sunnuntai 23. toukokuuta 2021

KASVIVÄRJÄTYISTÄ PELLAVISTA KUDOTTU LAUDELIINA sis. OHJE

 

Koulun pellavajakson päätteeksi kudoimme taas yhden oman työn, joka suunniteltiin itse ja jolle piti kirjoittaa myös kudontaohje. Kaapissani oli Tampereen Nextiilistä löytyneitä vanhoja pellavalankoja, jotka käytin hyödykseni tässä työssä. Sidoksena laudeliinassa on koristeellinen toimikas, joka syntyi Weavepointilla leikkiessä.

Loimilankana käyttämäni pellavat olivat oletettavasti käsin kehrättyjä ja hyvin tikkuisia. Olin jo aikaisemmin värjännyt pellavat sipulinkuorilla. Värjätessä ja niitä keriessä osa tikuista ja roskista varisi terassin lattialle, mutta lanka oli edelleen hyvin rouhea. Koska näitä värjättyjä pellavia oli enemmän, tein niistä loimen siten, että ensimmäisen värjäyserän langat ovat reunoilla ja keskellä on vaaleampi jälkiväri. Kuteena käytin suklaan ruskeaa pellavaa, joka oli aavistuksen paksumpaa kuin loimilangat. Laudeliinan vaaleat raidat kudoin samasta jälkivärjätystä pellavasta, jota käytin loimena.

 

 

Loimilankani oli niin haperoa, että sain kutoa niin huolellisesti kuin pystyin, ettei se katkeillut. En voinut pakitella korjatakseni polkuvirheitä, koska kude takertui loimeen eikä sitä pystynyt purkamaan. Onneksi tuo epätasainen ja rouhea pellava antaa paljon anteeksi ja laudeliinassa ei ihan niin herkästi näy mahdolliset polkuvirheet kuin kaupan pellavista kutoessa.

Tämä liina tuli meille omaan käyttöön. Se ehti vuoden päivät odotella kaapissa, että ehdin esitellä sen ja nyt vihdosta viimein sain sen kuvauksen jälkeen meidän saunan lauteille ja se on jo eilen illalla koesaunottu. Hyvin toimi! Vähän se nipisteli pyllyn alla, mutta eiköhän se ajan myötä pehmene.

Koska laudeliinalle on jo ohje kirjoitettu ja sen on opettajakin tarkistanut, niin sinäkin saat ohjeen. Sen kutomiseen tarvitset kymmenen vartta ja kahdeksan polkusta. Sinun ei tarvitse kehrätä liinaa varten pellavia ja värjätä niitä sipulinkuorilla. Kaupan rohtimet kelpaavat myös mainiosti! Jos kudot liinan joskus, olisi kiva nähdä se. Ohjeen voit ladata tästä: Laudeliinan ohje. Jos linkki ei toimi, kerrothan minulle!

Mukavaa viikonloppua. Nähdään taas!


2 kommenttia:

  1. Kaunista on, taas kerran! Nextiili on minun salainen paratiisini. Tosin nykyään myös vien sinne paljon. Rohdinpellava on kyllä melko tikkuista. Mutta hieno löytö silti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Nextiili on ihan huippu! Metsästän sieltä yleensä juurikin pellavia, koska ne on niin edullisia siellä =)

      Poista