sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

VIIME KESÄN KASVIVÄRJÄYKSIÄ JA PARI SANAA MUISTIINPANOJEN TÄRKEYDESTÄ


Lupailin jo tammikuussa palata viime kesän kasvivärjäilyihin, mutta tämä on vähän venähtänyt. Nyt kun uusi värjäyskesä on jo alkanut ja ensimmäiset väripadat jo porisevat iloisesti, minun on pitää esitellä nämä värjäykset uusien tieltä. En mielestäni värjännyt viime kesänä paljoa, mutta käsittämätöntä miten laatikosta löytyi puolitoista kiloa kasvivärjättyjä lankoja. Uusien värikasvien lisäksi opin myös kantapään kautta, miten tärkeätä on tehdä muistiinpanot värjäyksistä.
 

Lupiini on lemppari värjäyskasvini sen monipuolisuuden takia.Yhdestä kasvista saa keltaista, vihreää ja sinistä ja kesän ensimmäiset värjäykset olivat lupiineilla värjättyjä alpakkalankoja. Pohjalankana minulla oli luonnonvalkoista Dropsin alpakkaa, jonka värjäsin lupiinin kukilla siniseksi pitämällä lämpötilan alle 60 asteen ja keitin toisen erän lupiinin kukkia saadakseni vihreää. Onneksi kuulin ennen värjäyksiä, että alpakka ei ota väriä niin herkästi kuin lampaan villa, joten osasin varautua ja laitoin pataan kukkia reilummin ja pidin langat väriliemessä yön yli. Värjäsin alpakkalangat huivia varten, mutta en ole ehtinyt vieläkään aloittaa sen tekoa.
Kokeilin viime kesänä taas aurinkovärjäystä pitämällä Novitan Nallea lasipurkissa terassilla seuranaan kielon ja koivun lehtiä. Toisessa pytyssä on keitettyä kasvimateriaalia ja toisessa tuoreita. Aurinkovärjäys on mielenkiintoinen värjäystekniikka, mutta sen varjopuolena on haisevat väriliemet. Vaikka lasipurkki on kiinni, kasvimassa alkaa mädäntyä ja se myös jättää jälkensä lankaan. Nämä langat haisi niin pahalle, että jouduin pesemään ne pesukoneessa värjäyksen jälkeen. Lopputuloksena on kuitenkin ihanat kirjavat sukkalangat, jotka lupaan ottaa koukulle mahdollisimman pian.

En huomannut viime kesänä nimetä vyyhtejä värjäyksien jälkeen vaan ne olivat laatikossa sekaisin. Näin vuosi myöhemmin on mahdotonta muistaa, että millä ne on värjätty. Padoissani porisi viime kesänä mm. sanajalkaa, maitohorsman lehtiä ja värjäsin myös erikseen maitohorsman kukilla. Kirkkaan keltaisesta väristä päätellen olen värjännyt myös pietaryrtin kukilla. Kuvista puuttaa vielä muutama vaaleampi lanka, joita en vielä kerinyt, koska ne pääsevät uudestaan pataan.


Ainoa minkä erotan selvästi on tammen lehtien tummavihreä, jonka väriä taitoin vielä rautavihtrillillä sekä aurinkovärjäystekniikalla värjätyn kahvivärjäyksen, koska lankojen seassa oli vieläkin kahvinporoja. Onneksi tiedän varmuudella sen, että kaikissa on lankana Pirtin Kehräämön hieman ohuempi villalanka, jota ostin värjäyksiin. Aion ainakin kutoa näistä kangaspuilla huovan ja toivon mukaan pääsen jossain kohtaa virkkaamaan kauan suunnittelemaani villatakkia.


Älä tee samaa virhettä kuin minä vaan ota värjäyksille oma vihko ja kirjoita aina värjäyksien alkaessa ylös:
 • Päiväys.
 • Millä kasvilla ja kasvin osalla värjäät.
 • Paljonko kasveja on.
 • Mitä lankaa värjäät ja paljonko sitä on.
 • Jos sinulla on useampi värjäyskattila, merkitse myös sen materiaali.
 • Millä puretat ja oletko tehnyt puretuksen erikseen vai värjäyksen yhteydessä.
 • Käytätkö muita apuaineita.
 • Merkitse myös kaikkiin lankavyyhteihin värjäyksen jälkeen esim. maalarinteipin palalla, mikä värjäys ja värierä on kyseessä.
 • Jos on mahdollista laita vihkoon myös pieni pätkä lankaa näytteeksi jokaisesta värierästä.

Näin osaat jatkossa jättää värjäämättä sellaisilla kasveilla, joiden väreistä et pidä tai voit miettiä voisiko ei-toivottua lopputulosta muuttaa jollakin tavalla ja jos onnistut saamaan jotain aivan ihanaa sävyä, osaat seuraavalla kerralla kokeilla, saisitko sitä vielä uudestaan.


Nyt kun uusi värjäyskesä on alkanut, jatkan värjäyskokeiluitani. Pellavat jo porisivat padassa sipuliliemissä ja lepän kävyt ovat likoamassa. Tänään keittelen viime kesänä keräämäni liljojen terälehdet ja kokeilen antaako ne väriä. Kasvivärjäys on mielenkiintoista ja suosittelen sitä jokaiselle käsityöhöperölle. Haluan kuitenkin varoittaa: se vie pahasti mennessään!


Värjäsin viime kesänä myös kankaita, jotka esittelin jo aikaisemmin. Löydät ne täältä.8 kommenttia:

 1. Upeat sävyt noissa lupiininkukilla värjätyissä langoissa. Uskaltaisikohan sitä kokeilla, kun pelkään että se ei hyvin kestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Olen jännittänyt vähän samaa lupiinin sinisen kanssa, enkä tekisi sillä värjätystä langoista mitään, mitä pestään paljon esim. villasukkia.

   Virkkasin Kalevala Calin lupiineilla värjätyistä langoista, jotka värjäsin kesällä 2017. Värit ovat pysyneet peitossa, mutta en ole pessyt peittoa ja siirrän sen aina auringolta piiloon =) Löydät peiton täältä: https://www.ihanoikeablogi.fi/2018/03/virkattu-torkkupeitto-kalevala-cal.html

   Poista
 2. Oi, miten kauniita sävyjä. Ja, tuo muistiinpanojen tärkeyttä ei voi koskaan liikaa tähdentää!
  Mukavaa vappua!

  VastaaPoista
 3. Täälläkin värjäilyt pyörii mielessä. Sipulinkuorilla olen nyt värjäillyt ensimmäiset koevedokset, ja nyt odottelen, että pääsee koivunlehtiä ja muita luonnon antimia keräilemään... :)

  VastaaPoista
 4. Tämä on kieltämättä harrastus,joka vie mennessään:´D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta =) Vielä kun ehtisin käyttää lankoja sitä mukaa, kun värjään niin varastot ei kasvaisi näin järkyttäviksi =D

   Poista