perjantai 15. tammikuuta 2016

Virkattu kukkaneliö

 "En epäonnistunut. Löysin 10 000 keinoa, miten hehkulamppu ei syty." 
Thomas Edison


Palaan nyt ihan ajan kanssa näihin aikaisemmin näyttämiini pyörylöihin. Viime syksystä asti olen odottanut, että pääsisin aloittamaan työtä, jossa saan leikkiä väreillä ja oppia niistä samalla lisää. Virkkasin viime keväänä graffitiini isoäidinkuviolla kukan, josta pidin niin, että koko viime vuoden suunnittelin, mihin kaikkeen voisin sitä käyttää ja vuoden vaihteen jälkeen aloin sovittaa kukkaani neliöön. Siitä olisi tullut mielestäni liian iso ja kun pienensin kukkaa, se ei enää sopinutkaan neliöön, joten annoin kukkani olla ja aloin etsiä valmista kukkakuviota.

Ajattelin tehdä Sunburst Granny Squereja, joka on mielestäni yksi kauneimpia neliömalleja, mutta enhän minä osannutkaan tehdä puff-silmukoita. Katselin ohjevideolta kuinka helposti ne pyörähtivät koukulta kun taas oma bambukoukkuni jäi joka kerta kiinni silmukoihin. Voin paljastaa, että tässä kohtaa olin jo virkannut ja purkanut kukkiani neljä päivää saamatta ainuttakaan neliötä valmiiksi, joten kärsivällisyyteni uuden silmukan harjoitteluun oli yhtä pitkä kuin 2-vuotiaalla pojallani. Luovutin ja menin siitä mistä aita on matalin ja tein kuviosta sellaisen, että osasin sen tehdä. 

Kokeilen nyt ensi kertaa erilaista värinvaihtoa, jossa työ päätetään joka kierroksen jälkeen ja tehdään uusi ketjusilmukka-aloitus muutamaa silmukkaa aikaisemmin. Olen tyytyväinen lopputulokseen ja värinvaihdosta tulee todella siisti (tässä youtube-videossa näytetään kuinka se tehdään, mutta yhden solmun sijaan olen tehnyt kunnon umpisolmun). Lankana käytän seiskaveikkaa ja nelosen koukkua. Minulla on luonnonvalkoisen lisäksi viittä eri väriä, mutta haluaisin ottaa vielä muutaman värin lisää. Nallea olisi aivan ihanana mintun vihreänä, mutta hieman minua arveluttaa sekoittaa sitä näiden seiskaveikkojen kanssa. Niissä kun on vähän paksuuseroa eikä tuota nallea tulisi kaikkiin neliöihin. Taidan palata näiden lankojen kanssa asiaan vasta myöhemmin, niin saan vähän lisää aikaa pohtia.

Googlettelin muutaman kerran neliötäni ja koska en saanut vastaani toista samanlaista, voin varmasti antaa tämän ohjeen myös teille. Koska olen niin mahdottoman huono kirjoittamaan ohjeita, ajattelin kertoa omin sanoin, kuinka neliön virkkasin. Piirsin myös kaavakuvan, jos siitä vaikka olisi jollekin vähän apua. Valmis neliö on n. 12 cm leveä, mutta joudun virkkaamaan näitä melko napakalla käsialalla, jotta bambukoukkuni ei avaa lankaa. Koukkuni on ihan uusi ja vaikka olen muutaman kerran jo viilannut sitä, se silti kiusaa minua vähän väliä takertumalla lankaan tai juurikin avaamalla sitä.  Ilmeisesti nämä koukut pitää ensin ajaa sisään ennen kuin toimivat kunnolla. Minulla oli nimittäin samoja ongelmia edellisen bambukoukkuni kanssa.

Mitä ajattelin näistä tehdä? No torkkupeittoa tietysti ja siitä tulee muuten mahdottoman upea! Enää puuttuu 116 neliötä eli sehän on jo melkein valmis!  Mukavaa viikonloppua sinulle! Nähdään taas sunnuntaina!


Lyhenteet:
ps piilosilmukka
ks kiinteä silmukka
kjs ketjusilmukka
pp puolipylväs
p pylväs
kp kaksois- /pitkäpylväs

1. krs: Virkkaa lenkkialoitukseen 2 kjs, p ja 1 kjs. (Virkkaa 2 p yhteen ja 1 kjs) tee tämä 7 kertaa. Kiristä lenkki. Sulje kerros ps:lla. Katkaise lanka ja vaihda väri.
 
2. krs: Tee ps edellisen kierroksen pylväsrykelmän väliin. Virkkaa 2 kjs ja 2 p yhteen. Virkkaa 1 kjs, 3 p yhteen ja 1 kjs. (Siirry seuraavan pylväsrykelmän väliin ja virkkaa 3 p yhteen, 1 kjs, 3 p yhteen ja 1 kjs) tee tämä 7 kertaa. Sulje kerros ps:lla ja vaihda väri.
 
3. krs: Tee ps edellisen kierroksen pylväsryhmien väliin. Virkkaa 2 kjs, 4 p yhteen ja 2 kjs. (Siirry seuraavan pylväsrykelmän väliin ja virkkaa 5 p yhteen, 2 kjs) tee tämä 15 kertaa. Sulje kerros ps:lla ja vaihda väri.
 
4. krs: Siirry ps edellisen kierroksen pylväsrykelmien väliin. (Virkkaa 2 kjs (1.pp), 2 pp, 3 p, 3 kp, 3 kjs, 3 kp ja 3 p.) tee tämä 3 kertaa. Sulje kerros ps:lla ja vaihda väri.
 
5. Krs. Virkkaa 1 kjs ja 1 ks kuhunkin edellisen kerroksen silmukkaan ja 4 ks neliön kulmissa oleviin kjs-kaariin. Tee kierros loppuun ja sulje kierros ps:lla. Katkaise lanka ja päättele.

Olen tehnyt kukkaneliöistä torkkupeiton (löydät sen tästä) ja tyynynpäällisen (löydät sen tästä).

Huom! Alkuperäisessä kukkaneliön ohjeessa oli virhe, mutta se on korjattu.

18 kommenttia:

 1. Onpas kauniita paloja. Noista tulee varmasti upea peitto! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä pidän tuosta kuviosta tosi paljon, se kuitenkin muistuttaa sitä Sunburst granny squaria niin paljon. Onkohan tuolle nimihirvitykselle (hirvitys sen takia, että kirjoitan sen joka kerta väärin) jotain suomennosta? Pitänee alkaa taas googlettaan =)

   Poista
 2. Ihania värejä. (: Mulle tulee näistä mieleen ne Clipperin teepaketit, kun ne on niin söpöjä. (Mukissa piparminttuteetä just nyt...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Nuo värit on kyl niin ihania, mutta niin on ne Clipperin teepaketitkin! Ne on niin herkullisen värisiä, että mulla meni sormi suuhun kaupassa, mitä ostaisin. Sitä piparminttua on mullakin ja on aivan ihanan makuista. Nyt ostin vielä vadelmaa. Mä tukin varmaan tämän talven aikana IG-tilini niillä Clipperin kuvilla =D

   Poista
 3. Noppeestihan sie ne puuttuvat 116 palaa tekaset :)
  Peitosta tulee varmasti ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Mulla oli tavoitteena, että teen kymmenen lappua päivässä ja peitto olis valmiina tammikuun lopussa. Eilen en virkannut ainuttakaan ja tänään oon tehnyt yhdestä lapusta kaksi ekaa kierrosta. Saas nähdä pääsenkö pakkaileen torkkupeittoani joulupapereihin vielä =)

   Poista
 4. Valtavan kauniit, kun osaisikin virkata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä voin kyl opettaa! Olen varma, että oppisit, kun olet niin taitava muutenkin käsistäsi =)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitoksia =) Se on jännä juttu, että näitä kuvia katsellessa näen itse vain ne löysät silmukat ja sen, että joku pylväs on vähän vinossa, vaikka luultavimmin kukaan muu ei ole kiinnittänyt niihin ollenkaan huomiota =)

   Poista
 6. Ihanan värinen pala. Peitosta tulee kaunis. Hiukan vielä lisää ja sitten on jo valmista =))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Mä luulen, etten osta enempää tähän värejä, kun en haluaisi millään kasvattaa varastojani enempää =)

   Poista
 7. On nättejä paloja. Minäkin voisin noita virkata vaikka en muuten virkkuusta niin välitäkään. Vaikka olen 400:n kappaleen Africankukkapeiton joskus tehnytkin virkkaamalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Vau! Peittosi on ollut varmasti todella iso ja sen virkkaamisessa on ollut valtava työ! Afrikankukka on myös kaunis malli. Mä en ole vielä koskaan niitä tehnyt vaikka monesti on pitänyt =)

   Poista
 8. Tosi nättejä paloja tulee :) Mutta kieltämättä tulee se Sunburst Granny Square mieleen ja tää: https://hachiyarns.wordpress.com/2012/07/06/granny-squares-step-by-step-tutorial-with-pictures/ Mutta sun kuvio ei ole kuitenkaan ihan sama. Voihan sitä vaikka mainita, että inspiraationa Sunburst Granny tmv.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mua niin harmittaa, etten huomannut kokeilla virkata Sunburst Granny Squaria toisella koukulla, kun koukuissa kuitenkin on eroja. Olisi ollut hienoa tehdä tämä peitto sillä, eikä mallilla joka muistuttaa sitä. Sunburst Granny Square on niin kaunis, että mun on ihan ehdottomasti opeteltava sen virkkaus. Eihän se kai nyt niin vaikeaa voi olla =)

   Poista
 9. Löysin tämän mallisi, todella nätti! Ohjeessa teen nyt jotain väärin, koska en onnistu. Mihin viittaat tuolla "yhteen", se on varmaan se mitä en tajua. Välikköönkö? Vai johinkin silmukkaan? Etsin sitä kaavakuvaa, johon viittaat, mutta oletkohan poistanut sen? Ai että turhauttaa, kun tahto on kova, mutta lopputuloksesta tulee aina vain serpenttiininen ja ihan eri näköinen. T: avusta kiitollinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura <3 Ihanaa, että kysyt neuvoa! Tarkoitan yhteen sanalla sitä, että edellisen kerroksen ketjusilmukkakaariin virkattavat pylväät virkataan aina yhteen eli tehdään klustereita. Ohjeen alussa olevat kjs:t ovat kerroksen ensimmäisiä pylväitä.

   Tässä taisi olla alunperin kaavio, mutta alkuperäisessä ohjeessa oli virhe, enkä tehnyt uutta kaaviota, kun korjasin virheen ohjeesta. Pahoitteluni, että maininta kaaviosta oli jäänyt kummittelemaan <3

   Poista