lauantai 10. maaliskuuta 2018

KYLMÄVÄRJÄYKSELLÄ VÄRJÄTYT KAKSIVÄRISET KAUPPAKASSIT


"Parempi epäonnistua siinä, missä haluaa onnistua, kuin onnistua yhdentekevässä."
  - Torsti Lehtinen
Palaamme nyt muutaman kuukauden taaksepäin ja näytän, millaiset kassit sukulaisemme saivat viime vuonna joululahjaksi. Annamme sukulaisille joka vuosi lahjaksi herkkukassit ja joka vuosi teen niitä varten uudet kangaskassit, joita voi kayttää kauppareissuilla ympäri vuoden. Muutama vuosi sitten kuulin, että näitä kassejani jo odotellaan. Oli mukavaa kuulla, että antamani lahjat ovat tarpeellisia, enkä parempaa kiitosta voisi saada. Isovanhemmat saivat pikkuväen taiteilemat kassit (löydät ne tämän linkin takaa), mutta muille värjäsin hieman erilaiset kassit kylmävärjäysmenetelmällä.


Olin ostanut askartelukaupasta puuvillaisia, luonnonvalkoisia kauppakasseja. Upotin kassit veteen, johon olin sekoittanut soodan ja suolan ja annoin niiden kastua kunnolla ja imeä vettä. Kun kassit olivat aikansa lionneet, nostin ne pois ja puristin ylimääräiset vedet pois. Kaadoin liemet kahteen dynoon ja toiseen laitoin rubiininpunaista reaktiiviväriä ja toiseen turkoosia muistaakseni n. 3 % kankaiden kuivapainosta. Sitten laitoin kassin astioihin niin, että puolet kassista oli punaisessa värissä ja puolet turkoosissa. Välillä kävin vähän siirtämässä kasseja syvemmälle toiseen, mutta muuten annoin niiden olla näin yön yli.
En tehnyt enää uusia väriliemiä vaan seuraavana päivänä ja sitä seuraavana päivänä vaihdoin uudet kassit vanhojen tilalle ja huuhtelin värjätyt. Lopuksi kiinnitin värit keittämällä kassit isossa kattilassa. Kassit olivat yläosasta siniset ja alhaalta punaiset, mutta niiden välissä oli paksuhko, violetti liukuma. Näiden kanssa kävi kuitenkin ihan sama juttu kuin lumivärjäyksessä, että keittäessä toinen päällekkäisistä väreistä huuhtoutui pois. En keksi muuta kuin, että kasseihin oli jäänyt esipesusta huolimatta käsittelyaineita, jonka takia värit eivät tartuneet niin kuin niiden olisi pitänyt.


Vaikka kassit eivät onnistuneet ihan niin kuin olisin halunnut, niin näistä tuli mielestäni hienot, jotka hyvällä mielellä annoin eteenpäin! Tekniikkana kylmävärjäys on ihanan helppo, kun siinä ei tarvitse keitellä mitään muuta kuin kiinnittää värit. Se ei tosin ole niin mielenkiintoinen kuin lumivärjäys, mutta suosittelen kokeilemaan. Ekologisemman vaihtoehdon saat värjäämällä vanhoista lakanoista ommellut kassit. Vanhat puuvillalakanat ovat huomattavasti vahvempaa tekoa kuin nykyiset, eli kestävät mainosti kauppakasseina ja vanhoihin, useasti pestyihin lakanakankaisiin väriaineet tarttuvat paljon paremmin! Silloin saat kasseihin myös sen liukuman, mitä itse yritin. Mukavaa viikonloppua!

Lumivärjätyt paitani löytyvät tämän linkin takaa.12 kommenttia: