torstai 17. huhtikuuta 2014

Matkamuistoja: Tour de France osa 3. Pariisi


Elokuussa 2010 matkustimme kahdeksi viikoksi Ranskaan. Lomailimme ensimmäiset kolme päivää Normandiassa. Sieltä suuntasimme Loiren laaksoon, kauniiseen, pieneen Vouvrayn kylään ja viimeisen viikon seikkailimme Pariisissa. Kukaan ei jaksaisi kahlata läpi koko kirjoitusta, jos kertoisin yhdessä postauksessa koko matkasta. Jaoinkin reissun kolmeen osaan, joista ensimmäisessä kerroin Normandian valloituksestamme ja toisessa osassa Vouvreyn viinitiloista. Tässä on Tour de Francen kolmas ja viimeinen osa:

PARIISI

 

Pariisi

Pariisia.
Eiffel-torni
Näkymää tornista.
Pariisia tornista katseltuna.
Notre Dame takaa.
Notre Dame edestä.
Louvre
Lomailumme Vouvreyssä päättyi nopeammin kuin olisimme halunneet ja hyppäsimme Pariisin junaan. Meillä oli varattuna huone kahden tähden huoneistohotellissa jossain Pariisin liepeillä. Onneksi en muista hotellin nimeä, sillä valitettavasti minulla ei ole siitä mitään hyvää kerrottavaa. Opimme Pariisin matkallamme sen, ettei hotellista kannata tinkiä, jos ei satu matkustamaan ulkomaille vähintään kerran kuussa. Hotellimme sijaitsi niin syrjässä, että jouduimme vaihtamaan pariin kertaan metroa, jotta pääsimme keskustaan. Emme uskaltaneet liikkua myöhään, joten pienessä ja ahtaassa hotellihuoneessa oli todella kurja viettää iltaa.

Meillä kävi taas hieman sama virhe kuin Rooman matkan kanssa, matkustimme Pariisiin pahimpaan turistiaikaan. Pääsimme taas jonottamaan. Eiffel-torniin jonotimme neljä tuntia ja kaksi tuntia saimme jonottaa alas. Notre Damen tornit meiltä jäi näkemättä ihmispaljouden vuoksi. Luovreen pääsimme vaivattomasti, kun matkustimme suoraan metrolla museolle ja ostimme liput alakerran kioskista. Kerrankin saimme kävellä lipunmyyntijonojen ohi suoraan museoon. Sacré-Coeurissä laukullani kävi taskuvarkaita, jotka joutuivat tyytymään pelkkään desinfiointiainepullon korkkiin.

Näimme Napoleonin haudan Invalidikirkossa ja ihmettelimme Pantheonissa Foucault'n heiluria. Risteilimme Seinellä ja ihastelimme kaunista Pariisia. Vierailuun Versaillesin linnassa varasimme kokonaisen päivän. Upeat linnan salit ja valtava puutarha olivat näkemisen arvoisia. Ehkä mieleenpainuvin nähtävyys Pariisissa oli kuitenkin Salvador Dalin näyttely, jossa kävimme. Olen aina pitänyt Dalin töissä, mutta Pariisissa minusta tuli fani.

Sacré-Coeur

Napoleonin arkku.
Dalin näyttely

Meillä oli matkaoppaana Wsoy:n Kaupunkikirjojen Pariisi -opas ja minun on kehuttava, että se on matkaopaskirjoistamme paras! Siinä on selkeästi kerrottuna kaikki mitä sinun on tiedettävä kaupungista ja vielä vähän päälle. Wsoy:n opas hakkasi käytännöllisyydellään mennen tullen Budapestissä olleen Otavan oppaan.

Varmasti on sanomattakin selvää, että ruoka oli hyvää. En muista kertaakaan syöneeni Pariisissa huonosti. Turistinähtävyyksien lähellä ravintoloissa oli hieman kalliimpaa, mutta pienemmissä ravintoloissa, hieman sivummalla sai 20 eurolla jo kolmen ruokalajin päivällisen. Vaikka herkuttelin kaloilla ja kampasimpukoilla, en ole vieläkään pystynyt unohtamaan Pariisin munakkaita. Kuulostaa varmasti melko yksinkertaiselle. En kuitenkaan tähän päiväänkään mennessä ole syönyt missään niin hyvää sieni-juustomunakasta kuin mitä Pariisissa söin. Poikkesimme lähes päivittäin lounaalle pieniin katukahvioihin ja usein ainoa vaihtoehtoni listalta oli munakas.

Pariisi. Me odotimme kaupungilta paljon, mutta petyimme. Lieneekö syynä, että olimme jo viikon lomailleet ja hieman väsyneitä. Kolmantena päivänä minulle nousi kuume ja olin lopun matkan flunssaisena. Hotellimme oli ihan kamala. Ihan kaikki ja ihan kaikkialla oli todella kallista. Kuitenkin vaikka Pariisi on meillä hieman kurjana muistoissamme, olemme mieheni kanssa sopineet palaavamme kaupunkiin pitkälle viikonloppulomalle ja annamme sille uuden mahdollisuuden. Varaamme huoneen pienestä hotellista, läheltä keskustaa ja matkustamme kaupunkiin sesonkiajan ulkopuolella. Toivoisin silloin näkeväni Pariisin sellaisena rakkauden lehtona kuin sitä on mainostettu.

Versailles
Versaillesin linna
Linnan puutarhaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti