lauantai 7. lokakuuta 2017

KAHTEEN KERTAAN KUDOTTU NUKKAMATTO

 "Menestyminen ei ole avain onnellisuuteen. Onnellisuus on avain menestymiseen. Jos pidät siitä mitä teet, onnistut varmasti." 
- Herman Cain
   Viime vuoden puhutuin työ kansalaisopiston kankaan kudonnassa oli varmasti kahteen kertaan kudottu nukkamatto. Se on "karvamatto", joka nimensä mukaan kudotaan kahteen kertaan. Ensin kudotaan kudematto, joka leikataan suikaleiksi ja se kudotaan uudestaan matoksi. Tiedän! Se on ihan yhtä hullua kuin miltä kuulostaa ja uskotko, että kertaalleen kudotun maton leikkaaminen oli todella karmeaa. Lopputuloksena on kuitenkin todella mielenkiintoinen, pehmeä ja varmasti lämmin pörrömatto. Ohjeet mattoon löytyy muistaakseni vanhasta Loimien Lomassa-lehdestä (heti kun löydän kyseisen numeron, niin laitan sen tähän).ENSIN KUDOTAAN KUDEMATTO


Kahteen kertaan kudotun maton kudonta alkaa siitä, että ensin kudotaan kudematto. Kudoin mattoni vihreistä ja sinisävyisistä jämäkuteista sekä muista pikkukeristä, joita nurkkiin kertyy ihan yhtä paljon kuin jämälankoja. Tämä on siitä hieno jämätyö, ettei periaatteessa haittaa vaikka yhtä kudetta ei olisi kuin yhden raidan verran. Koska minulla oli kuteita reilummin, tein mattoon eri paksuisia raitoja siten, että ne toistavat samaa järjestystä. Kun matto oli valmis, otin sen pois puista ja solmin loimilangat. Sitten otin sakset käteen ja leikkasin maton loimen suuntaisesti suikaleiksi. Opiston muut naiset taisivat käyttää kudematon leikkaamiseen sähkösaksia, mutta itse leikkasin maton kangassaksillani ja se oli sen verran raskasta työtä, että leikkelin mattoa useamman illan ja olohuoneen lattia oli melkoisessa sotkussa, koska leikelty trikookude murustaa paljon. Tätä ei siis kannata leikellä ainakaan minkään maton päällä. Maton reunasuikaleet jäivät muistoksi, mutta muut pääsivät seuraavaan mattoon.
  


SAKSITUSTA KUDEMATOSTA KUDOTAAN NUKKAMATTO


Lopullinen nukkamatto kudottiin kudematon suikaleista ja trikookuteesta. Koska kudematto leikattiin loimen suuntaisesti, raidoitus elää valmiissa matossa ihan omaa elämäänsä. Tämä oli ennakkoon vaikeaa hahmoittaa, joten pelasin varman päälle ja kudoin matoni väreistä, jotka tiesin sopivan keskenään. En vain huomannut kudemattoa kutoessa lyödä luhaa tarpeeksi napakasti ja oletettavasti sen takia nukkakuteeni välillä levisi käsiin ja matossa on muutama ylimääräinen kalalankasolmu. Jouduin välillä solmimaan kuteen löysiä loimilankoja, kun nukat olivat ripisseet puiden alle ja kutoessa huomasin, ettei mahdollisia virheitä enää saanut korjattua, koska maton purkaminen osoittautui mahdottomaksi. En oikein osannut päättää, että millaiset päät mattoon tekisin, joten tyydyin vain solmimaan loimilangat hevosenhäntä solmuille.

Parin metrin kudematosta tuli leikeltynä ja uudelleen kudottuna metrin mittainen pikkumatto. Työtä suunnitellessa ajattelin, että teen maton kynnysmatoksi, mutta siitä tuli ihan liian kaunis siihen tarkoitukseen ja ehkä vähän liian iso. Se on hieman epäkäytännöllisen kokoinen, koska se on liian lyhyt tuolin päälle ja sängyn vierusmatoksi se on  niin paksu, ettei ovi aukea sen päälle. Pitää vielä hetki miettiä maton  lopullista sijoituspaikkaa. Ihana se on kuitenkin ja voin kuvitella, että sen päällä olisi mukava ja lämmin istua leikkimässä tai lukemassa kirjoja.

Jos kankaankudonta ei ole sulle ihan tuttua juttua, niin suosittelen lämpimästi tutustuun ja rohkeasti! Syksy on aivan mahtavaa aikaa aloittaa uusi harrastus. Kudontaa varten et tarvitse omia puita, vaan voit kysellä kankaankudontakursseja lähimmästä kansalaisopistosta tai Taito ry:ltä.


29 kommenttia:

 1. Siis ihan huikea😍 wau! Enpä oo ennen kuullut tästä tekniikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Tämä oli kyl mielenkiintoinen vaikka hieman työläs tapa tehdä matto. Mulla on mielikuva, että se lehti mistä tämä ohje on, olisi vuodelta 2010 eli ei tämä ihan uusinta uutta ole =)

   Poista
 2. Todella työlään kuuloinen tekniikka, mutta lopputulos on upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) No olihan se! Kutominen oli tosi leppoisaa touhua, mutta tuo kudematon leikkaaminen kävi kyl niin kovin käsille, että kiittelin siinä kohtaa onneani, ettei mulla ollut enempää leikeltävää =)

   Poista
 3. Todella upea matto! Mummoni aina puhui rahkamatosta ja hän näitä mattoja tehtaili, mutta en olisi kuunaan uskonut, että ovat noin monimutkaisia tehdä! Olet sinä kyllä mestari <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihana <3 Mä muistan rahkamatot lapsuudestani ja meillä on kuistilla tälläkin hetkellä yksi. Ne ovat vähän samanlaisia, mutta ne kudotaan ymmärtääkseni villasta ja niitä varten on sellaista erikoista kudetta. Mulla olisi sitä säkillinen kutomolla, josta olen yrittänyt luopua, mutta jostain syystä se ei kelpaa kenellekään =)

   Poista
  2. Missä sun kutomo on? Mä voisin ottaa vastaan. Olen Seinäjoella.

   Poista
 4. Onpa hauskasti tehty! En ois varmaan ite raskinut leikata ensimmäistäkään mattoa palasiksi.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) No en meinannut mäkään raskia! Koville se otti =) Siinä oli onneksi reunat niin huonot, ettei sitä tehnyt mieli säästää. Mä tein varmaan loimilankojen katkomis -ennätyksen sitä kutoessa. En ole ennen saanut kerralla kuutta loimilankaa sukkulalla poikki =D

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos =) Siitä tuli kyl hauska. Vielä kun se olisi vähän pidempi, niin pitäisin siitä vielä enemmän =)

   Poista
 6. Wau mikä matto! Mutta mikä työ ollut.
  Mahtava lopputulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) No siinä oli kyl melkoinen työ, mutta lopputulos oli kaiken hulluuden arvoista =) Se on niin ihanan paksu ja pehmeä <3

   Poista
 7. Mielenkiintoinen tapa kutoa matto, aika erikoinen kude siis.
  Kaunis lopputulos, kivasti limittyy värit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Tämä oli tosiaan mielenkiintoinen työ ja varmasti teen vielä joskus toisen samanlaisen, mutta silloin osaan varata vähän enemmän kudeloimea ja muistan lyödä luhaa vähän napakammin =)

   Poista
 8. Oi miten söpö matto! Kaikkea sitä kässäihminen kokeileekin, vaikka maton kutomista kahteen kertaan 😄

  VastaaPoista
 9. Olen nähnyt et on ensin kudottu jämävillalankoja ja leikattu ja kudottu esim keinutuolin matoksi. Norjan nukka nimeltään. Kiva idea tehdä matoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wautsi! Kuulostaa hienolta! Mä en ole ennen kuullutkaan. Kiitos vinkistä ♥

   Poista
 10. Onpa todella hieno matto! Noin kaunis lopputulos on kyllä ihana palkka vaivannäölle! Hatun nostoni viitseliäisyydestäsi ja käsityötaidoistasi. t.blogiisi vahingossa eksynyt :)

  VastaaPoista
 11. kauan piti etsiä, mutta löysin linkin tuolla tavalla tekemääni villamattoon tein matot 2007 ja hyvin ovat kestäneet nämä kymmenen vuotta kovaa käyttöä, sillä toinen on lapsiperheen lattialla. Silloin sain sain idean tehdä noin mattoja kun kävin Rantasalmella kansalaisopiston näyttelyssä ja siellä oli noin toteutettu seinävaate.Linnkki tuonne kudontapiirini vanhoille kotisivuille: http://ukkolanakat.net/vanhat/villalankaprojekti/index.htm

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mattosi ovat aivan uskomattoman upeita ♥ Kiitos vinkistä! Mun pitää näyttää ne myös meidän kudontaryhmäläisille!

   Poista
 12. Hei Johanna!
  Siis minkälaista kudetta sinulla siellä olikaan? Voi olla että kudontapiiri voisi tykätä ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Heli, kudoin maton kaupan trikookuteista. Ohjeet mattoon löytyy Loimien Lomassa lehdestä, mutta se numero on minulla vielä selvittämättä :)

   Poista
 13. Siis aivan mahtavaa! Tuo valmiin maton pinta näyttää hurjan kauniille ja eläväiselle.
  Kun aloin lukea tekstiä, niin mietin että miten sitä raaskii upottaa sakset noin kauniiseen mattoon. Sit kun kattoo lopputulosta niin kyllähän se oli kaiken vaivan arvoista! Tämmöisestä tekniikasta en ole ennen kuullutkaan, näyttää kyllä tosi mielenkiintoiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Villa Pipo ja pahoitteluni, että vastaan vasta nyt. Mulla on mennyt sun kommentti ihan ohi! Aloin ihmetellä, että miksi täällä on pariton määrä kommentteja, mutta sehän selvisi =)

   Joo, leikkaaminen hirvitti ihan hirmuisesti! Mä voin kuvitella, että villatakin auki leikkaaminen tuntuu ihan yhtä hurjalta =) Matto on kyl kaunis ja ihanan paksu, mutta se roskaa vieläkin aika paljon. Voi olla, että kunnon tamppaus irrottaisi loputkin roskat =)

   Poista
 14. Hei! Tosi upeen värinen matto. Olen kutonut joskus norjannukka tekniikalla korituolin pääliset. Kannattaa kokeilla saa hyvin hävitettyä erilaisia langan loppuja. Todennäköisesti norjannukka on saanut alkunsa Norjasta. Hylättyjen upeiden norjanvillapaitojen puretut langat on otettu uudelleen käyttöön. Olen muuten aloittelemassa samanlaista mattoa. Kun lopullista vaihetta tehdään niin miten se tehdään, montako tavallista kudetta tulee väliin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Muistaakseni matossa on vain yksi tavallinen trikookude pörrökuteiden välissä =)

   Poista