sunnuntai 3. lokakuuta 2021

ARTESAANIOPINTOJEN OMPELUT JA CHENILLE-PUSSUKKA

 Kudonnan artesaanin opintoihin kuuluu muutaman päivän ompeluopinnot, joissa tutustuimme teollisuusompelukoneisiin ja saumureihin. Kovin syventäviä opintoja tässä ajassa ei ehditä käymään läpi, mutta opimme langoittamaan koneet ja ompelemaan niillä, jotta voimme päärmätä kutomamme liinat ja pyyhkeet. Kudomme koulun aikana töitä myymälään ja kaikki työt pitää huolitella valmiiksi. Harjoittelimme aluksi suoraan ompelua ompelemalla itsellemme Chenille-pussukat työvälinepussukoiksi. 

 

Chenille-pussukoissa on useampi kerros puuvillakangasta ommeltuna yhteen usealla ompeleella, jotka leikataan auki. Löysin koulun varastosta käsinvärjättyä lakanakangasta ja tein siitä alimmat ja uloimmat kerrokset. Näiden kankaiden väleissä on vaaleampia punasävyisiä kankaita. Kerroksia yhteensä päällekkäin viisi.


 

Muistaakseni kankaisiin piirrettiin apuviivat, joiden mukaan alettiin ommella suoria ompeleita, jotka leikkasivat kankaan keskellä eri suuntaan keskellä. Ompeleet kulkevat parin sentin päässä toisistaan ja ompelun jälkeen välit leikattiin varovaisesti auki. Teräväkärkiset pienet sakset olivat tähän parhaat, mutta terävien kärkien kanssa sai olla varovainen, ettei leikannut alinta kerrosta rikki. Leikkelyn jälkeen pussukat pestiin, jotta leikatut kerrokset aukenivat ja kuvio tuli esiin.  


Leikellyistä ja pessyistä kankaista ommeltiin pussukat, joihin mahtuu vaikka työvälineet. Muistaakseni tein hieman pienemmän pussukan kuin mitä ohjeissa sanottiin ja silti tästä tuli niin iso, ettei se mahdu reppuuni. Ehkä ajatuksena oli, että pussukkaan mahtuu varmasti kaikki työvälineet, mutta olin jo ehtinyt virkata itselleni työvälinepussukan, että tämä on jäänyt käyttämättä. Kuvia ottaessa huomasin, että tästähän tulisi hyvä projektipussukka isommille käsitöille.

 


 

Pussukoiden jälkeen ompelimme kierrätysmateriaaleista koulun myymälään myytäväksi patalappuja. Patalaput ommeltiin vanhoista poppanaliinoista ja pellavaliinoista, joiden välissä oli huopaa pehmusteena. Patalappujen kädensijat ommeltiin vanhojen farkkujen taskuista. Nämä oli hauskan näköiset, mutta kurjat ommella.

 

Patalappujen reunoja kiertää kanttinauha, jonka ompelussa meinasin lyödä hanskat tiskiin. Ompelu ei ole vahvimpia puoliani ja kanttinauhan ompelu pyöreään lappuseen varmaan vaikeinta mitä olen koskaan tehnyt. Purettuani ompeleeni varmasti kymmeneen kertaan ja kokeiltuani uudestaan ja vielä uudestaan, sain tehtyä ompeleet jotka kelpasivat opettajalle. Jos minun pitäisi nyt ommella moiset uudestaan, en enää osaisi.

 

  

 

Vetoketjuja ompelimme Chenille-pussukan lisäksi myös villakurssilla tehtyihin tyynyihin ja sitä ennen harjoittelimme piilovetoketjun ja tavallisen vetoketjun ompelua tilkuille. Omat vetoketjuharjoitteluni näyttävät niin hienoilta, että olen varmaan ottanut vahingossa jonkun toisen harjoitustyön. Lisäksi harjoittelimme päärmeiden ompelua, kulmien ompelua ja erilaisia huolittelutapoja käsinkudottuihin tilkkuihin.


Jos haluat käydä kurkkaamassa miltä työkalupussukkani näyttää: Virkattu viuhkapussukka.

Villakurssin töihini pääset tutustumaan täällä: Villajaksolle

Mukavaa viikonloppua! Nähdään taas ensi viikonloppuna!


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti