sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

KÄSINKUDOTTU SILKKIVILLAHUIVI JA PARI SANAA SILKISTÄ

 

 

Koulussa villakurssin viimeisenä työnä piti kutoa joku oma työ villatyö. Tarkoituksena on, että työ suunnitellaan itse, siihen luodaan loimi ja rakennetaan puut. Kun työ on kudottu, se pitää vielä viimeistellä ja lopuksi näyttää opettajalle. Kudoin omana työnäni silkkisen villahuivin, jossa on loimena Hopeasäikeen käsinvärjättyä merinovillaa, jonka seassa oli 20 % bambua ja kuteena puhdasta silkkiä.

 

Kerroin muutama vuosi sitten, kun löysin kirppikseltä laatulankoja ja nyt osa näistä lanka-aarteista pääsi käyttöön. Koska loimilankaa oli vain yksi 100 gramman vyyhti, laskin huivin loimilangan menekin niin, että selvitin ensin tarvittavan loimen pituuden ja sen jälkeen laskin miten leveän huivin saan kudottua. Säästin muutaman metrin lankaa siltä varalta, että loimilangat katkeavat kutoessa. Sain kudottua 35 cm leveän ja 190 cm pitkän huivin tiheyden ollessa 8 l / cm. Mielestäni huivi on juuri sopivan kokoinen.

 


Kudoin huivin kotona nelivartisilla salonkipuillani ja siinä on sidoksena perinteinen tasatoimikas, jossa toimiviiva vaihtaa suuntaa keskellä huivia. Minun piti ensin kutoa huivi kudevaltaisena, jolloin huivissa olisi ollut kaksi eriväristä puolta. Toisen puolen väritys olisi tullut punaisesta kuteesta ja toisen puolen väritys lilasta loimesta. Se ei kuitenkaan näyttänyt puissa hyvältä ja kudottuani kymmenisen senttiä, purin työn ja muutin sidonnan tasatoimikkaaksi. Kun huivi oli valmis, kiersin päihin pitkät kierrehapsut.


En ole ennen kutonut silkillä, joten lopputulos yllätti minut täysin. Valmis huivi on aivan mielettömän ihana! Valon osuessa huiviin, se kiiltelee silkin ansiosta hyvin kauniisti ja hohtaa upeasti. Se on ihastuttavan ohut, kevyt ja laskeutuu kauniisti. Silkkiä kului huiviin niin vähän, että taidan saada siitä huivin myös itselleni. Tämän huivin kudoin äidilleni.


 

Silkki on aivan ihana materiaali. Se on arvokas, mutta sitäkin hienompi vaatetusmateriaali. Pidin villakurssilla esitelmän silkistä ja tässä on muutama hyvä syy, miksi valita silkki materiaaliksi.

 • Se on pehmeää, joustavaa ja lujaa mutta silti kevyttä.
 • Silkin lämmöneristämiskyky on hyvä. Se lämmittää kylmällä mutta tuntuu viileältä kuumalla.
 • Se pystyy imemään itseensä 30 % painostaan kosteutta tuntumatta silti märältä.
 • Silkki neutralisoi hajuja ja hylkii likaa. Sen puhdistukseen riittää monesti pelkkä tuuletus.
 • Se tuntuu iholla miellyttävältä, sillä silkin koostumus muistuttaa ihoa.

Harmi vain, että silkki on tosiaan niin kallista, ettei sitä voi käyttää ihan joka päivä. Lisäksi en voi sille mitään, että minua surettaa silkkitoukkien kurja kohtalo, kun villisilkkiä lukuun ottamatta ne tapetaan kokongin (silkkitoukan kotelo) sisään. Lisäksi täysikasvuinen mulberiperhonen on niin pitkälle jalostettu, ettei se pärjäisi luonnossa. Se ei pysty lentämään eikä se edes syö. Pitäkäämme siis erityisen hyvää huolta kaikista silkkitekstiileistämme.

Tekstissä mainitsemani ihanat kirppislangat ja neljävartiset salonkipuuni löydät täältä:  

Kässäharrastajan kirppislöytöjä

Mukavaa viikonloppua! Nähdään taas viikon päästä! Virkkasin itselleni joogasukat, jotka ajattelin esitellä seuraavaksi. 

 


7 kommenttia:

 1. �� aivan ihana tämäkin, niinkuin kaikki sinun käsityösi aina ovat! Terkuin Satu

  VastaaPoista
 2. <3 Aivan uskomattoman ihana!! Äitisi varmasti rakastaa sitä.

  VastaaPoista
 3. Aivan ihana huivi! Kiiltää jo kuvissakin, voin vain kuvitella kuinka kaunis se on luonnossa 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Mukava kuulla, että silkin kiilto näkyy! Pelkäsin, etten osaa vangita sitä =)

   Poista
 4. Aivan ihana huivi! Silkki on mahtava materiaali, yritän kirppiksellä aina metsästää silkkivaatteita <3

  VastaaPoista
 5. Silkki on kyllä paras mahdollinen huiveihin. Työskentelen poistotekstiilien lajittelijana ja silkkiä tulee yllättävän paljon poistoina. Niinpä meillä on mahdollisuus saada itsellemme tätä materiaalien aatelia. Olen antanut lukemattomilla silkkihuiveille ja silkkivaatteilla uuden mahdollisuuden.

  VastaaPoista