perjantai 29. tammikuuta 2016

Langan polttokoe



Aloitin viime syksynä opiskella kansalaisopistossa kankaan kudontaa ja sen myötä olen oppinut paljon muistakin käsityötekniikoista ja materiaaleista. Varmasti yksi parhaimmista neuvoista joita olen saanut on se, että kuinka voin kotikonstein testata, onko kirppikseltä löytämäni mysteerilanka puhdasta villaa vai onko siihen sekoitettu tekokuituja mukaan. Pikkuväen lähdettyä mummolaan istuin teeni kanssa pöydän ääreen ja aloin harjoitella materiaalin tunnistamista. Minulla oli Teeteen Sagaa ja Novitan Woolia, jotka tiesin olevan puhtaita villalankoja sekä seiskaveikkaa ja nallea, joissa molemmissa on polyamidia seassa. Lisäksi hain vielä puuvilla- ja pellavalankaa sekä ja polyamidi- ja akryylilankaa, jotta sain tutustua myös niihin.

Otin pätkän lankaa ja sytytin sen pään tuleen ison lautasen päällä. Villalanka erottui selvästi palamiseltaan muista. Se paloi vain hetken ja sammui itsestään. Se haisi palaneelle hiukselle ja siitä jäi tuhkakökkö, jonka pystyi musertamaan sormien välissä hienoksi tomuksi. Sukkalangat, joissa oli tekokuituja seassa, syttyivät ja paloivat niin nopeasti, että harkitsen jatkossa muutaman kerran lämmittelenkö jalkojani avotulen ääressä, jos jalassani on villasukat. Langan päähän jäi sulanut muoviklimppi (joka voi sitten olla kuuma), jota en saanut muserrettua puhtaan villan tavoin hienoksi. Puuvilla ja pellava paloivat rauhaksiin ja niistä jäi hentoinen tuhka, kun taas akryyli suli muodostaen sulaneen muovinauhan. Onneksi olin siirtynyt lavuaarin päälle pinsetit kädessä, kun sytytin polyamidia, sillä se roihahti tuleen ja paloi niin nopeasti, etten ehtinyt edes puhaltaa sitä sammuksiin. Sain ronkkia lavuaarin reunasta samanlaisen muovikökkäreen kuin seiskaveikasta jäi. Mielenkiintoista nähdä oliko tästä kokeilusta mitään hyötyä ja osaanko seuraavalla kerralla tunnistaa kirpikseltä löytyvät lankani. Mukavaa viikonloppua! 

P.s. Muistattehan paloturvallisuuden, jos koepoltatte lankoja ettette polta koko lankavarastojanne ja kotianne!

11 kommenttia:

  1. Joskus on tullut testattua polttokoetta. Onpas kaunis teekuppi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Se on kyl sievä. Nyt mä haikailen teepannun perään, kun tuohon mahtuu niin kovin vähän teetä =)

      Tämä polttokoe oli mulle ihan uusi juttu mutta sitäkin tarpeellisempi, kun ostan kirppiksiltä niin paljon lankoja ja harvemmin niissä on etikettejä tallella =)

      Poista
    2. Siellä kirppiksellä vaan ei taida olla soveliasta tuikata langanpätkää tuleen ;D
      Muuten hyvää tietoa jota juuri kaipasin, kun löysin säkillisen jämälankoja, joissa ei tietenkään ole vyötteitä jäljellä....

      Poista
    3. Totta! Pitää testailla vasta kotona =)

      Mukavaa kuulla, että postauksesta oli apua <3

      Poista
  2. Me ollaan koulussa kans käyty läpi näitä eri kuitujen polttokokeita. Varmasti aika nopeasti saa tuntuman niihin, kun kokeilee. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No musta tuntui, että vasta kun tartuin itse sytkään ja kokeilin lankojen koepolttamista, tämä asia aukesi. Aikaisemmin olen kiikutellut opettajalle lankoja tunnistettavaksi, mutta mä olen nyt melkein varma, että osaan seuraavan kerran tunnistaa ne itse. Ainakin villa oli nyt niin erilainen, kun se oli ainoa joka sammui itsestään ja siitä jäi sulan muovin sijaan tuhkaa. En sitten tiedä kuinka tunnistamisen kanssa käy, jos tekokuitua on vähemmän kuin seiskaveikassa ja nallessa on polyamidia =)

      Poista
  3. Labrassa oli todella hauska olla aikanaan kun opiskelin. Nuo kokeet ja monet muut oli mielenkiintoisia. Onnistuin saamaan tahran pois tilkusta mutta tulikin reikä...oli tehokasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sulla on ollut tehokkaat tahranpoistot =D En sitten tiedä, että kumpi on parempi vaihtoehto tahrainen vai reikäinen paita =)

      Poista
  4. Mä en muista, että me oltais poltettu lankoja koulussa. Mun kouluvuosista tosin on kyl jo sen verran aikaa, että ihan on mahdollista, etten ihan ihan kaikkea enää muista =)

    VastaaPoista
  5. Kiitos vinkistä, nyt pääsen testailemaan kotona mysteerilankoja joita löytyykin aika kasa!

    VastaaPoista