sunnuntai 11. heinäkuuta 2021

PIRTAKANGASPUILLA KUDOTUT KATTAUSLIINAT

Pirtakangaspuilla kudotut kattausliinat
 

Noin vuosi takaperin kudoin ensimmäistä arteesanitutkintoni näyttöä. Kudoin näytön Toikan Siru-pirtakangaspuilla ja koska en ollut aikaisemmin kutonut paljoa pirtakangaspuilla, tein niillä ensin pari omaa työtä. Halusin tutustua uuteen työvälineeseen, jotta näyttöä tehdessä kaikki menisi hyvin.

Pirtakangaspuut ovat pienet sylikangaspuut, joissa ei ole niisiä vaan loimilangat kulkevat suoraan selkäpuulta pirran läpi. Viriö muodostuu pirran pienien ja suurien reikien avulla. Kun pirtaa painetaan alas tai nostetaan, loimilangat nousevat ja laskevat. Pirtakangaspuissa ei ole kaidetta vaan kude painetaan pirralla tai sukkulalla kiinni kankaan suuhun.

Pirtakangaspuut ovat olleet jo muutaman vuoden suosittuja ja niillä on innostunut kutomaan moni sellainenkin käsityöharrastaja, joka ei normaalisti kudo kangaspuilla. Pirtakangaspuut sopivat kevyiden tekstiilien kuten liinojen ja huivien tai vaikka vaatetuskankaiden kudontaan. 

Äitini kaipasi kattausliinoja, joten kudoin hänelle pari liinaa Toikan valmistamilla Siru-pirtakangaspuilla. Olin ostanut puut talvella ja kutonut niillä jo muutaman pikkutyön, mutta en ollut koskaan luonut niihin kaksiväristä loimea.


Pirtakangaspuut

Pirtakangaspuilla kudonta

 

Kaksivärinen Palttina

Ensin kudoin kattausliinat, joissa on loimena Novita Virkkauslanka (sitä vanhaa) ja kuteena käytin kahta puuvillankaa, joista toinen oli Dropsin Parista ja toinen samanvahvuista mysteerilankaa (vyöte hukkunut). Heitin molemmat langat samaan viriöön ja kiersin ne toistensa ympäri. Näin syntyi hauskaa ja elävää kuviota kankalle. Tiheytenä liinoissa on 4.

 



Korinpohja

Korinpohja kuvio on nimitys kuviolle jota saadaan värinvaikutuksella palttinassa. Loimi luodaan kaksivärisenä ja se kudotaan kahdella saman värisellä ja vahvuisella langalla kuin mitä loimessa on. Kutoessa toistetaan tiettyä järjestystä ja kuvio alkaa muodostua. Kudoin korinpohjaliinat Dropsin Paris -puuvillalangalla ja tiheytenä näissä oli myös 4. Tätä oli hauska kutoa ja muistan vieläkin miten ihmeellistä oli kutoa ensimmäistä kertaa värinvaikutusta sidoksessa, kun kuvio alkoi mudostua kankaalle tyhjästä. Molemmat liinat huolittelin siksakilla ja ompelin päärmeet päihin.


Värinvaikutus palttinassa

Korinpohja kattausliinat

 

Olen tehnyt Toikalle muutaman videon pirtakangaspuilla kudonnasta ja keväällä teimme videon, jossa näytän miten tuon korinpohja-kuvion loimi luodaan ja miten sitä kudotaan. Video on katsottavissa Toikan Youtube-kanavalla. Pääset sinne tästä.

Toivottavasti kesä on ollut ihana ja olet voinut nauttia auringosta! Meillä oli alkukesästä hieman murheita, jonka vuoksi minulla ei ole ollut voimia päivitellä blogia. Aika ja lepo on tehnyt tehtävänsä ja olen taas täynnä tarmoa! Mukavaa alkanutta viikkoa! Nähdään taas.

4 kommenttia:

  1. Hienon näköistä tuo korinpohja-juttu. Itse en ole kutonut koskaan, mutta arvostan suuresti tuota taitoa ja olisi joskus mukava kokeilla kudontaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon <3 Kudonta on tosi mukavaa ja suosittelen lämpimästi kokeileen. Itse aloitin kansalaisopiston kudontakurssilla ja aloin vasta myöhemmin opiskella tästä ammattia.

      Poista
  2. Sinulla on ihana blogi. Aina kun käyn kurkkamassa täällä, saan hyvän mielen että innostuksen käsitöihin. Kiitos viellä gluteenitomista ohjeista. Hyvää loppukesää.- Katjuusa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista <3 Mukavaa, että käyt täällä ja jätit vielä tervehdyksen <3

      Poista