sunnuntai 5. syyskuuta 2021

ARTESAANIOPINTOJEN NÄYTTÖ: MALLIKANSIO PIRTAKANGASPUILLA KUDOTTAVISTA MALLEISTA


Suoritin artesaanitutkinnon ensimmäisen näyttöni alkuvuodesta. Toikalla kaivattiin näytekansiota, joista näkisi selvästi mitä kaikkea pirtakangaspuilla ja kaksivartisilla kangaspuilla voi kutoa. Kaksivartisilla kangaspuilla sidosvaihtoehdot eivät ole laajat. Valittavanasi on vain kolme sidosta: palttina, panama ja ripsi, mutta niistä saa paljon irti erilaisilla materiaali- ja värivalinnoilla. Itseäni kiinnosti valtavasti juuri värinvaikutus sidoksissa, joten otin sen näytekansioni punaiseksi langaksi. Näytekansion oli määrä valmistua Suomen Kädentaidot -messuille marraskuussa 2020.

 

Minulla oli keväällä 2020 koululta tietokone lainassa ja etäopetuksen lomassa suunnittelin Weavepoint-ohjelmalla malleja kansiota varten. Suunnittelin 40 erilaista mallia, joista Toika sai valita 20 mieleistä näytekansioon ja loput 20 jätin "arkistoon" mahdollista myöhempää käyttöä varten. Lisäksi kudoin kansioon näytetilkut muutamasta erilaisesta pujotuksesta mm. helmipoiminnasta ja saorista. Materiaalina lähes kaikissa tilkuissa on Bremontin Lucia -lanka, joka on paksu ja muhkea merinoalpakkalanka. Siinä näkyy kuviot hienosti ja näytetilkuista tuli selkeät. Sovimme, että kudon kaikki tilkut tuplana ja saan pitää toisen tilkun itse.


 

Kesällä 2020 kun kesä oli kuumimmillaan kelloni soitti kukonlaulun aikaan, jotta pääsin kutomaan näytetilkkuja. Loin loimen Siru-pirtakangaspuihini poikien ruutuaikana tai iltaisin terassin pöydällä ja laitoin puut aamua varten valmiiksi. Sain kudonnat pois puista, kun pojat kömpivät sängyistään ja päivät touhusin heidän kanssa. Kävimme uimassa ja metsästimme Pokemoneja. Pystyin viettämään heidän kanssaan kesälomaa vaikka itse tein näyttöä lomailun ohessa. Sain kaikki tilkut kudottua kesäkuun aikana.

 

Kun kaikki mallit oli kudottu, viimeistelin tilkut huolittelemalla ompelukoneella. Mallitilkut joissa oli hieman harvempi tiheys levisivät, kun yritin ommella niitä. Nämä tilkut "viimeistelin" vesiliimaseoksella, jotta ne eivät alkaisi purkautua. Toika toivoi, että heidän tilkkunsa olisi kansiossa ikkunallisilla sivuilla. Leikkasin ikkunat kaksinkertaiseen kartonkiin, jonka sisään liimasin näytetilkut. Niittasin näytetilkkuihin pahvin palaset, joihin levitin liiman ja liimasin tilkun näin kartonkisiin sivuihin. Uskoisin, että tällain ne pysyvät paikoillaan vuodesta toiseen. Liimasin vielä sivuun aina Weavepointilla tehdyn kudontaohjeen, jotta mallin neuvominen asiakkaalle on helppoa. Omat tilkkuni eivät ole ihan näin järjestelmällisesti taltioitu.

 

 

Tämä oli aivan mahtava projekti ja nautin sen tekemisestä valtavasti! En ollut aikaisemmin tehnyt värinvaikutusta sidoksessa kuin kutomalla kattausliinat äidilleni ja oli aivan käsittämätöntä nähdä miten kuviot muodostuivat kankaalle. Opin projektista valtavasti ja sain ihanat näytetilkut itselleni. Työnjakoni oli myös hyvä, kun kudoin tilkut kesällä ja näytön arviointi oli vasta myöhemmin. Harmikseni messut vuodelta 2020 siirtyivät eikä kansio päässyt esille suunnitellusti. Ehkäpä näet sen tänä vuonna Toikan osastolla.2 kommenttia:

 1. Wau, no onpas todella monenlaista! Minähän olen unohtanut melkein kaiken sidoksista ja väitin juuri kaverille, että ei nelivartisilla, saati kaksivartisilla voi oikein mitään kiinnostavaa saada aikaan. Höh miten väärässä olin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niitä on! Yksi näistä malleista on jo päässyt huiviksikin asti =)

   Olin kans itse siinä käsityksessä, että kaksivartisilla puilla ei saa oikein mitään aikaiseksi. Nykyään olen eri mieltä!

   Poista