tiistai 15. joulukuuta 2015

Virkatut lumiukot

"We’re walking in the air
We’re floating in the moonlit sky
The people far below are sleeping as we fly

(Walking in The Air elokuvasta Lumiukko)
Virkkasin pieniä sieviä lumiukkoja pikkuväen huoneen ikkunaan. Lumiukot on virkattu kolmosen koukulla kaksinkertaisesta virkkauslangasta. Hatut ja huivit virkkasin hieman paksummilla, yksinkertaisella virkkauslangalla. Lumiukon vartalon sisällä on verhorinkula, jonka ympärille on virkattu ketjusilmukoita ja sen keskellä roikkuu pari kulkusta. Ajattelin virkata näitä vielä pari lisää ja ripustan ne roikkumaan pikkuväen huoneen ikkunaan. Kaulaliinoista tein erivärisiä ja ajattelin, että ukot saavat riippua ikkunassa vaikka kevääseen asti. Kirjoitin lumiukoille ohjeen, jotta sinäkin voit tehdä näitä. En ole kovinkaan kokenut ohjeiden kirjoittaja, joten kysythän neuvoa, jos et saa ohjeestani selvää.
 

Virkatun lumiukon ohje:

 

Hattu:
Aloita tekemällä lenkkialoitus ja virkkaa siihen yksi ketjusilmukka ja viisi kiinteää silmukkaa. Kiristä lenkki ja jatka virkkaamista ketjusilmukoin spiraalina lisäten jokaisella silmukalla. Seuraavalla kierroksella lisää joka toisella ja seuraavalla joka kolmannella silmukalla. Kun olet virkannut kuusi kierrosta, poimi silmukan takareuna koukulle ja virkkaa kierros näin ilman lisäyksiä. Virkkaa seuraavat kahdeksan kierrosta poimimalla silmukka normaalisti koukulle ilman lisäyksiä. Aloita lierin virkkaus poimimalla silmukan etureuna koukulle ja lisää aina yksi silmukka joka toiseen silmukkaan. Tee toinen kierros ilman lisäyksiä ja poimimalla silmukka normaalisti koukulle. Tee piilosilmukka, katkaise lanka ja päättele se.

Pää:
Aloita tekemällä lenkkialoitus ja virkkaa siihen yksi ketjusilmukka ja kahdeksan kiinteää silmukkaa. Kiristä lenkki ja jatka virkkaamista ketjusilmukoin spiraalina lisäten seuraavalla kierroksella jokaisella silmukalla. Seuraavalla kierroksella lisää joka kolmannella ja sitä seuraavalla joka neljännellä silmukalla. Virkkaa viis kierrosta ilman lisäyksiä ennen kuin alat kaventaa piilokavennuksin. Virkkaa kaksi kiinteää silmukkaa ja tee piilokavennus. Jatka kaventamista aina joka neljännellä kierroksen loppuun. Virkkaa yksi kiinteä silmukka ja tee piilokavennus. Virkkaa kierros loppuun kaventaen aina joka kolmalla silmukkalla. Seuraavalla kierroksella kavenna jokaisella silmukalla. Täytä pää vanulla tai pumpulilla ja vasta sen jälkeen virkkaa viimeinen kierros kaventamalla jokaisella silmukalla. Älä säästele täytteessä, jotta lumiukkosi saa pyöreät posket. Jätä pitkä langanpätkä, jotta voi kiinnittää sillä pään vartaloon. Pyöritä päätä muutaman kerran käsien välissä, niin täyte tasoittuu sisällä ja se saa kunnolla muotonsa.

Vartalo:
Virkkaa verhorinkulan ympärille kiinteitä silmukoita niin paljon, ettei rinkulaa näy. Jätä pitkä lanka kiinnitystä varten.

Kaulahuivi:
Virkkaa 7 ketjusilmukkaa. Käännä työ ja virkkaa toinen kerros kiinteillä silmukoilla. Päästyäsi kerroksen loppuun, käännä työ, tee yksi ketjusilmukka kerroksen ensimmäiseksi silmukaksi ja virkkaa kiinteillä silmukoilla kerros loppuun. Jatka näin niin kauan kunnes kaulahuivi on n. 16,5 cm pituinen. Tehdessäni kaulahuivin ohuemmasta langasta, tein alkuun enemmän ketjusilmukoita.

Kokoa lumiukko kiinnittämällä yhdellä langan pätkällä kulkuset roikkumaan verhorinkulan keskelle. Älä katkaise lankaa tai solmi sitä, jotta voi myöhemmin muuttaa kulkusten korkeutta! Kiinnitä pää ja tee siihen ripustusnaru. Kietaise kaulaliina lumiukon kaulaan ja ompele se kiinni pienillä pistoilla. Käytin tähän samaa lankaa, jolla virkkasin liinan. Vedä ripustusnaru hatusta läpi neulan avulla ja paina hattu ukon päähän. Tee mustalla langalla silmät. Huom! Kokeile silmille eri kohtia, sillä ne määrittelevät paljon, minkä näköinen ukosta tulee.

Miltä näyttää? Lumiukkosi on valmis! Mukavaa joulun odotusta!

28 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä pidän näistä itse hirmuisesti ja tuntuihan tuo meidän pikkuväki pitävän. Ukot roikkuu muuten vieläkin lastenhuoneen kattolampussa ja joka kerta, kun kävelen niiden ohi, ne helisee niin ihanasti, että en tiedä, raskinko enää siirtää niitä siitä =)

   Poista
 2. Voi miten hienot! Tekisin, jos osaisin, mutta kun on tuo peukalo keskellä kämmentä..näissä virkkuuhommissakin..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Ukot on mun mielestä ihanan helpot tehdä eli suosittelen kokeileen, jos vaikka oppisit ja innostuisit =) Mä kyl voin neuvoa, jos tarvitset apua ♥

   Poista
 3. Onpas hauskan näköiset lumiukot! Kiitos ohjeesta, näitä voisi muutaman tehdä lastenhuoneen ikkunaan. Lumiukot, joita kevätaurinkokaan ei sulata ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Kerrothan millaisia tuli? Mua niin jännittää näiden ohjeiden kirjoittaminen, kun kirjoitan niitä niin harvoin ja noudatan niitä vielä harvemmin =)

   Toivottavasti tänä talvena tulee vielä edes sen verran lunta, että voi tehdä myös niitä ihan oikeita lumiukkoja =)

   Poista
 4. Ihanat, vain porkkananenät puuttuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä mietin, että olisiko ukoille tarvinnut tehdä nenät, mutta kun en keksinyt, miten ne tekisin, jätin koko porkkananenän pois =)

   Poista
 5. Onpa söpöt! Mistähän saa edullisesti verhorenkaita? Oon niitä metsästellyt, mutta tarttis jonkin verran ja tuntuu, että ne on kalliita, kun pitää niin monta ostaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä olen ostanut omani kirppiksiltä. Niitä tulee aina silloin tällöin vastaan. Klipsuthan olen jo käyttänyt aikaisemmin ja nyt sain hyvän käyttökohteen rinkuloille. Jos et löydä kirpulta, niin mä ehkä katselisin sekatavarakaupan sisustuspuolelta. Olettaisin, että sieltä löytyy edullisemmin kuin esim. rautakaupasta. Voithan sä kokeilla tuuria myös paikalliselta fb-kirpulta ostoilmoituksen avulla =)

   Poista
  2. Kiitos vinkeistä :)

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos =) Saisinkohan mä tänään illalla virkattu viimeiset, jos vaikka pääsisin sen jälkeen pikkuväen lahjojen kimppuun. Saas nähdä, että ehdinkö vielä virkata ne nallet aatoksi =)

   Poista
 7. Ihania lumiukkoja! (: Tuommoisista saisi varmaan ihanan vauvamobilen jollekulle talvivauvalle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Ja miten ihana idea! Näistähän tulisi aivan ihana mobile <3 Harmi, ettei meillä itsellä ole enää sellaiselle käyttöä, mutta täytyy laittaa korvan taakse, jos vaikka jollekin sukulaiselle tai ystävälle syntyy talvivauva =)

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä pidän itse erityisesti noista kulkusista. Ne helisee niin ihanasti kun lumiukot heilahtaa =)

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Kiitos =) Enää yksi puuttuu ja sit mä saan nämä ikkunaan =) Tänään satoi luntakin, niin sopivat hyvin maisemaan ♥

   Poista
 10. Aivan ihania lumiukkoja! Näitähän täytyy itsekin testata.. Kiitos ohjeesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä tein näitä kuusi erivärisillä huiveilla ja ne roikkuvat pikkuväen huoneen ikkunassa. Pojat taitavat pitää niistä yhtä paljon kuin minäkin =) Kerrothan millaisia lumiukoistasi tuli! Olisi myös mukavaa nähdä ne =)

   Poista
  2. Kunhan selvitään tämän taudin kynsistä niin lähden heti metsästämään verhorenkaita niin pääsen testaamaan.. Palailen sitten kertomaan mitä tuli vai tuliko mitään :D

   Poista
  3. Voi ei =( Parane pian <3 Me ollaan kans oltu ihan hirvittävässä flunssassa kohta viikko! Mä oon tainnut jo neljä päivää olla virkkaamatta, kun voimat ei riitä edes siihen.

   Poista
  4. Tittidiiiii!! Ma tein sen! ;D http://vakertajakoukussa.blogspot.fi/2016/02/teen-teen-lumiukon-teen-ja-akan.html

   Poista
  5. Oi ihanaa! Mä tuun kurkkiin! Kiitos kun ilmoitit <3

   Poista