sunnuntai 18. kesäkuuta 2023

HELMIVIRKATTU SEINÄTEKSTIILI - VASTAVOIMA

 

 


Opetan kansalaisopistossa virkkausta ja pidin tänä keväänä tekniikkakursseja kolmella paikkakunnalla. Tutustuimme aina jokaisella tapaamisella yhteen tekniikkaan ja yksi opeteltavista tekniikoista oli helmivirkkaus, jota sanotaan myös räsyvirkkaukseksi. Tekniikan englanninkielinen nimi on Locker hooking. 

Helmivirkkaus on virkkaustekniikka, jossa poimitaan kude- tai lankalenkkejä ryijynpohjaverkolle koukkuneulalla. Koukkuneula on virkkuukoukku, jossa on neulansilmä päässä. Ryijynpohjaverkolle poimitut lenkit lukitaan toisella kuteella, jotta työ ei pääse purkautumaan.   Helmivirkkauksessa ei tehdä yhtään varsinaista virkkaussilmukkaa eikä käytetä perinteistä virkkuukoukkua, mutta ainakin itse luokittelen sen silti virkkaustekniikaksi.

Helmivirkkaamalla voi tehdä niin mattoja, laukkuja, koreja, pannunalusia kuin seinätekstiilejä. Siihen käy materiaaliksi itse leikattu räsykude, trikookude, poppana tai vaikka paksu villalanka. Itse pidän helmivirkkauksesta ja suunnittelen tekeväni helmivirkkaamalla meille terassille tuolinpäälliset ja asuntovaunuun kynnysmaton.


 

Suunnittelin Toikalle helmivirkatun Vastavoima-seinätekstiilin, joka tehdään Toikan poppanakuteesta. Minulla oli piirrettynä ainakin kymmenen erilaista mallia, mutta päädyin ajattomaan geometriseen kuvioon. Kuvio on mukava ja helppo tehdä, mutta siinä on vähän haastetta, kun työssä käytetään kahta väriä. Tyyliltään Vastavoima sopii niin kaupunkikodin kuin mökin seinälle. Mieheni katseli keskeneräistä työtäni ja totesi, että se näyttää ihan vanhalta sähkölaitoksen logolta ja niinhän se taitaa.

Vastavoima-Seinätekstiiliä myydään tarvikepakkauksena Toikan verkkokaupassa. Tarvikepakkaus sisältää materiaalit, koukkuneulan ja ohjeen seinätekstiiliin, jotta sinäkin voit tehdä seinällesi tällaisen. Jos et juuri nyt kaipaa itse tekemistä, niin tarvikepakkaus käy hyvin myös mökkituliaisena kädentaitajalle. 

Vastavoima-seinätekstiilin tarvikepakkauksen löydät täältä: Toikan verkkokauppaan.

Olisi mukava nähdä kuvia valmiista Vastavoimasta. Tägääthän minut kuviin, jos jaat niitä somessa. Yksityisviestejäkin saa laittaa, jos en reagoi tägäykseen. Jostain syystä Instan tägäykset eivät aina näy minulla. 


 

Kello lähentelee jo kahdeksaa illalla ja vielä on 27 astetta lämmintä. Istun tällä hetkellä terassillamme ja odottelen saunaan pääsyä. Onpa ihanaa istua pihalla koneen kanssa ja nauttia lämpimästä kesäillasta. Muistetaan nämä hetket, kun pihalla vihmoo vettä ja ikkunasta katsoessa on vastassa kaikki harmaan sävyt.

Ihanaa viikonloppua! Nähdään taas!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti