keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Kevät touhuja
Ihanaa kun on kevät! Puut ja pensaat vihertävät ja ensimmäiset kukat jo kukkivat. Naapurin pihasta on levinnyt keltavuokkoja takapihallemme ja siellä on nyt kolmen vuokon kukkatarha. Ensimmäiset tulppaanit ovat jo avanneet terälehtensä ja kohta kukkivat narsissit. Nenä kiinni kukkapenkissä olen yrittänyt muistella mitä ihmettä siellä kasvaa, kun erikoisia pieniä piikkejä on alkanut nousta mullan seasta. Puutarhamessuilta ostetut daaliat ovat kasvamassa autotallissa ikkunan alla muiden daalioideni kanssa. Kuukausi sitten kylvämäni petunian siemenet on koulittu ja 36 pientä taimilasta matkasi vanhempieni eteiseen äitini hellään huolenpitoon.

Vappuna oli neitsytpäivät ja ihan tuli viime kesä mieleen, kun sain taas touhuta puutarhassa vesi- ja räntäsateessa. Kylvin korokepenkkeihin kehäkukkaa, kaunopunahattua ja viime kesänä talteen otettuja petunian siemeniä. Pari päivää sitten esittelemääni pieneen kasvihuoneeseen ripottelin salaattia. Kuukirjan mukaan maa on käännettävä keväällä kolmesti ja ensimmäisen kerran käänsin sen viikko sitten. Seuraava kääntöaika olisi huomenna ja kolmannella kerralla upotan kärryllisen hepan lantaa kasvimaahan. Maa-artisokat odottavat jo kellarissa kasvimaalle pääsyä ja loppuja kasvien siemeniä pääsen kylvämään vasta, kun maa on käännetty.

Tomaateissa ja chileissä on jo nuppuja. Pari ensimmäistä tomaatin taimea on jo ruukuissa ja ulkoilutan niitä joka päivä. Olen suunnitellut siirtäväni ne viikonloppuna kasvikaappiin ja loppuja tomaatin taimia odottaa kohta sama kohtalo. Kirjastohuoneemme muistuttaa viidakkoa ja minulla alkaa olla jo paineita päästä taimista eroon. Neitsytpäivänä kylvin esikasvatuskippoihin auringonkukan siemeniä ja kukkakaalia. Avomaan kurkkua ja kesäkurpitsaa lukuun ottamatta kaikki esikasvatettavat ovat mullassa. Odottelen, että kun tämä laskeva kuu kiepsahtaa taas nousevaksi ja kylvän ne sitten. Puutarhatöihin keskittyminen on ollut todella haastavaa, sillä ajatukseni harhailevat jatkuvasti tekeillä olevassa graffitissa. Nyt pitäisi edes hieman skarpata puutarhan kanssa, sillä tiedän, että minua harmittaa kesällä, jos mitään ei olekaan kasvamassa.


6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. No on! Mä näin elämäni ensimmäiset keltavuokot vasta pari vuotta sitten naapurin pihassa ja sieltä ne ovat nyt pikku hiljaa levinneet meidän puolelle. Mä yllätyin kuitenkin sitä, että keltavuokko on myrkyllinen. Wikipediassa ainakin sanottiin niin.

   Poista
 2. Mun tomskut on vasta 15cm pitkiä. Tarvii vaihtaa ne viikonloppuna tuonne aurinkoisemmalle ikkunalle. Chilit ja paprikat voivat kyllä hyvin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ei välttämättä ole mikään huono juttu, että taimesi eivät ole kasvaneet tähän tahtiin. Meillä on samassa huoneessa ilmalämpöpumppu, joka puhaltaa lämmintä taimille joten ei mikään ihme, että ne kasvavat kohisten =D Mä raapotan nyt suurimpia taimia ulos, koska niiden varret on jo niin pitkät, etteivät pysy pystyssä. Toivon mukaan ensi viikolla saan osan tomaateista kokonaan ulos =)

   Poista
 3. Minä en ole koskaan kuullutkaan keltavuokoista, saati nähnyt. Mukavaa Viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) mä ymmärsin, että keltavuokko on vähän ronkeli kasvupaikastaan ja varmaan sen takia oli mullekin tuntematon. Ukkokulta sen tunnisti. Kylhän mä jouduin sen googlettaan ja varmistaan, ku hieman epäilin hänen kasvioppia =)

   Poista