sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Luomu mehujäätä ja jäätelötikkupalapeliä

Onnellinen se, jolla on aikaa elää!
- Otto Weiss
 

Tällä viikolla helle on hellinyt meitä ja kokeilin Facebookissa näkemääni mehujääohjetta (tässä linkki alkuperäiseen ohjeeseen). Ohjeen melonit korvasin kotimaisilla marjoilla ja jätin pois ohjeessa mainitut siirapit ja sokerit. Soseutin sauvasekoittimella mustikoita, kaadoin soseen mehujäämuotin pohjalle parin sentin paksuisen kerroksen ja laitoin pakkaseen n. 40 minuutiksi. Seuraavaksi kaadoin soseutettuja mansikoita kohmeisen mustikkasoseen päälle ja laitoin takaisin pakkaseen taas 40 minuutiksi. Viimeiseksi kaadoin päälle vadelmista tehtyä sosetta, painoin jäätelötikut mehujäihin ja annoin olla pakkasessa seuraavaan päivään. Bingopalkintona saatu mehujäämuotti odotti kaapissa yli 15 vuotta ennen kuin sain sen ensimmäisen kerran käyttöön ja siitä oli pari alkuperäistä muovitikkua hukkunut, mutta onneksi kaapista löytyi vanhoja jäätelöpuikkojen tikkuja.

Otan jäätelötikut aina talteen ja nyt ne ovat ensimmäisen kerran päässeet muuhunkin käyttöön kuin vain taimien nimikylteiksi. Tämä palapeli-ideakin on Facebookista bongattu, mutta siinä palapeli piirrettiin jäätelötikkuihin. Koska en ole niin hyvä piirustelija kuin haluaisin, tein palapelin käyttämällä valmista kuvaa. Leikkasin kuvat vanhasta, pikkuväen repimästä satukirjasta ja liimasin ne tikkuihin. Annoin liiman kuivua ja seuraavana päivänä ukkokulta suihkutti lakan tikkujen päälle. Leikkasin mattoveitsellä kuvan auki ja tikut irti toisistaan. Meillä jäätelötikkupalapeli tulee terassille siltä varalta, että sadekuuro yllättää leikkijät, mutta tästä saa nopeasti hauskan ja ihan erilaisen palapelin vaikka auto- tai junamatkalle. Tikkuja voi kuljettää vanhassa kahvikupissa tai vaikka pienessä pussukassa. Muutaman harjoituskappaleen sain kokemattomana askartelijana tehdä, kun suihkuttelin ensin liian hätäisenä lakan enkä antanut liiman kuivua ja kuvan takana olevat kirjaimet näkyivät läpi. 

Tämän postauksen myötä jään blogini kanssa kesälomalle ja pikku hiljaa suljen myös Facebookin ja Instagrammin. Tämä on nyt kolmas kesä, kun irrottaudun netistä ja somesta vähäksi aikaa. Parin viikon sijaan aion lomailla tänä kesänä koko heinäkuun ja tapaamme taas elokuun puolella. Someloman aikana keskityn vain elämään ja ihmisiin täällä talossa. Aion lukea muutaman kirjan, teen käsitöitä, siivoan huushollin lattiasta kattoon ja järjestän kissan ristiäiset. On uskomatonta, miten paljon saan tehtyä, kun some ei vie aikaani vaan käytän sen tehokkaammin hyödyksi. Olen pikkuväelle luvannut, että tästä tulee kaikkien aikojen kesä, joka on täynnä retkiä, seikkailuita ja tutkimusmatkoja. Nyt on aika lunastaa lupaukset ja unohtaa kaikki muu. Aivan ihanaa kesää sinulle rakas lukija! Toivon, että olet täällä vielä elokuussa kun palaan lomilta. Nyt alan piirtää pikkuväelle aarrekarttoja. Kapteeni punaparta on kätkenyt aarteen lähistölle ja pikkuväen pitäisi etsiä se!


22 kommenttia:

  1. Jäätelötikkupalapelit! Voi ihanuus! <3 Mukavaa sometonta kesälomaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Mua vähän harmittaa, että tietysti ne pilalle menneet ensimmäiset kuvat olisivat olleet aivan ihanat <3 Koskahan sitä oppisi tekemään ensin koeversion vähän huonommista kuvista =)

      Poista
  2. Omatekemä mehujää oman maan marjoista on varmasti herkullista.
    hauskoja nuo palapelit.
    Oikein mukavaa ja rentouttavaa lomaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Mehujää oli kyl herkkua! Mä olen joskus ihan pikkutyttönä tehnyt mehujäätä, mutta tein sen silloin mehusta eikä ne kyl ollut näin herkkuja =)

      Poista
  3. Omatekoiset mehujäät ovat namnam!
    Ihana idea jääelötkkupalapeli.
    Oikein super ihanaa lomaa sinulle ja perheellesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Mä tein eilen meille mehujäät yhdistämällä kaikki jämäsoseet ja vitsit, kun siitä tulikin herkkua. Ne oli semmoisia kuningatarmehujäitä =) Mä myönnän, että ripsutin siihen lisäksi vähän sokeria eli johtuisikohan siitä, että olivat niin uskomattoman hyviä =D

      Poista
  4. Ihana postaus ja kuvat ja vinkit! Ja minä sitten niin tykkään tuosta sinun ilmaisustasi "pikkuväki". :) Se on niin söpö. Ihanaa somelomaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Tällä hetkellä pikkuriiviöt olisi ehkä osuvampi nimitys! Nimim. ihan kamala kauppareissu takana =D

      Poista
  5. Namskis! Ja ihania palapelejä! (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Niistä tuli kyl hauskoja. Meillä oli ennen terassilla ja kuistilla pikkuautoja, joilla pojat pystyivät leikkimään sateen yllättäessä, mutta ne ovat kaikki hukkuneet. Eilen astuin yhden päälle, kun kävin kasvimaalla =) Ilmeisesti matoset ovat lähteneet ajelemaan =D

      Poista
  6. Hauska tuo palapeli. Ja, mehujäät on helppo tehdä sekä tekee hyvin kauppansa näin lämpimillä ilmoilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Niin ja miten terveellisiä, kun niissä on ihan marjoja ilman mitään lisäaineita =) Mun pitää tehdä noita palapelejä lisää sit pikkuväelle, kun lähdetään bussilla valloittaan maailmaa!

      Poista
  7. Ihanaa somelomaa, kuulostaa järkevältä ja varmasti tekisi hyvää meille kaikille :)

    Nuo mehujäät kuulostavat todella herkulliselta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Someloma tekee kyl hyvää! Mä en saanut eilen oikein mitään aikaiseksi, kun illan seikkailin taas Instagrammissa ja Pinterestissä. Loman alkaessa sitä yleensä vasta huomaa, miten kiinni somessa on, mutta se menee muutamassa päivässä ohi =)

      Poista
  8. Riemukasta lomaa! Mä myös vetäydyn internetin ulottumattomiin vielä tänään mökille, eli someloma luvassa täälläkin. Ihanat nuo jäätelötikkupalapelit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Mä olen vielä pari päivää netissä, mutta sitten nyppäsen töpselin irti. Mulla on niin paljon muiden blogipostauksia lukematta, että ajattelin lukaista ne ensin =) Tuun sunkin luokse kylään =)

      Mukavaa ja rentouttavaa mökkilomaa <3

      Poista
  9. Suloiset palapelit! Mäkin aina aloitan kivoimmasta jutusta, kun olen niin hätäinen näkemään, miltä visio näyttää valmiina. Pitäisi kyllä opetella tekemään ekaksi proto niin säästyisi monelta harmilta. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Joo! Mitenköhän sit oppisi tekeen ensin ne harjoitusversiot? Tosin ei sekään tarkoita, että kaikki menis ihan putkeen. Tuo kettu oli jo kolmas palapeli, minkä mä tein. Nostaessani sitä levyn päällä sisään, käänsin levyn ajatuksissani pystyasentoon. Tarviiko edes sanoa, miten päin juuri lakattu palapeli tippui hiekalle =D

      Poista
  10. Kuva idea tuo jääyelötikku palapeli 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Mä veikkaan, että se on meidän pikkuväellä kova juttu tänä kesänä =)

      Poista
  11. Sinä olet jo some-lomalla, mutta kommentoin silti :). Ihana palapeli ja noi mehujäät! Noita voisikin tehdä viime vuoden marjoista, kun pitäisi saada pakastin tyhjäksi (syytän anoppia ja äitiä, kun kantavat meille mustikoita joka kerta käydessään, vaikka pakastin onkin ihan täysi :D).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt on lomat lusittu ja on hyvä palata arkeen =) Mä tein kans vanhoista marjoista nämä ensimmäiset ja siinä mehujäätä imeskellessä mietin, että mitähän ne marjat sanoo, kun niitä välillä sulattaa, mössää ja sit taas pakastaa? Olis varmaan pitänyt kuumentaa välissä? Noh, onneksi tänä kesänä on tullut marjaa niin paljon, ettei niistä ole ollut pulaa. Toittavasti teidänkin pakastimeen on jo tullut tilaa uudelle mustikkaerälle =D

      Poista