lauantai 26. tammikuuta 2019

VILLAPAIDAN VIRKKAUSTA: HIHATLangat saatu lahjaksi Drops Designilta.


Aloin reilu viikko sitten virkata ensimmäistä villapaitaani ja se on edennyt niin vauhdilla, että palaan siihen jo nyt. Virkkaan kaarrokepaitaa, jossa viimeksi olin kainaloissa. Nyt paidassani on jo hihat ja virkkaan vyötäröä ja aloitan kohta helman leventämisen. Virkkaan paitaa Dropsin Alpakasta, jotka sain lahjaksi. Kaupan neulepaidasta on ollut valtavasti apua, kun pystyn sen avulla hahmottomaan paidan muodon. Lisäksi kokeilen paitaa usein päälleni, etten joutuisi kerralla purkamaan niin paljoa.


Oikea kainaloiden kohta oli vaikea löytää. Puin paidan alun päälleni ja peilin edessä etsin kohdan, jossa etu-ja takakappale yhdistyvät. Merkitsin sen silmukkamerkillä ja laskin, että molemmissa hihansuissa on saman verran silmukoita ja että etu- ja takakappaleet ovat samankokoiset. Jotta paita ei kiristäisi kainaloista, levensin paitaa kainaloiden alta 12 silmukalla. Parin kerroksen jälkeen sovitin paitaa taas päälleni ja tarkistin, ettei kainalosta puristanut ja pystyin liikuttamaan käsiä hyvin. Jos puristi, purin ja vaihdoin paikkaa. Kun oikea kohta viimein löytyi, jatkoin virkkausta kaventamalla sivuilta, jotta paitani kapeni hieman ja näin sain myös oikaistua kaarevan helman.

Kun sain virkattua kaikilla väreillä, punnitsin langat, jotta näen riittävätkö kaikki värit hihojen jälkeen vielä toiseen kierrokseen. Ne näyttävät riittävän, jos käytän petroolin sijaan hihoissa turkoosia. Sävyt ovat niin lähekkäin, että eroa tuskin huomaa. Joulunpunaista en ajatellut käyttää paidan keskellä, ettei punaisesta raidasta tule liian paksua. Joulunpunainen aloittaa paidan ja tulee myös lopettamaan sen. Virkkaan sillä myös hihan suut.

 
Hihat virkkasin niin, että aloin kiertää kädentietä kaventaen levennykseen syntyneissä kulmissa, jotta sain kulman nousemaan ylös. Tein kavennuksia kolmella kerroksella, tarkistin, että molemmissa hihoissa on sama silmukkamäärä ja sen jälkeen jatkoin virkkausta suljettuna. Nyt hihat ovat kyynärtaipeeseen ja ne jäävät odottamaan helman valmistumista.  Kun helma on valmis, näen riittääkö lankaa pitkiin hihoihin. Jos ei, teen lyhyet hihat.

En viimeksi huomannut näyttää, että tein kerroksen  vaihtumiskohdan olkapäälle. Ajattelin, että kerroksen vaihtumiskohta olisi siinä huomaamattomin, kun se näkyy vain parikymmentä senttiä. Päästyäni kainaloihin, vaihdoin kohdan kylkeeni ja valmiissa paidassa se jää käteni alle piiloon. Kerroksen vaihtumiskohta on vaikea tehdä huomaamattomasti ja harvoin esittelen sitä. Yhdellä kerroksella olen ajatuksissani tuonut langan väärältä puolelta työtä, mutta huomasin sen niin myöhään, etten enää purkanut. Saan tuon kiusallisen silmukan naamioitua varmasti neulalla ja langalla tekemällä ns. valesilmukan langan päälle. Aikaisemmin en ole sitä tehnyt, mutta eiköhän se onnistu.


Nyt paidan virkkaus on ollut super ihanaa, kun pääsin kainaloista ja olen saanut virkata ilman turhempia miettimisiä ja silmukoiden laskemisia. Seuraavaksi näytän paidan valmiina, mutta voi kuitenkin olla, etten saa paitaa valmiiksi ensi viikonlopuksi. Se pitää kuitenkin virkata valmiiksi, viimeistellä (kaikki langat ovat päättelemättä), pingottaa ja kuvata eli oletettavasti ensi lauantaina katselemme jotain ihan muuta. Mukavaa viikonloppua! Nähdään taas!

14 kommenttia:

 1. Tästä tulee kaunis. Kiitos selventävästä hiha-aukonteko-ohjeesta.

  VastaaPoista
 2. Upeat värit ja kiitos vinkistä tulevaisuuden töitä ajatellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♡ Tämä on sen verran yrityksen ja erehdyksen kautta etenevä työ, etten kirjoita paitaan varsinaista ohjetta. Toivottavasti näistä postauksista on apua jollekin, joka haluaisi tehdä samalla tavalla paidan =)

   Poista
 3. Tästä paidasta tulee aivan ihanan herkullinen!

  VastaaPoista
 4. Wau, tarviskohan alkaa kokeilla virkata paitaa? Nyt oon kaks neulonu ja siinä ainakin pari kohtaa vaatii hiomista... Mutta en oo purkanu kun jää itselle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin koukku käteen ja kokeilemaan =) Sen verran olen kuitenkin purkanut paitaani, että suosittelen tekemään ohjeen mukaan =)

   Poista