sunnuntai 19. syyskuuta 2021

ARTESAANIOPINTOJEN NAUHAT JA NYÖRIT

 

 

Artesaanin tutkintoon kuuluu erilaisten nauhojen ja nyörien teko. Osa näistä nauhoista tehdään kouluaikana yhteisloimeen mm. lauta- ja pirtanauhat, mutta suurin osa nauhoista pyöritetään kotona omana aikana. Tein melkein kaikki nauhani ja nyörini keväällä 2020, kun koulut olivat kiinni. Olen onnellinen, että tein nämä tuona aikana, koska koulupäivät tuon kevään jälkeen ovat olleet hyvin kiireisiä ja näitä nauhoja on valtavasti. Opeteltavia tekniikoita oli yhteensä 60.


Minun piti alun perin jättää nauhat ja nyörit irralleen laatikkoon. Ajattelin, että niiden tutkiminen olisi näin helpompaa. Päädyin kuitenkin mapittamaan nauhat, jotta ne pysyvät puhtaana ja vuodesta toiseen siisteina. Ompelin nauhan aina pienellä pistolla valkoiseen kartonkiin ja ne ovat kansiossa muovitaskuissa. Olin jo kirjoittanut kaikkiin nauhoihin nimi laput, joten en kirjoittanut kansiota varten uusia.   

 

Materiaaleina nauhoissani on paksua puuvillaa ja ohutta ontelokudetta, jota minulla oli jäänyt muista töistä pieniä nöttösiä. Tässä tekniikassa kun metrin mittaisetkin pätkät tulivat hyvään käyttöön! Materiaalivalintani eivät varmasti ole niitä tutuimpia nauhoissa, mutta nauhojen kuviot näkyvät paksussa kuteessa todella selvästi. Jos joskus päädyn opettamaan näiden tekoa, näistä malleista näkee hyvin nyörien kuviot. Ärsyttäviä on kuitenkin nauhojen päiden suuret solmut. Minun piti siistiä ne, mutta aika ja into loppui kesken.

 


Osa nauhoista oli helppoja, mutta osa vaikeita tehdä. Nauhoista haastavimmat olivat varmasti pyöreät palmikot. Se oli ihan sama oliko lankoja kädessä kuusi vai 16, jouduin häätämään miehen lasten kanssa ulos, jotta pystyin keskittymään. Hoin sisällä yksin ääneen: Ulommainen lanka takakautta kahden langan takaa ja takaisin yhden langan eteen... Vannoin kymmeneen kertaan, etten ikinä tee näitä enää!

 

Osa nauhoista oli kuitenkin niin ihania, että olen tehnyt niitä useamman. Lapseni ovat saaneet käteensä ystävännauhat ja nauhoista ihanin oli varmasti Kumihimo. Kumihimo-tekniikassa pahvisen kiekon avulla tehdään nyöriä. Ihastuin tekniikkaan niin paljon, että tein sillä nyörin avainnauhaksi. Pelkään aina, että jään opetusreissuilla lukkojen taakse, kun kaikki tavarat puhelinta myöten on sisällä. Nyt saan avaimen roikkumaan kaulaan ja pääsen ovista sisään.

Kumihimosta löytyi Googlettamalla heti muutama ohje. Tässä on marttojen ohje. Marttojen sivuille.

 

Mukavaa sunnuntaita. Nähdään taas ensi viikonloppuna!

 

2 kommenttia:

  1. Minä koin nauhat yhtenä kiinnostavimmista aihealueista, joita tekstiiliartesaanin opintoihimme kuului. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän? Nauhat eivät olleet minun lemppareitani, mutta näitä oli ihan mielenkiintoista oppia. Lautanauhojen teon haluaisin oppia kunnolla! Ehkäpä sitten on aikaa niille, kun koulu on ohi =)

      Poista