sunnuntai 2. kesäkuuta 2019

AURINKOVÄRJÄYKSELLÄ KUVIOIDUT KESTOKASSIT MUISTOKSI OPETTAJILLE






Perheen pienimmän päiväkotitaival päättyi ja isompi pojista siirtyi eskarista ensimmäiselle luokalle. Kuvioimme aurinkovärjäystekniikalla kauppakassit muistoksi päiväkodin henkilökunnalle, eskariopeille ja -avustajille. Käytimme kasseina vitivalkoisia, puuvillaisia kangaskasseja, jotka ostin askarteluliikkeestä. Kuviointiin käytimme pihapuiden ja -kasvien lehtiä sekä Emotuotannon ruiskuemulsiota ja pigmenttivärejä, joita tilasin A.Wennströmmiltä.


Teimme ensin kuopuksen kassit hyvin sateisena viikonloppuna. Värjäsimme kassit kylpyhuoneen lattialla jätesäkkien päällä, mutta ne eivät kuivuneet koko yön aikana vaan olivat aamulla vielä aivan märkiä. Nostin kassit ulos terassin pöydälle kuivumaan, mutta ilma oli niin kostea, etteivät ne meinanneet kuivua ulkonakaan. Kassien kuvioinneista tuli hieman sotkuiset, kun värin kuivuminen kesti melkein vuorokauden.





Tein jouluksi sukulaisimme kassit samalla tavoin ja silloin ne kuivuivat. Kylppärimme lattiassa kulkee lämmitysputket, mutta kierto ei ole päällä kesäisin, eikä kassit varmastikaan sen takia kuivuneet. Vaikka kassit eivät ihan onnistuneet niin kuin piti, pidän niistä valtavasti. Kassien reunoilta kaikki väriaineet pakenivat niin, että värit muodostivat uomia kankaalle. Mielestäni nämä ovat aivan käsittämättömän kauniita ja yritän keksiä, että saisinko tehtyä näitä jotenkin itse. Ajattele, miten kaunis olisi mekko, jonka hihat ja helma olisi kuvioitu näin?





Kylppärivärjäyksestä oppineena kuvioimme isomman pojan kauppakassit terassin pöydällä ja nämä onnistuivat aivan uskomattoman hyvin. Lehtien reunat ovat terävät ja jopa osa lehtisyistä jäi näkyviin. Kuvioimme kassit helatorstaina, kun oli tuulista ja aurinko paistoi siniseltä taivaalta. Epäilen, että kuviointi onnistui sen takia niin hyvin, koska olosuhteet olivat niin otolliset värjäykselle. Tuulen ja auringon lämmön ansiosta värit kuivuivat nopeasti ja siksi kuviot muodostuivat niin selvästi. Pääsen ensi viikolla kokeilemaan tätä teoriaani, kun osallistun kansalaisopiston kankaan kuviointi ja värjäyskurssille, jolla olen ollut jo useampana vuotena ja taidan värjätä aurinkovärjäysteknikkalla vähän lisää.





Pesin kassit ensin pesukoneessa, jotta niistä lähti kaikki käsittelyaineet. Kastelin ne ennen kuviointia ja levitin kassin sisään muovin palan, joka esti väriaineen leviämisen kassin toiselle puolelle. Sekoitin suihkepulloon ruiskuemulsiota ja värit (sininen, sitruunankeltainen ja musta, jota tuli vain pari tippaa). Suihkutin kassit väriseoksella ja pojat tekivät koristelut. Kaikissa kasseissa on lehtien lisäksi tehty kuvioita myös rypyttämällä. Kun kassit olivat kuivia, silitin värit kiinni ja toistimme käsittelyn kassin toiselle puolelle. Helpommalla (ja halvemmalla) pääset, jos leikkaat kankaat vanhasta lakanakankaasta ja ompelet kassiksi kuvioinnin jälkeen.





Aurinkovärjäys on kankaankuviointitekniikka, jossa eri aikaan tapahtuva kuivuminen muodostaa kuviota kankaalle. Suosittelen tutustumaan sen helppouden takia. Kuvoita voi muodostaa mm. rypyttämällä, kasvien lehdillä tai vaikka pitsiliinoilla. Pigmenttiväreillä värjätessä värit kiinnitetään silittämällä, eikä ylimääräisiä keittoja ja huuhteluita tarvitse tehdä. Jos haluat pestä kankaat, niin voit nakata ne kiinnityksen jälkeen vaikka pesukoneeseen. Olen aikaisemmin kuvioinut aurinkovärjäysteknikkalla kauppakasseja ja Mekkotehtaan Aino-tunikan. Kassit löydät täältä ja Aino-tunikan löydät täältä. Väriaineet ja ruiskuemulsion ostin täältä.

5 kommenttia: