tiistai 2. helmikuuta 2016

Nokkosen voimaa


Tähän aikaan vuodesta olen äärimmäisen onnellinen, että jaksoin viime kesänä rymytä nokkospuskissa keräämässä lehtiä ja siemeniä. On taas se aika vuodesta, kun kaivan pienet voimapommini esiin ja alan lisäillä niitä puuroihini ja jogurtteihini. Tämä on nyt kolmas kevät, kun hoidan siitepölyallergioitani nokkosella. Huomasin pari vuotta sitten, että juodessani nokkosteetä allergiaoireeni vähenivät ja viime keväänä selvisin siitepölykaudesta pelkän nokkosen voimalla. Tammi-helmikuun vaihteessa aloin syödä siemeniä ja maaliskuun tienoilla aloin juoda kupillisen nokkosteetä päivässä ensin kuivatuista lehdistä ja kun kevät oli niin pitkällä, että sain tuoreita lehtiä luonnosta, siirryin niihin. Siemeniä syön niin kauan kuin niitä riittää eli oletettavasti muutaman kuukauden. Koivun kukinnan ollessa pahimmillaan, juon teetä kaksi kupillista päivässä, mutta iltateeksi en sitä enää voi juoda, koska se vie minulta yöunet. Sen lisäksi että nokkonen auttaa allergioihini, saan siitä puhtia ihan jokaiseen päivääni. Ei mikään huono rikkaruoho!

20 kommenttia:

 1. Yhdellä tyttäristäni on koivuallergia, täytyykin kertoa hänelle tuosta nokkosesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla nokkonen tosiaan auttaa kaikkiin pölyttäjiin pujosta heinään, mutta koivu on se pahin. Meillä ei onneksi ole pikkuväellä vielä puhjenneet allergiat, mutta pahoin pelkään, että ainakin pienempi pojista tulee vielä oireileen. Ihan pienille lapsille mä en ehkä uskaltaisi nokkosteetä tarjota, koska se on aika voimakas rohto enkä varsinkaan näin pitkää kuuria, mitä itse käytän. Sitä varmaan voi kysyä joltain, joka tutustunut aiheeseen hieman enemmän =)

   Poista
 2. Mahtavaa, en ole kuullutkaan että nokkonen auttaa allergioihin. Muuten se on kyllä mieletön voimapommi, harmi kun en ole itse jaksanut sitä kuivata, ehkä tänä vuonna sitten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on juurikin sitä! Siemeniä ainakin saa ostettua luontaistuotekaupoista, mutta en uskalla edes veikata hintaa. Epäilen, että se on pilvissä! Onneksi nokkosta löytyy taas kohta puoliin luonnosta =) Jokohan mä opin viime kesästä sen, että kannattaa mennä ennen jussia kerään nokkosen lehdet, kun viimeksi jätin sen taas loppukesään ja niissä on ötököitä ja kotiloita silloin ihan hirvittävästi. Mä yritän olla miettimättä niitä teetä keittäessä =D

   Poista
 3. Meillä ei ole allergioita, mutta nokkonen silti kovassa käytössä. Täytyykin vinkata allergiasta kärsiville ystäville tuosta teestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon kans keitellyt keittoa ja paistanut lettuja nokkosesta ja olen kyl onnekas, kun meidän pikkuväkikin syö niitä. Oli aika hienoa kutsua perhe syömään kun pöydässä oli tarjolla nokkoskeittoa, takapihan kanojen munia ja itsetehtyä leipää =)

   Poista
  2. Tiedän tunteen.;) se on mahtavaa se!

   Poista
 4. Täysin uusia juttuja mulle, vinkit poimin korvan taakse ! Thanks !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä =) Mä googlettelin tätä juttua kirjoittaessa nokkosesta ja sen siemenistä ja Frantsilan sivuilta löysin maininnan, että nokkosta käytetään hengitysteiden ongelmien tukihoitona. Mä huomasin omassa käytössä sen siinä, että olin unohtanut ottaa allergialääkkeni, mutta en oireillut. Viime keväänä sitten lähdin kokeileen, että kuinka pitkälle pärjään ilman lääkkeitä ja oli melko hieno fiilis todeta, ettei niitä tarvittu ollenkaan =)

   Poista
 5. Ihan uutta tietoa mulle! Meidän pihassa kasvaa joka paikassa nokkosta. Paljon oon saanut sitä hävitettyä, mutta ehkä jatkossa käytän ne teehen kompostiin viemisen sijaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannata enää kitkeä pois =) Puhtaan nokkosen löytämisessä on meinaan oma hommansa. Sama juttu kuin muissa kasveissa ja marjoissa, sitä ei voi kerätä tien vierestä eli hyvän, puhtaan nokkospöheikön löytäminen ei ole ihan helppoa. Mun on monesti pitänyt pyytää kavereita, joilla on hevosia, että voisko ne katsella hyvää nokkospaikkaa ratsastaessaan maastossa, kun harvemmin mun tulee huvikseen metsäautoteillä kuljettua =) Mä olen yrittänyt kylvää takapihalle nokkosta, mutta tuntuu, että se kasvaa vain kompostin kyljessä ja sieltähän sitä ei saa kerätä, koska silloin se sisältää liikaa typpeä.

   Poista
 6. Olen kyllä tiennyt nokkosen terveellisyyden, mutta tuo allergiaan auttavuus on minullekin uusi tieto. Kiitos, minäkin laitan tuon tiedon korvan taakse =))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä =) Mä taisin olla kymmenen vanha kun aloin syödä allergialääkkeitä, eivätkä ne ikinä auttaneet niin kuin nokkonen auttaa. Tuntuu ihan oudolta, että helpotus joka keväiseen vaivaan löytyykin omasta pihasta =)

   Poista
 7. Kiitti taas hyvästä vinkistä! Ehkä mökillä saisi kerättyä kun lähin kunnon autotie oli kilometrien päässä..? Miten sä kuivaat ne ja eritoten keräät!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä =) Mökki kuulostaa aivan ihanteelliselta keräyspaikalta! Mä vedän aina puutarhahanskat käteen ja leikkaan saksilla nokkosen varren poikki. Pidän varresta kiinni ja napsin saksilla lehdet vannaan. Vartta en käytä vaan heitän pois. Kotona pidän nokkosvannaa hetken pihalla varjossa, että mahdolliset salamatkustajat pääsee pois ennen kuin vien nokkosia sisälle. Ainakin mun vannassa on aina leppäkerttujen kokoontumisajot =) Sit levitän lehdet saunanlauteille sanomalehtien päälle ja annan siellä kuivua muutaman päivän. Kuivattuja lehtiä säilytän vanhoissa peltipurkeissa (hyvä syy pelastaa kirppiksiltä nättejä purkkeja =D ).

   Kannattaa tutustua sellaiseen blogiin kuin Eilistä ja paistoa. Mä olen itse oppinut sitä kautta paljon uutta nokkosista ja muista villivihanneksista. Toinen hyvä sivusto on Hortoilu =)

   Poista
 8. Oho, kiitos vinkistä! En minäkään ollut tästä aikaisemmin kuullut, joten pitääkin kokeilla! Pitää vaan odotella niitä tuoreita nokkosia keväällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä =) Ensimmäisenä vuotenani mäkin join teetä pelkistä tuoreista kasveista, kun en ollut kerännyt niitä talteen. Onneksi nokkosia ei tarvitse odottaa enää kauaa =)

   Poista
 9. Nokkonen on oikia voimarohto, kiitos vinkistä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä =) No on! Just luin, että nokkosessa on viisinkertainen määrä c-vitamiinia kuin appelsiinissa. Mä vain pahoin pelkään, etten saa teeni mukana niitä, mutta onneksi vitamiineja on siemenissäkin. Mun pitää ens kesänä kerätä vähän ylimääräistä nokkosta ja tehdä siitä viherjauhetta =)

   Poista