sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Pilkkupurkkeja ja pöytäliinoja


Ette uskokaan, miten odotan sitä päivää, että saan levittää ison pöytäliinan keittiönpöydällemme. Tällä hetkellä joudun tyytymään pieniin pitsiliinoihin, eivätkä nekään tahdo pysyä paikallaan vaan kummasti ovat rutussa lattialla tai saan onkia niitä koirien vesikiposta. Saatuani liinavaatekaapin olen pikkuhiljaa kaivanut pöytäliinojani sinne vaatehuoneen uumenista ja ne huutelevat kilpaa pöydälle pääsyä. Vähän aikaa sitten esittelin kirppikseltä löytynyttä Beata Liljeroos-Söderholmin pellavaliinaa ja nyt löysin toisen harmaana, mutta kirppiksen sijaan poimin sen mukaani mummolasta. Kirppikseltä löytyi lisää vanhoja Tampellan ja Finlaysonin pöytäliinoja. Niiden laadusta kertoo varmasti paljon se, että liinojen pesulaput ovat rispaantuneet, eikä niissä ole enää tekstejä jäljellä, mutta itse liina on moitteettomassa kunnossa. Tänä päivänä tekstiilit eivät taida enää ole yhtä laadukkaita, että kestäisivät jälkipolville.

Pöytäliinojen kanssa samassa pöydässä oli iso kasa Neuvostoliiton aikaisia eri kokoisia peltipurkkeja. Yhden pohjassa oli tarra, jossa sanotaan valmistajaksi Norma, joka on Googlen kuvahaun perusteella tehnyt ainakin leluja. Minulla oli näitä pari ennestään ja säilytän niissä käsityötarvikkeita. Kaikki purkit ovatkin täynnä helmiä, nappeja ja muita tuiki tarpeellisia nippeleitä. Käsityökirjahyllyyni löytyi suomalainen myssykirja ja vaikka en neulo, niin Kaffe Fassettin käsityökirjat ovat aivan ihania selata. Ostin myös pari virkkauskirjaa, joista taisi tulla hutiostoja. Pitsivirkkauskirja ei oikein enää innostanut kotona ja mitähän mietin, kun ostin ruotsinkielisen käpyvirkkauskirjan? Sen sijaan Kotiliesi vuodelta 1930 on niin uskomaton, että aion pyhittää sille huomenna koko postauksen. Mukavaa sunnuntaita! Olettehan muistaneet kääntää kellot?

10 kommenttia:

 1. Ihania purnukoita ja liinoja, noista tulee iloinen mieli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Niinhän niistä tulee =) Tekstiilit ja tavarat olivat ennen niin paljon ihastuttavampia =)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. No kyllä! Mua vähän harmittaa, että tuota vihreää Finlaysonin liinaa on pyöristetty kulmista, mutta upeiden värien ja kuvion takia ajattelin antaa anteeksi sellaisen pikkuvian =)

   Poista
 3. Pöytäliinat on upeat :) Ja purkkeja aina tarvii. Sanon minä, joka ei kovin usein voi vastustaa purkkeja kirppiksellä ;)

  Ja juu, en muistanut kääntää kelloa. Hieman ihmettelin aamulla kummallisesti poukkoilevaa aikaa, kun kännykkä oli kääntänyt itsensä ja mikron kellon mukaan lähdin sitten kirppismatkalle. Vasta kirppiksellä tajusin, että olinkin puoli tuntia etuajassa :D Ja oli vielä keskellä ei mitään, koska olin ko. kauempana sijaitsevalle huonekalu/rojukirppikselle lähtenyt varta vasten poikkeuksellisesti etsimään paria huonekalua ja lamppuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoissa peltipurkkeissa on kyl jotain sellaista, mikä suorastaan pakottaa poimimaan ne mukaansa. Mä oon myös huomaamattani alkanut pitää vanhoista pahvisista makeisrasioista =)

   Voi mikä kirppisreissu! Toivottavasti sanonta aikaisesta linnusta ja madosta piti paikkansa ja löysit jotain oikein ihanaa <3

   Poista
 4. Ihania purkkeja! Mä olen joskus samanlaisia purkkeja kirpparilla hiplaillut käsissäni, mutta liian kovien hintapyyntien vuoksi en ole ostanut. Tuo vanha Kotiliesi lienee sellaista luettavaa, että ihan nousee hymy huulille, joten jään odottelemaan, että minkälaisen postauksen siitä teet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi on kyl ihania =) Mä en aikaisemmin tiennyt, että näitä on noin pieninäkin. Onkohan ne vähän vanhempia, kun tuo valkoinen väri on hieman erilainen? Isommissa se on puhtaan valkoinen ja taas ihan pikkuruisissa kerman värinen. Ja eikös näitä ole muuten vielä sellaisia, missä on venäjäksi jotain tekstiäkin? Vai onkohan ne sitten jo ihan erilaisia =)

   Kotiliesi on kyl mahtava! Just yritän päättää, että mitä kuvia laitan sen postaukseen, kun enhän mä kai kaikkia sivuja siihen voi laittaa =)

   Poista
 5. Kauniita pöytäliinoja. Nyökyttelen mielipiteellesi entisten ja nykyisten tekstiilien laatuerosta. Puuvillan tuntu uudessa ja vanhemmassa kankaassa on ihan erilainen. On toki ihan hyvääkin laatua, mutta vähempi.

  Pirteät pukit, ja niitähän ei ihmisellä voi olla liika :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Siitä ei taida olla kauaa aikaa, kun tuli televisiosta ohjelma, jossa kerrottiin, että nykyihminen pitää jo normaalina tekstiilien lyhyttä käyttöikää emmekä osaa vaatia parempaa laatua. Muistaakseni siinä tarkoitettiin näitä kolmansissa maissa tehtyjä tusinavaatteita, jotka muutaman pesun jälkeen ratkeavat saumoista tai venyvät ja vanuvat muodottomiksi. Mutta... kyllä mulla on kaapissa erään suomalaisen vaatemerkin tunika, jonka värit on haalistuneet ja jota en raski laittaa kiertoon vain sen takia, että se maksoi uutena ihan hirvittävästi eli ei se laadun heikkeneminen koske pelkästään halppisvaatteita.

   Poista