lauantai 20. tammikuuta 2018

24 PALAA KALEVALAA


    "Se mitä on takanamme tai edessämme, on pientä verrattuna siihen, mitä on sisällämme."
    — Ralph Waldo Emerson
Kaikki Kalevala Calin 24 kaunista ja värikästä ruutua on nyt virkattu, päätelty ja pingotettu. Peittoprojekti on venynyt niin pitkäksi, että ensimmäisen ja viimeisen palan välillä on vierähtänyt melkein puoli vuotta. Ihan en pysynyt muiden mukana, sillä marraskuun puolessa välissä julkaistiin viimeinen ohje ja some on ollut pullollaan toinen toistaan upeampia peittoja. Joulun alla kärsin turnajaisväsymyksestä ja olin peräti puolitoista viikkoa virkkaamatta, mutta kummasti kipinä taas syttyi, kun hetken huilasin ja tein muuta. Nyt odotan innolla, että saan peittoni valmiiksi ja pääsen fiilistelemään sen alla. Tämä on erityinen työ, sillä virkkaan ensimmäistä kertaa peittoa itselleni ja kaikki peiton langat ovat värjäämiäni.
Viime kesä vierähti kasvivärjäystä opetellessa ja olen virkannut palani lupiinilla värjäämilläni seiskaveikoilla. Vasta kun kaikki palat olivat valmiina, huomasin, että olen tehnyt neljänlaisia paloja. Aluksi virkkasin kelta-vihreitä paloja ja kun jouduin säästelemään tumman vihreää, tein paloja joissa on sinistä, keltaista ja vihreää. Meri- ja vesiaiheiset palat tein sinisävyiseksi käyttämällä tumman sinisen lisäksi vaaleaa sinistä ja jättämällä keltaisen pois. 

Työn edetessä opin taas lisää värien yhdistelystä ja Nuotiovalkeaa tehdessä osasin jo siirtyä keltaisesta tumman vihreään niin luontevasti, että kopioin sen myös Tapioon ja Sammon ryöstössä onnistuin tässä mielestäni jo todella hyvin. Olen käyttänyt apuna värisommittelussa väriympyrää, eli paloissa vierekkäin olevat värit ovat rinnakkain myös väriympyrässä tai olen siirtynyt tummasta sävystä vaaleampaan. Kaiken kaikkiaan lankoja kului pelkkiin paloihin 1,1 kiloa.
 Nyt kun palat on virkattu, alkaa peiton vaikein vaihe, oikean järjestyksen löytäminen. Koska palani ovat hyvin eriväriset, niin en voi laittaa niihin samaan järjestykseen kuin ne ovat julkaistu. Muuten vierekkäin tulisi liikaa samanlaisia paloja eivätkä ne jakautuisi peittoon tasaisesti. Hieman minua jännittää, että miten saan kaikki istumaan samaan peittoon ilman, että lopputuloksena on yksi iso sekamelska. Onneksi palojen yhdistämiseen on tarjolla upea Väinämöinen-liitos ja reunoja varten kaunis Pohjan neito-reunus, eli niiltä osin pääsen ihanan helpolla, kun minun ei enää tarvitse miettiä, että miten yhdistäisin.
 Kalevala Calin ohjeen mukaisesti yhdistäminen ja reunus pitäisi tehdä ohuemmalla langalla, mutta koska minulla ei ole värjättynä kuin seiskaveikkaa, niin teen ne sillä, mutta virkkaan pienemmällä koukulla (vaihdan siis nelosen koukkuni kolmoseen). Alan virkata liitoksen ensimmäistä kerrosta ensin tumman vihreällä ja kun se loppuu, jatkan vaaleammalla, joka toivon mukaan riittää koko yhdistämiseen. Reunus onkin sitten värien osalta yksi iso arvoitus. Vihreitä ja sinisiä jäi loppujen lopuksi sen verran paljon, että saan tehtyä reunuksen niillä, mutta miten, sitä en tiedä vielä itsekään. Minulla on siitä ajatus, mutta en vielä paljasta sitä, koska itseni tuntien suunnitelmat muuttuvat matkalla vielä moneen kertaan. 
Jos kalevala Cal on sinulle vieras, niin suosittelen lämpimästi tutustumaan ja kirmaamaan lankakaupoille. Kalavala Cal on mielestäni vuosisadan hienoin peitto! Kaikki Kalevala Calin ohjeet löytyvät osoitteesta www.arteeni.fi/kalevalacal.

Aikaisemmat postaukseni Kalevala Calista löytyy täältä ja täältä. Lisää lupiineilla värjätyistä langoistani voit lukea täältä ja kirjoitukseni värien käytöstä ja väriympyrästä löydät tämän linkin takaa.

22 kommenttia:

 1. Siitä tulee kyllä ihana. Niin kauniit väritkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Mä pidän itsekin näistä väreistä tosi paljon! Olisinpa heti osannut käyttää myös tuota vaalean sinistä lankaa, kun musta tuntuu, että vasta sen myötä palat ovat heränneet henkiin <3

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos <3 Mä niin odotan, että pääsen istumaan sohvalle peittoni alle ja virkkaamaan seuraavaa työtä <3 Kässäily on kyl pahasti koukuttavaa <3

   Poista
 3. Peitosta tulee varmasti ihan mielettömän hieno! Upeaa, että käytössäsi ovat itse värjäämäsi langat ja vielä luonnonväreistä. Tämä kaikki sopii Kalevalan henkeen mielestäni erityisen hyvin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva <3 Ajatella, että meinasin ensin, etten virkkaisi peittoa kasvivärjäämistä langoistani! Mutta juuri tuon peiton aiheen takia taisin lopulta päätyä näihin. Saattoi asiaan vaikuttaa myös se, että halusin käyttää lankoja, mitä oli valmiina kaapissa =)

   Mielenkiintoista on muuten myös se, että kun olen katsellut näitä sävyjä vähän aikaa ja silmä on tottunut näihin, niin aikaisemmin lempparilankoinani olleet "karkkisaävyt" ovat ihan liian imeliä =D Apua! Ja niitä on kaapit väärällään =)

   Poista
 4. Tästä tulee niiin upea! <3 Nää palat on jo itsessään niin valtavan kauniita, niin saati sitten kaikki yhdessä peitossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Yritän hyssytellä pessimistiä itsessäni ja uskoa, että tästä tulee kaunis. Mua kuitenkin ihan oikeasti pelottaa, että riittääkö langat ja jos ne eivät riitä, niin mitä sitten teen? Ajattelin ensin, että voin värjätä lisää ensi kesänä, mutta haluaisin peiton nyt valmiiksi, enkä ole varma, että jaksaisinko enää odottaa =)

   Poista
 5. Wau! Jään mielenkiinnolla odottamaan peiton valmistumista!

  VastaaPoista
 6. Hei! Aivan huikean upea peitto sinulla tulossa. Todella taitavaa värien käyttöä. Luonnonväreissä on oma sävypalettinsa, jota ei saa mistään muualta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Fenneiu <3 Pitää paikkansa! Suorastaan rakastan näitä värejä, eikä siitä nyt kauaa ole kun en oikein välittänyt kasviväreistä. Hieman itseäni jännittää, että miten tuon sinisen kanssa käy, kun sehän on lupiinista saatu ja sen värinkestävyydestä ollaan kahtaa eri mieltä. Toiset sanovat, ettei pysy ja toisilla taas se on pitänyt värinsä. Pidetään peukkuja, ettei siniset ole harmaita vähän ajan päästä =)

   Poista
 7. Uskomattoman harmoniset värit , jokainen pala on myös niin huolellista työtä että on kuin taideteoksia ! Kyllä sinulla on hyvä värisilmä 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana <3 Tämä on ollu mahtava oppimatka värien käytössä, kun tehtävänä on ollut niin paljon erilaisia paloja. Monessa palassa olen käyttänyt suunnittelijan luomaa värijärjestystä eli toistan värejä samalla kaavalla kuin ne ovat olleet alkuperäisessä ruudussa =)

   Poista
 8. Tulee varmasti upea lopputulos. Kauniita paloja ja upeita värejä :)

  VastaaPoista
 9. Kauniit värit. Olet sentään paljon pidemmällä paloissa kuin minä. :) Mulla on alle puolet vasta tehtynä ja en tiedä milloin löytyy into jatkaa. Harmi, sillä peitot ovat todella kauniita.
  https://muijaneuloo.wordpress.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Suosittelen jatkamaan! Olen pitänyt itseäni suht koht kokeneena virkkaajana, mutta tämä työ on ollut melkoinen virkkauksen oppikoulu! Jokainen uusi silmukka on harjoituksen arvoinen <3

   Poista
 10. Ihania paloja! Ja nuo värisävyt <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aava <3 Pidän väreistä itsekin, mutta aina kun näen Kalevalan valkoisena, mun alkaa tehdä mieli virkata peitto myös sen värisenä =)

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Kiitos Saija <3 Ajatella, että kaikki värit on yhdestä ainoasta kasvista, lupiinista. Mä odotan jo kovasti ensi kesää ja uusia värjäyksiä. Luultavasti tulen värjään lupiinilla ja paljon <3

   Poista