikissa paloissa ja lisäksi yhdistän sillä palat ja teen myös reunuksen. Jokaisen palan uloin kerros on virkattu tumman vihreällä ja sitä on kulunut nyt sen verran, että se riittää kaikkiin paloihin, mutta sitä jää yli vain n. 30 grammaa. Onneksi heräsin tähän ajoissa, enkä siis joudu muuttamaan suunnitelmia tai pahimmassa tapauksessa purkamaan paloja, joissa olen käyttänyt sitä enemmän. Muiden värien kanssa ei onneksi tarvitse säästellä. Keskimäärin yksi ruutuni vie seiskaveikkaa 47 grammaa eli näyttäisi siltä, että paloihin kuluu lankaa yhteensä 1,3 kiloa. Lisäksi yhdistämistä ja reunusta varten tarvitsen keltaista varmasti 300 grammaa.
 Ajattelin tehdä peiton ensin keltaisesta, vaaleanvihreästä ja tumman vihreästä sekä sinisestä, mutta koska peitossa on kaksi meriaiheista palaa, Ahto ja Kalevalan meri, käytin niissä vaaleansinistä lankaa. Se on lupiinin kukkien toinen jälkiväri ja se on värjäytynyt ihan miten sattuu, mutta pirskatti kun se näyttää hyvältä meripaloissa. Langan elävyys sopii hienosti niin kuvioon kuin aiheeseen, sillä harvemmin veden pinta näyttää yksiväriseltä. Merien lisäksi käytän vaaleansinistä lankaa varmasti vielä muissakin ja ainakin Iso Tammi, jossa on nyt paljon vaaleankeltaista huutelee mielestäni sinistä. Se menee muutenkin purkuun, koska olen virkannut sen niin napakalla käsialalla, että se on kuin peltiä. Virkaan sen reunakerrokset uudestaan, jotta saan palasta vähän isomman ja hieman pehmeämmän.

Palani eivät ole ihan samankokoisia ja olen näitä tehdessä huomannut, että jos palassa on uusia silmukoita, niin virkkaan ne niin hartaasti ja niistä tulee huomattavasti isompia. Kalevalan merestä taisi tulla kaksi senttiä leveydeltään pienempi, kun virkkasin sen reunimmaiset kierrepylväät uudestaan ja keskityin kunnolla silmukoiden tekemiseen. Pienimmät palat pingotan vielä uudestaan ja yritän saada niitä vähän isommiksi, vaikka pienet kokoerot eivät onneksi haittaa sillä palat yhdistetään kauniilla Väinämöinen-liitoksella, jonka ohje julkaistiin jo viime viikolla. Itse yhdistän palat vasta, kun kaikki ovat valmiina, jotta saan jaettua sinisävyisiä ruutuja eripuolille peittoa. Jos peiton kuitenkin tekee siinä järjestyksessä kuin se on suunniteltu, niin sitä kannatta koota jo nyt.

Nyt pidän muutaman päivän Kalevalasta taukoa ja virkkaan pikkuväelle pipot. Tapaamme seuraavan kerran ensi maanantaina. Se on suuri ja merkityksellinen päivä minulle, sillä silloin julkaistaan suunnittelemani Kalevala Cal -ohje, Neidon Kehrä. Jännitän julkaisua todella paljon ja toivon todella, että kaikki menee hyvin. Pidäthän puolestani peukkuja! Tapaamisiiin!

Jos Kalevala Cal on mennyt osaltasi ohi, niin klikkaa itsesi osoitteeseen www.arteeni.fi/Kalevala Cal. Löydät sieltä kaiken tiedon projektista sekä kaikkien julkaistujen palojen ohjelinkit. Aikaisemman postaukseni Kalevala Calista löydät täältä.
17 kommenttia:

 1. Aivan upea!!! Vitsit nuo sun langat on ihan mielettömän ihanat! Mä lähdin käyttämään lankakerän loppuja ja nyt oon alkanut epäröidä, olisko sittenkin pitänyt vähän suunnitella ruutuja tai käyttää vaan paria väriä. Mutta meni jo! Toivotaan, että tulee edes suht harmoninen kokonaisuus. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Mä päädyin näihin, kun mulla oli viime kesän jäljiltä niin paljon kasvivärjättyä lankaa, enkä halunnut ostaa peittoa varten yhtään enempää. Tosin olen taas tässä syksyn aikana värjännyt ja ostanut yli kilon lankaa eli ei tämä nyt ihan mennyt niin kuin piti :D

   Poista
 2. Kauniita paloja ja hienosti olet sommitellut värit. Mä en innostunut kaikista kuvioista, joten koota peiton vain niistä paloista, joihin ihastuin (ja jotka osaan). 😁 Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Juu! Eihän sitä tarvitse tehdä kaikkia paloja vaan just ne mitkä haluaa. Näitä palojahan on vielä 4 ylimääräistä ja ajattelin virkata nekin, mutta ne ei tule tähän peittoon. Ajattelin tehdä niistä sit jotain ihan muuta :)

   Mukavaa viikonloppua myös sulle ♥

   Poista
 3. Kylläpä on kaunis ja ihanat värit. Osaisinkohan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Aina kannattaa kokeilla! Jokaisesta palasta on kirjallisen ohjeen lisäksi video-ohje ja Facebookissa on Kalevala Cal -ryhmä, jossa voi kysyä neuvoa :)

   Poista
 4. Hitsi kun onkin jotenkin taianomaisen kaunista ❤ Hienosti saatu Kalevala vangittua silmukoiksi. Houkuttais itsekin kokeilla, mutta epäilen ettei taidot riitä ☹ Ehkä pitää uskaltaa. Siihen asti voin ihailla esim tätä sun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Mä suosittelen ainakin kokeileen! Peiton virkkaus on tosi mielenkiintoista, kun kaikki palat ovat niin erilaisia ja tehdessä tosiaan oppii koko ajan uutta :)

   Poista
 5. Oih, ompas kauniita paloja <3 Aivan ihania! Mukavaa viikonlopua jatkoa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Näitä on ollut niin mukava virkata, vaikka muutaman kerran olen päässyt purkamaan :)

   Poista
 6. Ootpa kyl taitava! Näyttää upealta. 😍 Kivan harmoninen värimaailma.

  VastaaPoista
 7. Ihan mielettömän hieno. Nuo värit ja kuviot. Itsellä on vasta 2 palaa tehtynä ja päädyin tekemään ne yksivärisinä koska noita ennen olen virkannut lähinnä isoäidinneliöitä. Paljon on jo 2 palasta tullut opittua ja odotan mitä kaikkea tässä vielä oppiikaan. Kunhan taas pääsee vauhtiin tekemisessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Peitosta tulee yksivärisenä upea <3 Mietin kans sitä vaihtoehtoa, mutta koska näitä kasvivärjättyjä lankoja oli niin paljon, niin päädyin tähän =)

   Tämä peittoprojekti on kyl mahtava oppikoulu! Vaikka mulla on muutama silmukka jo virkattuna ja olen pitänyt itseäni kokeneena virkkaajana, niin silti olen ollut aivan ihmeissäni näistä vinkeistä ja opeista, mitä peiton virkkaus on mukanaan tuonut <3 Mukavaa virkkausmatkaa Kalevalan parissa <3

   Poista
 8. Ihana kokonaisuus! Peitosta tulee aivan upea <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva <3 Mä olen vähän nyt jäänyt jälkeen, kun poikien pipot eivät ota valmistuakseen... Aloin tänään virkata kolmatta vai peräti neljättä versiota =D

   Poista
 9. Niin kaunista, niin kaunista katseltavaa<3 Taitava sinä! Puoliväli jo saavutettu:)
  Voi jos osaisin edes yhden palan virkata..vaikuttaa aikas monimutkaisille..Toisaalta, tykkäisin just tuon tyyypisestä työssä, jossa pääsisi opettelemaan uusia juttuja ja olis kivasti vaihtelua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Mä olen pitänyt itseäni kokeneena virkkaajana, mutta tää projekti on opettanut kyl valtavasti! Tänään Sammon taontaa virkatessa huomasin, että olen tainnut aina virkata 2 kiinteää silmukkaa yhteen väärin :D

   Jos et ole virkannut paljoa, niin tämä voi olla haastava työ. Mutta peittoa virkkaa nytkin pari ihan vasta-alkajaa, eli jos on kärsivällisyyttä (jota sulta kyl löytyy) ja mielenkiintoa, niin kyl sä tän virkkaat :)

   Poista