keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Oinaspäivä


Kapea hylly ja sen päällä oleva kevyt taimihyllykkö on yhdistelmä, jonka vuoksi olen tällä hetkellä melko huolissani. Saa nähdä kuinka kauan ne saavat olla rauhassa, sillä kuopuksemme mielestä taimihyllykön paikka on lattialla. En ole varmasti ikinä ollut näin aikaisessa esikasvatusteni kanssa, mutta ajattelin, että viime kesänä valmistunut kasvikaappi voisi hieman aikaistaa kasvukauttamme. Tänäkin vuonna meillä touhutaan puutarhassa kuukalenterin mukaan ja oppaanani on Johanna Paunggerin ja Thomas Poppen Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa -kirja (lyhyesti Kuukirja).

Keräsin viime kesänä aika paljon siemeniä talteen omasta puutarhastamme ja kaupan siemeniä oli jäänyt aikaisemmilta vuosilta sen verran, etten oikeastaan olisi tarvinnut kuin tomaatin siemeniä. Huomaamattani onnistuin kuitenkin taas tuhlaamaan muutaman kympin Hyötykasviyhdistyksen verkkokauppaan. Viime vuoden tavoin siemenlähetystä ei kauaa tarvinnut odotella ja sunnuntaina tilatut siemenet olivat jo tiistaina kädessäni. Kauppareissulla sorruin taas täpötäyden siemenhyllyn edessä ja ostin vielä muutaman pussin mm. salaattia, kehä- ja auringonkukan siemeniä. Auringonkukkaa on nyt useampaa eri lajia ja kehäkukkaakin näköjään kuusi pussillista ja niiden lisäksi viime kesänä omasta pihasta kerätyt siemenet.

Puutarhavuoteni alkoi viime sunnuntaina, oinaspäivänä, joka on otollinen päivä kylvää hedelmiä. Laitoimme esikoisemme kanssa multaan paprikan, chilin ja tomaatin siemenet. Meillä oli taas esikasvatusastioina pestyjä viili- ja rahkapurkkeja ja koska kirkkaita kansia oli säästössä reilusti, laitoin ne Elmu-kelmun sijaan kippojen päälle. Tomaatin siemenet olivat päiväyksen ylittäneitä marketin Moneymakeriä ja Hyötykasviyhdistykseltä tilattua Outdoor girliä. Paprikan siemenet rapsuttelin jo aikoja sitten talteen kaupan keltaisesta luomupaprikasta ja chilin siemenet ovat viime kesänä kasvatetuista Hot waxista ja Apachesta.

Hakiessani taimihyllykköä kellarista huomasin, että olin unohtanut viime syksyiset tomaatit siihen. Tomaatit olivat aivan vihreitä kun poimin ne hallalta turvaan ja söimme niitä sitä mukaan kun ne punastuivat kellarin ikkunalaudalla. Vaikka tomaatit olivat olleet melkein puoli vuotta kellarissa, ne olivat vieläkin ihan hyvän näköisiä ja kauniin punaisia. Suuhuni en niitä uskaltanut laittaa mutta puristin muutaman tomaatin siemenet mullan sekaan ja jännityksellä jään odottamaan mitä tapahtuu. Epäilen, etteivät siemenet ole kypsyneet tarpeeksi, mutta ainahan sitä voi kokeilla onneaan. Ajattelin kylvää vielä auringonkukan siemeniä, niin saan poimia sen versoja vaikka leivän päälle pitkin kevättä. Siemenet löytyvät jo kaapista, mutta otollista päivää on odotettava vielä huomiseen, jolloin on kaksospäivä eli kukkapäivä.
10 kommenttia:

 1. Milloinkahan olisi seuraava otollinen ajankohta tomaatin ja paprikan siemenien multaan laitolle? Kevättä odotellen, Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paprikan voit kylvää leijonapäivänä eli 3.-4.3. Seuraava otollinen hedelmäpäivä tomaatin kylvöön on vasta 21.-22.3. Silloinkin on oinaspäivä =)

   Jos olet kiinnostunut kuun vaikutuksesta puutarhassa, niin Eilistä ja Paistoa – blogissa seurataan kans kuukalenteria =)

   Poista
 2. Hyvä kun muistutit, että nyt pitää jo kylvää siemeniä. Minulla vaan on ongelmana joka paikkaan hyppivät kissat, jotka tahtovat popsia taimet poskeensa =) Harva kissankuljetuskoppa joutuukin meillä taimikopaksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuljetuskopathan olis varmaan meilläkin hyvä ratkaisu. Mä mietin jo et saisinkohan jotenkin viritettyä tuota hyllykköä kattoon roikkumaan =)

   Poista
 3. keväällä on ihana aina laittaa siemeniä kasvamaanja seurata niiden kehitystä.
  Mie olen vaan laiska ja ostan valmiit taimet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olin kahden vaiheilla, et alanko tänä keväänä esikasvattaan itse. Pelkään sitä sotkua olohuoneessa, jos pojat kaataa hyllyn. Muistan kuitenkin viime keväältä ne aamuiset suihkutteluhetket ja pienten taimien ihastelut lasten kanssa, et kyl se vei voiton ♥ Keväinen viherviidakko kuuluu jo niin osana meidän kevääseen =) Jos tämän vuoden esikasvatus menee pipareiksi, ostan sit uudet taimet kaupasta =)

   Poista
 4. Mulle käy aina niin, että yhtä siemenpussia ostamassa ollessani huomaan tulevani kaupasta ulos aika paljon useamman pussin kanssa. Eikä siinä mitää kylvövaiheessa, mutta sitten kun taimet on koulittu, loppu tila. Yritän aina pitää maltin mukana, mutta....
  Kyllä se on varma kevään merkki, kun täällä blogistaniassa alkaa olla siemen ja kylvö postauksia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa niin tutulle =) mä keksin viime keväänä, että esikasvatan itse asterit ja koulinnan jälkeen nenän edessä oli muistaakseni 50 pikkutaimea. Onneksi sain ne vanhemmilleni hoitoon, sillä eihän meidän ikkunoille olisi sellaista määrää taimia mahtunut =) mutta enpä mä tainnut mitään oppia viime vuodesta, nyt suunnittelen petunioiden esikasvatusta =D

   Poista
 5. Mietin juuri tänään et milloinkahan vois tomaatin siemenet laittaa ja tuo maaliskuun loppu taitaa olla hyvä aika, ettei kerkee turhaan kasvaa ohutta vartta liikaa.
  Viimekesänä ihastuin näihin helppoihin ruukussa kasvaviin pensastomaatteihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on myönnettävä, että minua hieman jännittää, että olinko sittenkin liian hätäinen tomaattien kanssa. En ottanut huomioon, että taimihyllykön vieressä oleva ilmalämpöpumppu puhaltaa lämmintä suoraan taimiin ja se taisi viimeksikin vauhdittaa taimien kasvua. Tomaatin varret tosiaan olivat viime keväänä niin hentoja ja pitkiä, että sain ripustaa niitä verhotankoon. Tosin saanhan tänä vuonna viedä tomaatit ulos kasvikaappiin jo toukokuussa, mutta eihän sinne nuo kaikki mahdu =)

   Poista