sunnuntai 21. elokuuta 2016

Kudottu siksak-tuolimattoKudoin ensimmäisenä ruusukkaanani olohuoneemme nojatuoliin tuolimaton. Minun piti tehdä Loimien lomassa -lehdestä (ohje löytyy numerosta 2/2015) löytyvä ruusukaspoppana, mutta poppanakuteen sijaan käytin puuvillalankaa. Kudoin kaksinkertaisella langalla, joista toinen on lämpimän keltainen ja toinen oranssi, mutta lankani oli silti hieman liian ohutta, joten kokeneemman kutojan (mihin joutuisinkaan ilman heitä!) neuvosta muutin kuviota ja jätin siitä yhdet paltinapoljennat pois. Siksak-kuviosta tuli hieman loivempi, mutta se täyttyi kunnolla. Hieman minua jännitti, kun en ollut koskaan aikaisemmin kutonut puuvillalangalla, enkä oikein tiennyt, että kuinka lujaa sitä kuuluu lyödä tai kuinka sitä juoksutetaan viriössä, mutta hyvinhän tässä kuitenkin kävi. Lopputulos on mielestäni järisyttävän upea tuolinpäällinen, jollaista ei joka talosta löydykään - ei ainakaan itsetehtynä!

Vaikka minulla oli reunimmaiset loimilangat pois niisistä, niin silti kankaan reuna ei ole ihan niin siisti kuin mitä toivoisin sen olevan. Loimen leveys oli 45 senttiä, enkä olisi halunnut hukata yhtään senttiä tuosta leveydestä, joten juoksutin kudelankaa niin löysästi viriössä kuin uskalsin ja varoin kiristämästä reunoja. Viimeistelin vielä reunojen kurjuuden katkomalla pingottimella molemmista reunoista muutamat loimilangat, eikä tuolimattoani parane tutkia turhan läheltä. Minun piti ensin ommella koneella vinonauhat kankaan päihin, mutta vinonauhani veteli miten sattui ja ompeleeni näytti siltä kuin, että olisin ollut pienessä maistissa koneella päästellessäni. Purin ompeleet ja siistin päät vain kääntämällä ne.

Vaikka tuolin päällisessä onkin pari polkuvirhettä, reunat vähän miten sattuu eikä päätkään ole ihan sellaiset kuin niiden pitäisi olla, niin silti pidän tästä todella paljon. Minun piti alun perin tehdä kuvio yksivärisellä langalla, mutta päädyin kahteen väriin, kun langat olisivat muuten loppuneet kesken. Käyttämäni sävyt korostavat toisiaan ja näyttää siltä, että siksak-kuvio eläisi. Pari senttiä se saisi olla leveämpi, mutta se saa nyt kelvata ihan näin. Vaikka työni oli aluksi hieman haastavaa, kun taas kudoin ja purin niin paljon, että välillä jo näytti siltä, ettei tuolimatto valmistu edes jouluksi, niin loppujen lopuksi paukuttelin tämän valmiiksi kolmessa päivässä. Lankaa n. 140 senttiä pitkään mattoon kului n. 660 grammaa.

26 kommenttia:

 1. Voi miten kaunis ja ihana auringonkeltainen väri <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä pidän kans tuosta väristä paljon <3 Kokeilin ensin kutoa pelkällä oranssilla, mutta se on ihan pliisun näköinen tämän kahden värin yhdistelmän rinnalla =) On se hyvä, ettei ollut enempää lankoja, joten jouduin kokeilemaan kahden värin yhdistämistä =D

   Poista
 2. Upea tuli tuoli matosta.Itse en ole käsityö ihminen, siksi ihailen kaikkia, jotka osaa jotakin tehdä.
  Hyvää sunnuntai päivää sulle.

  VastaaPoista
 3. Se on upea! Ja sopii loistavasti tuohon tuoliin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Itse asiassa Loimien lomassa -lehdessä oli melkein samanlainen tuoli mallikuvassa. Sen takia mä varmaan tästä niin innostuinkin. Mun pitää vielä joskus kutoa toinen tällainen poppanalla, niin saan tehtyä ihan ohjeen mukaisen tuolimaton =)

   Poista
 4. Hei kyselit kranssin teko ohjetta se löytyy blogini sivupalkista kohdasta kranssi ja sieltä kun menet vuoden 2015 syyskuuhun niin ohje on siellä. Mukavia kranssinteko hetkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuhannesti <3 Mä tulen katsomaan! Kranssissi oli niin upea, että mä haluan samanlaisen meidän oveen <3

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos =) Harmi vain, että meidän pikkuväki keksi, että kun ruusukaskuvion kudelankoja vetää, niin ne saa mukavasti lenkille. Nyt tars alkaa opetteleen niiden korjaamista... Mä yritän ajatella positiivisesti, että onneksi heillä ollut saksia käden ulottuvilla, niin eivät saaneet napsittua niitä lankoja poikki =)

   Poista
 6. Tuo on kyllä yli-ihana ja kauniit värit!

  VastaaPoista