perjantai 8. joulukuuta 2017

ISO VIRKATTU PITSIMATTO

"Menestyminen ei ole avain onnellisuuteen. Onnellisuus on avain menestymiseen. Jos pidät siitä mitä teet, onnistut varmasti."
    - Herman CainViime kesänä mattojen pesuilmat olivat niin vähissä, että melkein kaikki meidän huushollin matot makaavat varastossa enemmän tai vähemmän likaisina. Ratkaisin huutavan mattopulamme sillä, että virkkasin kirjastohuoneeseemme Molla Millsin ensimmäisen Virkkuri-kirjan ohjeilla pitsimaton. Koska olohuoneemme on tähän aikaan vuodesta synkkääkin synkempi ja pimeämpi, tein maton valkoisesta kuteesta, kun ajattelin, että se toisi vähän valoa pimeään. Matto on valkoisena äärimmäisen kaunis, mutta siitä saisi myös upean värillisenä.

Kirjassa on ohjeet 90 senttiä halkaisijaltaan olevaan mattoon, mutta jatkoin maton pitsikuviota ja sain komean 160 senttisen maton. Kudetta isoon mattooni kului n.7,3 kiloa ja virkkasin sen kympin koukulla. Maton alku oli ihanan leppoisaa ja nopeaa virkata, mutta siirtyessäni ulommille kierroksille virkkaus muuttui todella hitaaksi. Muutamaan kertaan sain purkaa mattoa, kun olin lisännyt liikaa silmukoita tai olin ajatuksissani virkannut tuplapylväitä, mutta onneksi pikkuväki osoittautui maton purkamisessa innokkaiksi apulaisiksi. Valmiin ja päätellyn maton levitin pyyhkeiden päälle lattialle nurin ja suihkutin sumutepullolla kosteaksi, jonka jälkeen vielä silitin sen nurjalta puolelta. Seuraavana aamuna minulla oli siisti matto odottamassa ja kun ohje oli hyvä, ei se lepata eikä kiristä mistään!
Tämä oli ensimmäinen mattoni ja sain taas kantapään kautta oppia kaikkea, mutta olenpahan viisaampi seuraavaa mattoa virkatessani. Ihan parissa illassa isoa mattoa en virkannut, mutta yllätävän nopeasti se tuli valmiiksi ja myönnettäköön, että nälkä kasvaa syödessä ja aloin jo katsella, ettei mattoon olisi tarvinnut lisätä kuin muutama kierros ja se kävisi olohuoneen isosta matosta. Matto on ihanan paksu ja muhkea. Sen päällä on pienten poikien mukava istua rakentamassa junarataa tai lukea kirjoja. Pesukoneeseen se on auttamatta liian iso, mutta parempi miettiä pesuhommia sitten ensi kesänä. Nyt en voi kuin ihmetellä, että miksi en ole aikaisemmin virkannut mattoa?

VINKKINI MATON VIRKKAUKSEEN:


- Jos et ole kokenut maton virkkaaja, käytä valmista ohjetta.
- Jos lähdet jatkamaan ohjetta, tee ensin koeversio ohuemmalla langalla, jotta voit tarkistaa lisäykset. Ohuemmasta langasta virkatun työn purkaminen ja purkaminen ei ole niin raskasta kuin kuteen.
- Tarkista, että sinulla on kudetta riittävästi. Mielellään vähän enemmän kuin ohjeessa on sanottu.
- Älä ahnehdi! Matto tulee valmiiksi, vaikka käyttäisit sen virkkaukseen vähän enemmän aikaa.
- Kun kerroksia on virkattuna useampia, niin tarkista kerroksen päätyttyä, ettei siinä ole virheitä (pääset helpommalla, kun et joudun purkamaan useampaa kerrosta).
- Levitä matto välillä lattialle ja seuraa reunusta, ettei se aaltoile tai kupruile. Jos reunat hulmuaa, olet lisännyt silmukoita liikaa ja jos mattosi reunat nousevat ylös, olet lisännyt liian vähän.
- Päättele hyvin (niin kuin kaikki työt). Yllätykseseni muoviset päättelyneulat olivat hyviä tähän eikä päättely ollut ollenkaan niin vaikeaa kuin luulin.
- Lopuksi kostuta, silitä ja anna kuivua.
- Lisää upeita matto-ohjeita löytyy mm. Lankavan sivuilta27 kommenttia:

 1. Mahtavan iso matto ja tosi upee.
  Eikö kädet ihan väsyneet ?
  Kun matto suureni mitenkä pidit sitä virkatessasi, oliko se lattialla vai sylissä, tuolilla?
  Mua niin kiinnostais virkata matto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 Virkkasin aika isoin kädenliikkein, ettei virkkaus kävisi ranteille. Varmasti sen takia olkapää ja selkä olivat hellänä pari päivää, enkä olisi voinut virkata toista mattoa putkeen =)

   Istuin lattialla jalat suorana ja matto väärin päin sylissä. Taitoin eteeni aina vähän matkaa maton reunaa, jota virkkasin ja pyöritin mattoa edetessä =) Tämä varmaankin kävi selkäni päälle, kun yritin aina tehdä mahdollisimman pitkän pätkän kerralla ja kurottelin ehkä turhankin kauas =)

   Poista
 2. Kaunis matto! Oon myös saanut vääntää muutaman näitä 160cm kokoisia mattoja ja kyllä siinä vain kädet väsyy mitä isompi halkaisija on. 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 No väsyyhän ne! Kude on aika raskasta virkata ja mattokin alkaa jo kasvaessaan painaa. Oli ihan outoa tämän jälkeen tarttua koukkuun ja virkata merinovillaa. Ihan kuin käsissä olisi ollut pumpulia =D

   Poista
  2. Löytyiskö tähän mattoon mistä ohje. Pojantytär haluasi mummon virkkaavan tämän mutta missä ohje?

   Poista
 3. Ihana matto. :) Ja on sillä jo kokoakin. Voisin käyttää itseäni mittana. :D

  VastaaPoista
 4. Aivan mielettömän upea! Oot kyllä niiiiin taitava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 Tässä oli hyvä ohje! Molla on taitava, kun näin hienon maton on suunnitellut <3

   Poista
 5. Onpa kaunista katseltavaa. Matto on kiva piristys huoneessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Se tuo kyl valoa! Meillä on tumman ruskea katto olo- ja kirjastohuoneessa ja siellä on niin pimeää näin talvella. Seuraavaan mattoon lisään kyl värejä =)

   Poista
 6. Kaunis matto =))
  Minullakin jäi matot pesemättä viime kesänä. Toivottavasti ensi kesänä säät suosii paremmin matonpesua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Hyvä etten ole ainoa! Viime kesä oli kyl kurja! Jos ei satanut, niin oli niin kylmää, ettei matot olisi kuivuneet. Marraskuussa taisi parina päivänä olla lämpimämpää kuin heinäkuussa oli kylmimmillään =)

   Poista
 7. Upea matto! Mattojenpesu oli viime kesänä hankalaa. Nyt olen katsellut jopa pesuloiden hinnastoja, kun likaiset matot ärsyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 No se oli! Facebookista huomasin, että osassa Prismoista on nykyään itsepalvelupesuloita, joissa voi pestä myös mattoja ja siellä varmaan tämänkin pesen. Me pestään normaalisti matot vanhojen hetekoiden päällä pihassa, mutta vanha ruosteinen heteka voi raidottaa valkoisen maton hieman uuden näköiseksi =)

   Poista
 8. Upean maton olet tehnyt! Minun isoimpani ovat 130-senttisiä läpimitaltaan. Olen myös ajatellut tehdä oikein ison olohuoneen maton joku päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 Nekin ovat varmasti komeita <3 Se ei ole kuin pari kerrosta tuosta pois, kun mun kude oli tosi paksua. Onkohan isoon mattoon olemassa valmiina ohjetta vai pitääköhän kaikkia valmisohjeita jatkaa? Muistaakseni Lankavan matot olivat max 140 cm halkaisijaltaan, eikä sellaisen ison maton jatkaminen oikein houkuta. Voi olla, että purkaessa tulee itku, jos lisää väärin ja huomaa sen vasta pari kiekkaa myöhemmin =)

   Poista
 9. Hyvän näköinen matto! Se on niin iso, että sitä on jo raskas pyöritellä sylissä. Tykkään kun malli on simppeli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Saija <3 Se oli kyl aikas painava. Viimeisillä kierroksilla en enää saanut heiteltyä sitä ihan niin kevyesti sylissä =D Käytin sen verran paksua kudetta, että se on aika paksukin ja olen tässä viime päivien aikana huomannut, että ilmeisesti laahustan kävellessä, koska kompuroin maton reunaan ihan koko ajan =D

   Poista
 10. Upeaakin upeampi matto<3 Ei voi kuin ihastella, sulla on hurjan siisti käsiala!
  Just aloin haaveilemaan samanlaisesta matosta, sopis niin kivasti tuohon meidän eteisen aulaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 Virkkaan niin paljon, että käsiala väkisinkin kehittyy ja tasaantuu siinä =)

   Ei muuta kuin koukku käteen! Tuo matto tuli kyl oikeasti yllättävän nopeasti ja Mollan ohje oli ihanan helppo ja selkeä. Siinä oli just sopivasti vaihtelua, ettei sen virkkaus ollut puuduttavaa, mutta taas sen verran letkeää, että ajatukset vilisti jossain ihan muualla kuin matossa =)

   Poista
 11. Hei. Minkä niminen ohje tämä on Lankavan sivuilla? Tahtoisin tehdä. On tosi kaunis

  VastaaPoista