maanantai 1. kesäkuuta 2015

Ihana gluteeniton raparperipiirakka








Olen hionut raparperipiirakkaohjettani viimeisen pari viikkoa ja nyt se hipoo täydellisyyksiä. En voinut enää käyttää aikaisemmin julkaisemaani ohjetta, koska siinä oli käytetty vehnätärkkelystä sisältävää jauhoa. Muokkasin reseptiä hieman, jotta se sopi Semperin luontaisesti gluteenittomille jauhoille ja tässä on lopputulos. Vatsani ei kestä ryöppäämätöntä raparperia, joten en osaa sanoa tuleeko piirakasta kuiva, jos ryöppäyksen jättää tekemättä. Vielä en ole kyllästynyt tähän ihanaan alkukesän herkkuun vaan aion tänäänkin leipoa iltakahville piirakan. Onneksi raparperipuskamme vaikuttaa edelleen ehtymättömältä, joten siitä riittää vielä moneen piirakkaan ja kiisseliin.

Vapuksi tekemäni sima oli niin hyvää, että olen tehnyt sitä vielä pari satsia lisää. Teen sen muuten fariinisokeripussin kyljessä olevan ohjeen mukaisesti, mutta lisään yhden ylimääräisen sitruunan mehun simaan ja annan sen tekeytyä jääkaapissa pullotettuna parhaillaan pari viikkoa. Patenttikorkillinen pullo pitää komean poksauksen, kun sen avaa ja silloin tietää, että sima on valmista. Ylimääräinen sitruuna hieman tasoittaa makeutta ja kuplien ansiosta se on vähän kuin limua. Meillä kun ei limppareita kaupasta kanneta, niin pojat saavat viikonloppuna herkutella lasillisella simaa. Löysin kuvissa näkyvän pöytäliinan viikko sitten kirppikseltä.  Hulpiossa komeilee Marjatta Metsovaaran nimi. Eikö olekin upea?

GLUTEENITON RAPARPERIPIIRAKKA

Näitä tarvitset:
100 g margariinia
1 dl sokeria
1 luomumuna
1 dl perunajauhoja
2 dl Semperin Fin Mix
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

n. 1 l raparperia
n. 2 rkl sokeria
n. 2 tl vaniljasokeria

Ja näin se käy:
1. Vatkaa margariini ja sokeri. Sekoita joukkoon muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne margariini-sokeri-munaseokseen.
2. Laita taikina jääkaappiin lepäämään.
3. Kuori ja pilko raparperi. Ryöppää raparperit ja jätä ne rauhassa valumaan lävikköön.
4. Ota hieman jähmettynyt taikina jääkaapista ja ota sivuun kahvikupillinen taikinaa. Painele loput taikinasta voideltuun piirakkavuokaan.
5. Sekoita raparperin joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. Kaada taikinan päälle.
6. Ripottele päälle nokareita kahvikuppiin otetusta taikinasta. Paista 180 astetta ja n. 50 min tai niin kauan kuin piirakka on kauniin ruskea.
7. Tarjoa kermavaahdon tai jäätelön kanssa.

2 kommenttia:

  1. Kiitos loistavasta ohjeesta. Sai todella paljon kehuja vierailta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi, että vastaan vasta nyt. Olin epähuomiossa hypännyt kommenttisi yli ja vasta huomasin sen =)

      Kiitos kehuista! Ihanaa kuulla, että piirakasta pidettiin =)

      Poista