lauantai 30. kesäkuuta 2018

UUSI OLOHUONEEN MATTO - KUVIKAS


    "Tyhjät taskut eivät ole koskaan pidätelleet ketään. Vain tyhjä pää ja tyhjä sydän kykenevät siihen."
    - Norman Vincent Peale
Meillä on huutava pula olohuoneen matoista! Olen huono ostamaan niitä ja kaikki isot mattomme ovat joko vanhempien ja isovanhempien vanhoja. Viimeksi kun kudoin meille olohuoneen maton, niin se ei onnistunut ja kutomani matto ei ole sen koommin ollut lattiassa. Epäonnisen maton vuoksi, olen vähän kartelut opiston isoja puita, mutta nyt selätin epäilykseni ja kudoin meille uuden maton olohuoneeseen ja siitäpä tulikin hieno.


Matossa on sidoksena kuvikas. Halusin, että matto sopii akaisemmin kutomani Collingwoodin kanssa, joten kudoin mattoon yksinkertaisia tumman harmaita ja valkoisia ruutuja. Matto on kaksinkertainen ja kaksipuolinen eli kuvio toistuu peilikuvana toiselle puolelle. Minulla kävi hyvä tuuri, kun kuteeni olivat samanpaksuisia ja käänsin jokaisen sukkulan heiton jälkeen kuteen suoraan, ettei siinä ole kierroksia. Näin kude peitti toisen kuteen alleen siististi. Pyrin olemaan huolellinen kutoessa, jotta saisin reunoista mahdollisimman siistit, mutta parissa kohtaa ajatus on harhaillut ja olen kiertänyt sukkulat väärin. Näin jälkikäteen se harmittaa niin vietävästi, sillä se on se maton kohta, johon katseeni aina osuu.


Kutoessa huomasin, että pirrassa oli yksi piin rako oli jäänyt tyhjäksi, mutta en korjannut sitä, kun ajattelin, ettei se haittaa. Valmiissa matossa se kuitenkin näkyy selvästi raitana keskellä mattoa. Tämä oli mielenkiintoinen huomata, sillä en ole ennen tiennyt, miltä pirtaanpistelyvirhe näyttää valmiissa työssä eli taas opin uutta. Toisaalta olisin voinut oppia tämän jossain muussa työssä kuin isossa matossa. 
Ukkokulta teki toivomuksen, ettei matossa olisi hapsuja, joten solmittuani loimilangat, pujottelin ne maton sisään ja päärmäsin maton käsin. Pariin päivään en tämän urakan jälkeen tuntenut sormenpäitäni, kun vanhan neulan nikkelit aiheuttivat ongelmia ja neulan pää upposi vähän väliä sormeeni työntäessäni sitä mattoon, mutta musta, paksu kanttinauha maton päissä on siisti ja tekee matosta viimeistellyn näköisen.


Matto on n. 160 senttiä leveä ja melkein kolme metriä pitkä. Kudoin matosta oikein ison, koska vaikka pikkuväellä on oma huone, he mielellään leikkivät olohuoneessa maton päällä ja veljekset eivät ihan kiinni toisissaan voi leikkiä ilman riitoja. Nyt heillä on hyvin tilaa kinata legoista, kun toisen voi sijoittaa maton toiseen päähän ja toinen toiseen. Voi kuitenkin olla, että pyykkipäivänä vedämme ukkokullan kanssa pitkää tikkua, että kumpi meistä pesee kuivana melkein 15 kiloa painavan maton.


Kutomani Collingwood-maton löydät täältä, tuolien päällä olevat tuolimatot löydät täältä ja toisen täältä.18 kommenttia:

 1. Upea matto ja miten hyvin kudottu, niin tasainen jälki ja nuo kantatut päät sopii hyvin mattoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ♥ Mielessä kävi, että jätän mattoon hapsut, mutta onneksi kanttasin. Onhan se paljon siistimpi näin =)

   Poista
 2. Upea matto! Saanko kysyä, mikset käyttänyt sormustinta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Innokkaana päättelijänä muistin sen olemassa olon vasta, kun suurin osa työstä oli jo tehty =)

   Poista
 3. Upea matto, kanttaus sopii erinomaisesti. Turha vetää tikkua maton pesusta, kahta siihen tarvitaan kääntämään ja nostamaan. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irmeli ♥ Emmeköhän me yhteistyöllä saa tämänkin maton pestyä. Sen voi kuitenkin jättää vanhojen hetekoiden päälle valumaan suurimmat vedet ennen kuin sitä aletaan nostaa muualle =)

   Poista
 4. Komea matto, oli tuossa aikamoinen työ.
  Mä en kyllä huomannut mitään virhettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ♥ Se näkyy kolmannessa kuvassa parhaiten. Keskellä mattoa kulkee pystyssä kohoraita, mutta ei se onneksi käyttöä estä =)

   Poista
 5. Upea matto, kuin tehtaassa tehty. Ja, tuo kanttaus ja kaikki. Wau!

  VastaaPoista
 6. Tosi kaunis ja onnistuneen näköinen matto! Raitaa voisi pitää myös tarkoituksellisena yksityiskohtana. ;) Ja eikös sitä ole jossain tapana jättää jokin virhe käsityöhön, että sen tekijän tunnistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Luit mun ajatuksia! Ensimmäisenä tuli mieleen, että pystyisikö tätä käyttämään kuvionnissa hyväksi. Mun pitää jättää ajatus hautumaan =)

   Poista
 7. Ai vitsit, tää on niiin upee!! Tyylikäs, ajaton malli, jossa on särmää. Kyllä siinä on saanu tovin jos toisenkin paukutella kangaspuita. Sä oot kyllä taitava kutoja! Meidän yläkerran lattian laatoituksessa on muuten ihan sama kuvio ja värimaailma:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 Tästä tuli kyl kiva matto ja se on meidän olkkarin lattiassa nytkin =)

   Poista