perjantai 23. helmikuuta 2018

COLLINGWOOD-MATTO

     
 "Onnelliset ihmiset eivät laske kiitäviä minuutteja."
    - Kiinalainen sananlasku
Tämä matto on varmasti hienointa mitä ikinä olen tehnyt! Kudonnan opettajani osasi hyvin arvata, että Collinwood voisi olla sellainen työ, mikä uppoaa minuun. Collingwood eli varsienvaihtotekniikka on Peter Collingwoodin kehittämä tekniikka, jossa kangaspuihin lisätään laitteisto, jonka avulla pystyy tekemään mattoon pistekuviota eli periaatteessa voit siirtää vaikka kirjoneule - tai kirjovirkkauskuvioita matolle.  


Vaikenta Collinwoodissa on se, että saa päätettyä, millaisen maton tekee, koska periaatteessa kaikki on mahdollista.  Mattoni kuvion löysin Arabian puhalluskuvioidusta kahvikupista. Siirsin kuvion paperille kaavioksi ja siitä mattoon. Aloittaessani työtä en huomioinut sitä, että mattoon kuluu melkein kaksinkertainen määrä kudetta eli violetti-pinkiksi suunniteltu matto vaihtui lennossa musta-valkoiseksi vain sen takia, etten saanut siihen hätään minkään muun värisiä kuteita. 
Matto on kaksipuolinen eli kuvio toistuu toiselle puolelle niin, että kuvio on valkoisena mustalla pohjalla. Loimilangat letitin paksuiksi leteiksi, mutta olen nyt kahden vaiheilla, että pitäisiköhän minun sittenkin päätellä loimilangat maton sisään, koska niin matto olisi siistimpi ja mielestäni se sopisi tyyliin paremmin. Maton kupruilee vielä uutuuttaan, mutta luotan siihen, että se tasoittuu käytössä niin kuin edelliset matotkin ovat tasoittuneet. Matto odottelee käyttöön pääsyä vielä hetken, sillä ensin se pääsee kansalaisopiston näyttelyyn esille ja vasta sen jälkeen saan ihastella sitä lattiassa.


Jos Collingwoodin kudonta kiinnostaa, niin suosittelen lämpimästi. Collingwoodia kutoessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana siinä, että kuteet ovat samanpaksuisia ja että ne ovat samaa materiaalia. Musta kuteeni venyi kuin kumilanka ja valkoinen oli jämäkkää, joten maton kutominen oli hankalaa enkä ymmärrä, että miten sain matosta näin siistin. Lisäksi suosittelen valitsemaan kuvioksi sellaisen, ettei kuviota tarvitse muuttaa jokaisen heiton jälkeen, vaan saat muutaman sentin aina kutoa samoilla säädöillä. Kolmisen kuukautta kudoin mattoani, mutta se on jokaisen puiden takana istutun tunnin arvoista.


29 kommenttia:

 1. Kaunis! Vaivan arvoinen!

  VastaaPoista
 2. Ihan huiman upea ja tyylikäs matto! Ja
  niin kätevä tuo käänteisyys. 💞 Jännä nähdä sulla muvaa. Mut toisaalta, kun koti on muuten värikäs, voi tuoda myös kivaa harmoniaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Olen kyl tosi tyytyväinen, etten tehnyt mattoa violetilla ja pinkillä. Mä pidän siitä just tällaisena! Tämä kolahti niin paljon, että suunnittelen seuraavasta matosta valko-harmaata =)

   Poista
 3. Onpa hieno matto! Tykkään tuosta mustavalkoisuudesta, kun kuviokin on tosi graafinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva ♥ Mä pidän kans! Taisi olla ihan mun onni, etten saanut muun värisiä kuteita =)

   Poista
 4. Wau aivan ihana.. olis paikka tollaselle ihanuudelle täälläkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seija-Sisko ♥ Mä toivon, että jonain päivänä saan kutoa näitä ihan työkseni ♥

   Poista
 5. No on todellakin ihana matto, ihan huikeen hieno!!

  VastaaPoista
 6. Tämä oli mulle uus tekniikka kudonnassa, olisipa meilläkin päin mahdollisuus kutoa tämmöstä. Kaunis! 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rosanna ♥ Tuo varsienvaihtolaitteisto (kuuluukohan se kirjoittaa yhteen...?) on melko simppeli laite, jonka voisi tehdä vaikka itse. Kannattaa kysellä paikallisilta kudontapiireiltä ♥

   Poista
 7. Tosi kaunis matto! :) Minusta nuo hapsutkin on hauskat, rikkovat vähän graafisuutta. Mutta toki jos sitä nimenomaan haetaan, niin sitten piiloon vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Niin mun kai pitäis. Mutta tiedätkö, että hapsujen pujottelu ei oo ollenkaan niin mukavaa kuin kutominen :D

   Poista
 8. Wau! En voi kuin ihailla taitoasi.

  VastaaPoista
 9. Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Harmi, etten saanut tähän postaukseen sitä kahvikuppia, josta kuvio on napattu =)

   Poista
 10. Ihan mahtava matto, taitava sinä! :)

  VastaaPoista
 11. Todella huikea, kivan graafinen ja tykkään tuosta kääntömahdollisuudesta. :)

  VastaaPoista
 12. Tosi tyylikäs matto! Mukava kuulla tuosta tekniikasta, uusi tuttavuus minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura <3 Se oli kyl mielenkiintoinen tekniikka ja yksinkertainen oppia. Itse pidän kuvioiduista matoista, mutta en ymmärrä pätkääkään kangaspuiden tekniikan päälle eli varsienvaihtolaitteisto on tässä tapauksessa oikotie onneen. Sen avulla pääsen kutomaan sellaisia mattoja kuin haluan =)

   Poista
 13. Wau, on kyllä todella upea ja tyylikäs matto! Mielenkiintoiselle kuulostaa tuo tekniikka, siinähän on sitten vaan taivas rajana, minkälaista kuviota haluaa kokeilla. Kirjontakuvioista tuli ekana mieleen karjalainen punapoiminta. Voi että miten hyvälle punaiset kuviot näyttäs vaalealla pohjalla..mä haluan kans oppia kutomaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palasin vielä..Siis tarkoitin kirjontakuviolla virvittäin ompelua.. Punopoiminta(kudotaan kangaspuissa) ja virvittäin ompelu muistuttaa kyllä ulkonäöllisesti tosi paljon toisiaan, varmaan siks meni taas sekaisin nämä kaksi lajia:D Ei mulla muuta:)

   Poista
  2. Kiitos paljon <3 Mä suosittelen! Kudonta on ihanaa ja olen varma, että sä opit sen ihan tosta vaan =)

   Mun pitää tutustua noihin molempiin tekniikoihin =) Veikkaan, että tuon punopoiminnan tiedän, vaikka nimi ei sano nyt mitään. Mun nimimuisti on ihan onneton!

   Poista