sunnuntai 10. helmikuuta 2019

MEKKOTEHTAAN AINO AURINKOVÄRJÄTTYNÄ

Tänä vuonna toteutetaan haaveita! Kuinkahan kauan olen puhunut, että halusin oppia ompelemaan itselleni vaatteita? Nyt on ensimmäinen mekkoni tehty ja olen siitä niin ylpeä! Mallina mekossani on Mekkotehtaan Aino ja kankaat on kuvioitu samalla aurinkovärjäystekniikalla ja aineilla, jolla värjäämäni kassit esittelin viikko sitten.


Kysyin syksyllä Facebookin ompeluryhmässä helppoa mekkomallia ja minulle suositeltiin silloin Mekkotehtaan Ainoa. Mekkotehdas Aikuisille on Kirsi Etulan ja Sunna Valkeapää-Ikolan ompelu- ja kaavakirja, joka on julkaistu jo vuonna 2015 ja varmasti monelle käsityöharrastajalle tuttu kirja. Aino on yksi kirjan kymmenestä kauniista mekosta.


Mallina Aino on aivan ihana. Se on sopivan väljä, että siinä saa olla vapaasti oma itsensä eikä tarvitse miettiä jouluna syötyjä suklaita, jotka ovat löytäneet paikkansa vyötäröltä. Se on kuitenkin yläosasta sen varren istuva, ettei se näytä säkiltä päällä. Koska en ole ommellut paljoa, jätin suosiolla piilovetoketjun pois. Rintalaskoksissa, taskuissa, hihoissa ja liukkaassa vuorikankaassa oli ihan tarpeeksi haastetta, mutta kuten näet, ylitin itseni ja selvisin kunnialla kaikista haasteistani.

Normaalisti värjään kankaat isoina paloina, mutta säästääkseni värejä, piirsin ensin kaavat ja leikkasin ne vitivalkoisesta, ohuesta puuvillakankaasta, jonka olin esipessyt. Värjäsin kankaat aurinkovärjäystekniikalla kylppärin lattialla ja kun kankaat olivat kuivat, silitin värit kiinni. Aurinkovärjäyksiähän ei välttämättä tarvitse huuhdella, mutta koska kankaat tulivat ihoa vasten ja ne haisivat hirvittävälle, pesin kankaat huolittelun jälkeen hienopesussa 40 asteessa. Samalla näin, että värjäykseni kestivät pesua.


Mekon ompeluun ei mennyt kuin pari iltaa, mutta koneen nostaminen ulos kaapista vei melkein kuukauden. Jännitin ompelua paljon, mutta Mekkotehdas-kirjassa on hyvät, yksityiskohtaiset ompeluohjeet ja vaikka en ole ommellut vaatteita kahteenkymmeneen vuoteen, jouduin ainoastaan kerran kysymään neuvoa. Muutaman kerran taisin ommellessa vannoa, että tämä jäi viimeiseksi, mutta valmiin mekon päälle pukeminen ja onnistumisen tunne itse ommelusta vaatteesta oli niin huima, että aloin jo etsiä seuraavaa mallia ja tuskin tämä jää viimeiseksi Ainokseni. Leppoisaa sunnuntaita. Nähdään taas!


18 kommenttia:

 1. Nätti tunika, lisäpisteenä persoonallinen kangs. Kun ensimmäinen kynnys on ylitetty hyvällä tuloksella on helpompi tarttua seuraavan työhön. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Näin minäkin ajattelen! Seuraava mekko on varmasti jo helpompi =)

   Poista
 2. Tulipa kaunis ja ihan sun tyylinen. Hienosti värjätty kangas! ❤️

  VastaaPoista
 3. Kaunis tuli ja väri sopii sinulle.

  VastaaPoista
 4. Joustamattomasta ompelu on vaikeaa, aloitint siis vaikeimmista päästä. Hyvin onnistuit !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 En ole koskaan ommellut joustavasta kankaasta, mutta kai sitäkin pitaa joskus kokeilla =)

   Poista
 5. Olen nyt 61 vuotias nainen. En ole sitten kouluvuosien ommellut kuin korkeintaan verhojen päät. Olen ajatellut, että voisin kartoittaa vielä taitojani ja pitkään olen pohtinut ompelua. Kiitos innoituksesta ja varasin kirjan kirjastosta aluksi. Kuolinpesästä saan Pfaff koneen, jota on käytetty ja huollettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Kirjastot <3 Sieltä minäkin lainasin kirjan ja pidin siitä niin paljon, että taidan ostaa omaksi =)

   Onnea ja menestystä ompeluun! Kirjassa oli ainakin pari mekkoa jotka sopivat aloittejille. Itse taidan kokeilla Selman ompelua seuraavaksi =)

   Poista
 6. Tulipa kaunis mekkonen! Itsekin tykkään tuosta Mekkotehtaan Ainosta. Olen tehnyt hihattomana sillä kaavalla varmaan yli 10 mekkosta ja hihallisenakin muutaman. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiitos vinkistä <3 Taidan myös kokeilla hihattomana tätä! Olen taas ilmoittautunut ensi kesän värjäyskurssille ja edellisen kurssin kankaat ovat ompelematta =)

   Poista
 7. Tosi kaunis tuli mekostakin! Aiemmin on tullut ommeltua paljonkin vaatteita itselleni ja esikoiselle, mutta sen jälkeen ompelu on jäänyt. Ehkä pitäisi taas vaan ottaa rohkeasti kone esille esimerkkisi innoittamana:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 Suosittelen! Onnistumisen huuma oli ainakin itselläni niin huima, että se korvasi kaiken jännittämisen ja "muutaman" ompeleen purun =)

   Poista
 8. Ihana mekko! Mäkin olen värjännyt aurinkovärjäyksellä juurikin ryttäämällä kangas, mutta ei ole tullut mieleenkään ommella värjätystä kankaasta mekkoa. Kiitos vinkistä, tällaista voisi kokeilla joskus itsellekin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aurinkovärjäys on ihanan helppo tekniikka ja sillä saa helposti upeita kankaita =)

   Poista