sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

10 VINKKIÄ VIRKKAUKSEEN

Löysin kaapin perältä isoäidinneliöistä virkatun torkkupeiton, jonka virkkasin ensimmäiselle lapselleni, kun hän oli vasta muutaman kuukauden ikäinen. Peittoa käytettiin paljon vaunuissa, kun poikani nukkui pihalla pakkasen paukkuessa. Virkkasin peiton seiskaveikasta ja muistan, kuinka metsästin kesken loppunutta vihreää lankaa kaupoista, kun se ei enää ollutkaan Novitan värikartassa.


Peiton löytyminen oli ihanaa ja se on minulle rakas, koska se on se ihan ensimmäinen työni. En ollut virkannut sitten peruskoulun ja opettelin pylväiden virkkausta Youtuben avulla. Peitto on ensikertalaisen haparoivalla kädellä virkattu ja täynnä virheitä, mutta se on todiste siitä, että kaiken voi oppia. Niin opin minäkin virkkaamaan, vaikka aluksi se oli vaikeaa ja työlästä. Peiton jälkeen olen virkannut paljon, mutta mikään niistä ei vedä vertoja tälle, ihan ensimmäiselle työlle.


Meitä kaikkia käsityöharrastajia yhdistää yksi asia. Olemme jokainen aloittaneet joskus ja opetelleet sen, mitä osaamme nyt. Jokainen meistä on tehnyt joskus sen ihan ensimmäisen silmukan. Kukaan meistä ei ole syntynyt koukku kädessä! Kokosin tähän postaukseen parhaat virkkausvinkkini, jotka helpottavat virkkausta ja joiden avulla saat töistäsi siistimpiä. Nämä ovat sellaisia vinkkejä, joita käytän päivittäin ja olisin toivonut, että joku olisi kertonut nämä minulle jo aikaisemmin. Toivon, että näistä on sinulle iloa!10 VINKKIÄNI VIRKKAUKSEEN1. LENKKIALOITUS ELI MAGIC RING


Tänä päivänä korvaan poikkeuksetta aloituksen ketjusilmukkaketjun lenkkialoituksella. Lenkkialoitus tarkoittaa sitä, että ympyrää virkatessa korvaat aloitusketjun ketjusilmukat sormien ympärille kiepautettavalle lenkillä, jonka ympärille virkataan. Lopuksi lenkki kirIstetään ja aloituksesta tulee siisti ja napakka. Tällä tavalla tehdessä ei ole pelkoa, että aloitusreikä olisi liian pieni tai se jäisi liian isoksi.2. ALOITUS ILMAN KETJUSILMUKKAKETJUA


Ristiin Rastiin -blogin Tuula näytti Kalevalan Meri -palassaan miten työn voi aloittaa ilman ketjusilmukkaketjua ja tämä on aivan loistava. Ainakin itse menen sekaisin ja saatan kymmeneen kertaan laskea, että montako silmukkaa työn aloitusketjussa on. Tällä tekniikalla voit aloittaa työn suoraan ensimmäisesta kiinteiden silmukoiden - tai pylväiden kerroksesta.3. VAIN KAKSI KETJUSILMUKKAA KERROKSEN ALKUUN


Yleensä ohjeissa kehoitetaan korvaamaan kerroksen ensimmäinen pylväs kolmella ketjusilmukalla, mutta ainakin itselläni (ja monella muulla) suljettuna virkattuun työhön jää rako, joten virkkaan kerroksen ensimmäisen pylvään tilalle vain kaksi ketjusilmukkaa. Näin kerroksen vaihtumiskohdasta tulee huomaamattomampi ja siisti.
  

4. KERROKSEN ALOITTAMINEN ITSENÄISELLÄ KIINTEÄLLÄ SILMUKALLA TAI PYLVÄÄLLÄ


Tämä vinkki on korvaamattoman kallis! Kun aloitat uutta kerrosta esimerkiksi uudella värillä, kerroksen ensimmäinen kiinteäsilmukka tai pylväs yleensä korvataan ketjusilmukoilla. Jos et halua käyttää niitä, koska ne erottuvat työstä, voit aloittaa kerroksen myös suoraan kiinteällä silmukalla tai pylväällä.


Tai vaihtoehtoisesti voit aloittaa kerroksen ilman ketjusilmukoita myös näin: Tässä linkki Youtubeen.


5. PÄÄTTELY SAMALLA KUN VIRKKAAT


Päättely on monesti sellainen homma, että siitä haluaisi luistaa. Varsinkin jos työ on sellainen, että siinä on paljon värejä ja sen myötä langan pätkiä. Langanpätkät saa kuitenkin helposti pääteltyä niin, että virkkaat ne työnedetessä pylväiden alle piiloon. Kovin pitsimäisissä töissä tämä ei valitettavasti toimi, mutta monessa muussa työssä tämä on aivan ihana helpotus.


6. HUOMAAMATON VÄRIN VAIHTAMINEN


Työssä missä vaihtuu väri useasti, värin voi vaihtaa myös niin, että päätät kokonaan kerroksen, mitä olit virkkaamassa värillä 1. Ota väri 2 ja vedän se edellisen kerroksen silmukan ali ja tee solmu. Työnnä koukku silmukan ali ja nappaa lanka koukkuun ja vedä se työn oikealle puolelle, tee ensimmäinen ketjusilmukka. Sinulla on nyt uusi kerroksen alku. Jatka virkkausta ohjeen mukaan.

VINKKI! Voit tehdä uuden aloituksen pari silmukkaa aikaisemmin, niin kerroksen vaihtumiskohtaan ei jää näkymiin mitään kohoumaa edellisen kerroksen lopetuksesta ja uuden kerroksen aloitussolmusta.

VINKKI2. Voit mainiosti aloittaa uuden kerroksen myös itsenäisellä kiinteällä silmukalla tai pylväällä.

Tässä Bella Cocon video-ohjeessa näytetään värin vaihtaminen.


7. YKSI YLIMÄÄRÄINEN KETJUSILMUKKA


Yksi ketjusilmukka, mutta sitäkin tärkeämpi, eikä sitä sanota missään ohjeessa! Kun olet saanut työn valmiiksi tai haluat vaihtaa väriä ja katkaiset langan, tee vielä yksi ylimääräinen ketjusilmukka, jonka läpi vedät langan pätkän. Tämä viimeinen ketjusilmukka lukitsee langan ja estää työn purkaantumisen. Kuinkahan monta vuotta virkkasin ennen kuin bongasin tämän vinkin jostain.


8. INVISIBLE JOIN


Edellä kertomani päättely on hyvä tapa, mutta jos sen tekee työn viimeiselle kerrokselle esim matossa, ylimääräinen ketjusilmukka jää ikävästi näkymään. Työ missä kerros yhdistetään samankerroksen ensimmäiseen silmukkaan, yhdistämisen saa tehtyä näkymättömästi Invisible Join -tekniikalla. Ohjeistus on, että tämä tehdään neulalla ja langalla, mutta se onnistuu myös virkkauskoukulla.


9. PALOJEN YHDISTÄMINEN SAMALLA KUN VIRKKAAT VIIMEISTÄ KERROSTA


Jos teet suuri töistä työtä esim. palapeittoa ja vain on mahdollista, niin mieti tätä vaihtoehtoa! Esimerkiksi palapeittoa virkatessa palojen yhdistämisen ja sen mukana tulevan ylimääräisen päättelyn voi välttää yhdistämällä palat niin, että virkkaat ne toisiinsa viimeisellä kerroksella. Olen tehnyt tyynyn tällä tavalla ja viime kesänä virkkasin paidan. Yhdistämistapoja on monia, joten etsi se mieluisin ja työhösi sopiva.

Kirjoitin tähän ohjeen, kun virkkasin sohvatyynyn. Kuvalliset ohjeet löydät tästä.

 

10. PINGOTUS


Pingotusta ei pidä vähätellä! Se on tärkeää! Pingotuksessa työ saa oikean muotonsa. Siinä olevat rypyt ja rutut oikenevat ja työssä olevat kuviot aukeavat. Voit pingottaa työsi niiden valmistuttua tai työn edetessä esim. palapeittoa tehdessä. Kukkatöitä, kuten kransseja tehdessä pingoitan jokaisen pikkukukan ja -lehden erikseen. Pingotuksessa pitää kuitenkin varoa, ettei ammu yli ja pingota työtä pilalle. Ei ole tarkoitus repiä työtä rikki.

Hyvät pingoitus ohjeet löydät mm. Neulistin blogista. Ne on tehty neuloksille, mutta villalla virkatessa nämä pätevät. Tässä linkki.


VIELÄ VIIMEISEKSI VINKKINI, MITEN KEHITYT VIRKKAAJANA.


Virkkaa ohjeiden mukaan! Kuulostaako tylsältä? Tämä on kuitenkin sellainen asia, jonka olisin toivonut saavani tietää hieman aikaisemmin kuin vuosi takaperin, kun sain valmiiksi Kalevala Calin. Kauniin peiton lisäksi sain valtavasti uusia vinkkejä, jotka olisin toivonut oppivani jo aikaisemmin.

Onko sinulla jotain vinkkejä joita haluat kertoa? Kerro ihmeessä!

1 kommentti: