torstai 25. elokuuta 2016

Gluteeniton kanttarellipasta

"Iloinen köyhä on rikkaampi kuin murheellinen rikas."
- Euripides


Alkukesästä rutisin äidilleni, etten ole ikinä löytänyt sellaisia isoja kanttarelleja, mitä lehtikuvissa näkyy, mutta tänä kesänä ei niistä ole ollut pulaa! Tämä kesä on ollut kanttarellikesien kanttarellikesä! Niitä kasvaa nyt sellaisissa paikoissa, mistä niitä ei aikaisemmin ole löytynyt ja metsässä käyminen on todella palkitsevaa, kun sieniä ei tarvitse varsinaisesti etsiä. Suosittelen lämpimästi pakkaan pienet eväät, vetään kumpparit jalkaan ja painumaan luontoäidin helmaan. Mikään ei ole niin ihanaa kuin kävellä sateen raikkaassa metsässä ja kuunnella luonnon ääniä. Sehän on tutkittu juttu, että 15 minuuttia metsässä laskee verenpainetta ja nostaa mielialaa ja se, että samalla löytää vielä ruokapöytään sieniä, on plussaa. Sehän on kuitenkin ilmainen raaka-aine, joka on (lähes) kaikkien saatavilla ja kerättävissä. Sieniä poimiessa on kuitenkin hyvä muistaa, että kerää vain niitä sieniä, joita tunnistaa ja ei eksy. Kiire on sienestäjän pahin vihollinen, joten suosittelen, että jätät sen kotiin.

Me ollaan ukkokullan kanssa lottovoittajia, kun meidän pikkuväki tykkää kanttarelleista ja meillä onkin syöty niitä todella usein. Meillä on kanttarelleista tehty kastikkeita, piirakoita, risottoa ja niitä on kerätty jo pakkaseenkin. Yhdeksi lemppareista on tämä ihana ja nopea kanttarellipasta, jota me tosin ollaan syöty niin monta kertaa, että nyt tulee jo kanttarellit korvista. Itse jätän kanttarellit oikein isoiksi ja joita on sitten ihanaa metsästää haarukalla, mutta on makuasia, että pilkkooko sienet pieniksi. Päälle raastettu parmesan viimeistelee herkun, kunhan vain muistaa ostaa sitä kaupasta.

VINKKI! Korvaa puolet ruokakermasta ranskankermalla, niin saat hyvän täytteen vaikka uuniperunoille! 

GLUTEENITON KANTTARELLIPASTA
n. neljä annosta

Näitä tarvitset:
n. 1 l Kanttarelleja
sipuli
pari valkosipulin kynttä
Aurajuustoa (maun mukaan)
3-4 dl ruokakermaa
suolaa
vähän valkopippuria
Paistamiseen voita

Ja näin se käy:
Perkaa sienet ja pyöräytä niitä pannulla kunnes neste on imeytynyt. Nosta sivuun. Laita pasta kiehumaan. Kuullota voissa pilkottu sipuli ja valkosipuli. Lisää kerran pannulla käyneet kanttarellit. Anna paistua hetken. Muista sekoitella, ettei pala! Murenna sekaan aurajuustoa. Sekoita taas. Lisää pari desiä kermaa ja sekoita. Anna muhia hetken aikaa (5-10 min.) ja lisää kermaa tarvittaessa. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Syö heti pastan kanssa.


8 kommenttia:

  1. Oih, toi on varmasti hyvää! Täytyy muistaa tää resepti seuraavan metsälenkin jälkeen.;)

    VastaaPoista
  2. Oi, näyttää niin hyvältä! Taidankin testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Kyl kannattaa! Kanttellit on ihan hetkkua <3 Mä näin viimeksi sienimetsässä jo ensimmäisiä karvalaukkujakin, mutta en viitsinyt poimia, kun tiesin, etten ehdi perkaan ja ryöppään. Seuraavan kerran pitää poimia nekin talteen =)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Tässä mulla on Semperin Tagliatelleä, mutta meillä taidetaan syödä eniten ihan spagettia, sillä lapset pitävät siitä eniten =)

      Poista
  4. Sienestäminen on mahtavaa, vähän kuin kirppiksellä käymistä: koskaan ei voi tietää, mitä ihanaa vastaan tulee. Mä pääsin nauttimaan jättikantarelleista Savonlinnassa heinäkuun lopussa, loistavia ruokasieniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin muuten on! Enpä ole ennen ajatellut, mutta kirppiksillä kiertämisessä ja sienestämisessä on tosiaan paljon samaa =) Mä aina sanon meidän pikkuväelle, että kanttarellit ovat vähän niin kuin merirosvoaarteita. Niistä täytyy olla ihan hissun kissun, ettei muut saa tietää niistä. Pojilla on paha tapa huutaa aina sieniä nähdessään, että KANTTARELLEJA =D Puoli metsää kuulee, että me löydettiin sieniä =D

      Jättikanttarellit kuulostaa mielenkiintoisilta! Pitääkin tutustua =)

      Poista