lauantai 2. helmikuuta 2019

AURINKOVÄRJÄYKSELLÄ KUVIOIDUT KAUPPAKASSIT




Aurinkovärjäys on kankaankuviointitekniikka, jossa eri aikaan tapahtuva kuivuminen muodostaa kuviota kankaalle. Tutustuin tekniikkaan viime kesän värjäyskurssilla ja tiesin heti, että tällä tekniikalla kuvioin seuraavat sukulaisten lahjakassit. Pakkaan jouluisin lahjat kangaskasseihin, jotta lahjansaaja saa niistä kauppakassit tulevalle vuodelle. Joka vuosi kassit ovat hieman erilaiset, mutta näistä taisi tulla kaikista tähän astisista upeimmat. 


Käytin kuvioimiseen Emotuotannolta tilaamaani ruiskuemulsiota sekä pigmenttivärejä. Ajattelin, etten osaa toista kertaa tehdä samaa värisävyä, jos ensimmäinen loppuu kesken, joten värjäsin kerralla koko litran pönikän. Litraan ruiskuemulsiota laitoin lurauksen punaista, lorauksen sinistä ja 10 tippaa mustaa pigmenttiväriä, jotta sain väristä tumman.




Koska ompelutaitoni eivät ole sieltä parhaasta päästä, käytin askarteluliikkeestä ostamiani vitivalkoisia kangaskasseja, jotka olin esipessyt. Kastelin kassit vedessä ja levitin ne jätesäkeillä peitellyn kylppärin lattialle. Asettelin muovipussin kassin sisään, jotta väriaine ei pääsisi kassin läpi. Suihkutin kassit ruiskuemulsiolla märäksi, pyöräytin märkään kankaaseen ryppyjä ja pyörteitä ja annoin kuivua yön yli. 


Märkänä kassit olivat kauttaaltaan tasaisen violetit ja kassien kuviot syntyvät kuivuessa kankaassa oleviin ryppyihin. Seuraavana päivän, kun kassit olivat kuivia, silitin pigmenttivärit kiinni. Tämän jälkeen upotin juuri värjätyt kassit veteen ja toistin värjäysprosessin kassin toiselle puolelle, jonka olin suojannut ensimmäisellä värjäyskerralla muovikassilla ja nyt suojasin värjätyn puolen muovilla.
 




Kasseista tuli niin upeat, mutta niiden kanssa sai olla super tarkka ja huolellinen. Ensimmäistä kassia nostaessa silitettäväksi huomasin, että pienikin pisara vettä kiinnittämättömälle kankaalle sotki kuvionnin. Olisi ollut varmasti helpompaa kuvioida pelkkä kangas eikä valmiita kasseja. Pidän näistä niin paljon, että koska valmiiksi värjättyä ruiskuemulsiota jäi, värjäsin sillä vielä itselleni mekkokankaat, jotka odottavat ompelijaa. Jatkoa on siis tulossa yhden mekon verran. Kunhan nyt ensin ryhdistäydyn ja ompelen ne.


Googlettelin äsken ja löysin Punomon sivuilta tähän tekniikkaan ohjeet. Tässä linkki. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, sillä tämä on helppo ja aivan mielettömän upea tekniikka kuvioida vaikka vanhoja vaatteita. Itse käytin ruiskuemulsiota ja pigmenttivärejä niiden kiinnitystavan vuoksi, mutta tekniikkaan on myytävänä myös valmiita seoksia. Muistathan tarkistaa aina väriaineiden kiinnitystavat, sillä esim. reaktiivivärit kiinnitetään keittämällä. Tässä vielä linkki Emotuotannon sivuille, josta tilasin omat aineeni. Mukavaa viikonloppua!



14 kommenttia:

  1. Hieno lopputulos! Onnea mekon onnistumiselle myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Eija =) Otin itseäni niskasta kiinni ja surautin mekon valmiiksi!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. No eikö olekin! Tämä on kyl niin uskomaton tekniikka, ettei ole toista!

      Poista
  3. Kylläpä onnistuikin hyvin aurinkovärjäys! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Värjäys onnistui vaikka tehdessä vähän jännitti, että miten tässä käy =)

      Poista
  4. Aivan upea. Enpä ole moisesta tekniikasta kuullutkaan, mutta on näköjään ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Punomon ja muistaakseni myös Emotuotannon sivuilla on ohjeet tähän.

      Poista
  5. No on hienosti värjätty! :) Tosi kauniita.

    VastaaPoista
  6. Kaunis lopputulos, tykkään sävystäkin tosi paljon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Onnistuin sävyssä kyl hyvin. Värin sekoittaminen on tosi vaikeaa, kun lopputuloksen näkee vasta seuraavana päivänä =)

      Poista