sunnuntai 7. marraskuuta 2021

ARTESAANIOPINTOJEN PUJOTUKSEN JA POIMINNAT

 




Pujotukset ja poiminnat jaksolla tutustuimme erilaisiin kangaspuissa tehtäviin pujotus ja poimintatekniikoihin. Kävin jakson vuotta aikaisemmin alottaneiden kanssa ja samaan aikaan kuuntelin mattojakson teoriaosuudet. Sain hyväksiluettua mattojakson aikaisemmalla kudontakokemuksellani, mutta sidosopin takia kävin teorioissa. Jakso oli hyvin kiireinen, kun juoksin kahden luokan väliä ja yritin kutoa mallitilkkuja muiden tahdissa.

Pujotukset ja poiminnat jaksolla opettelimme seuraavat tekniikat:

  • Kiertopujotus
  • Juoksupujotus 
  • Pintapujotus
  • Kiintopujotus
  • Kuultokudos
  • Kelim
  • Hanaori (tämä oli lemppari)
  • Punapoiminta
  • Pitsipoiminta
  • Helmipoiminta
  • Saori
  • Ryijyjen teko
  • Ängö 

Saori ja ängön tekniikat olivat ainoat minulle entuudesta tutut tekniikat. Olen Saorilla tehnyt maton ja joogamattoni on mielestäni kudottu ängön tekniikalla, vaikka en tiennyt silloin, että tuolla räsypujotuksella on joku nimi. Teimme kaikista tekniikoista koetilkut ja jotenkin olen onnistunut suoriutumaan kurssista ilman ainoatakaan valokuvaa! Onneksi minulla on nuo yllä olevissa kuvissa näkyvät mallitilkut siististi kansiossa, joten sain ne todistusaineistoksi tähän postaukseen. 

 

 

Jakson lopuksi tehtiin asiakastyönä taidetekstiili jollain jaksolla opituista tekniikoista. Minua aikaisemmin opiskelleet tekivät ryhmätyönä Valman pajan seinälle valtavan seinätekstiilin, jossa oli panelinverhojen seassa kudottuja kuusia, männyn ja koivun runkoja. Teokseen toivottiin lisää kuusia, joten otin mallia valmiiksi suunnittellusta kuusesta ja kudoin yhden ison kuusen. Kuusen pohja on paksua mattovillaa ja kuusen lehvät fanttilankaa, joka on paksua huopalankaa.

Vihreää fanttilankaa ei enää ollut riittävästi ja koska sitä ei enää valmisteta, projektini alkoi siitä, että värjäsin sinistä fanttia vihreäksi. Onneksi värin ei tarvinnut olla saman sävyistä muiden kuusien kanssa kunhan se sopi pohjalangan kanssa yhteen. Tein kantaliemistä värisarjan, joista asiakas sai valita mitä vihreän sävyä hän haluaa työssä käytettävän. Kun olin värjännyt riittävästi fanttia, aloin kuusen kudonnan.


 

Pääsin työni kanssa helpommalla kuin muut opiskelijat, koska kuusen sidos ja tiheydet oli valmiina. Minun piti vain toteuttaa se kaksi kertaa korkeampana ja puolta leveämpänä. Minulla oli piirrettynä kuusen ääriviivat kankaalle, joka kulki puissa työn alla, mutta huomasin tehdessä, että työtä oli helpompi kutoa paperille tehdyn piirroksen ja mittojen mukaan. Kun kuusi oli valmis, päärmäsin molemmat päät ja siistin kuusen lehvät. Valmis kuusi ripustettiin Valman seinälle muiden kuusien seuraan. Kuuselleni tuli lopuksi korkeutta kolmisen metriä ja leveyttä yli metri. 


Värjäsin fanttilankaa mielestäni reilusti, mutta sitä jäi parisen metriä uupumaan ja kuusen latva on sen takia eri värinen kuin muu kuusi. Sitä ei onneksi näe valmiissa kuusessa, koska eri väriset raidat on niin korkealla. Vaikka projekti ei ollut lempparini ja yritin pyristellä siitä eroon, opin valtavasti tätä tehdessä. Nyt osaan värjätä koesarjan kantaliemistä, jos minun pitää joskus tehdä asiakkaalle juuri oikean väristä lankaa.




Jos haluat käydä katsomassa kutomaani Saori-matto, löydät sen täältä: Saori-matto

Ja ihanan joogamattoni löydät täältä: Jooga-matto

1 kommentti:

  1. On kyllä mielenkiintoiset opiskelut sinulle!
    Upea kuusi kyllä - kävisi vaikka kestojoulukuuseksi. :)

    VastaaPoista