lauantai 24. maaliskuuta 2018

KÄSINKUDOTUT PUUVILLAPELLAPYYHKEET


"Jos uskot, että osaat, sinä osaat. Ja jos uskot ettet osaa, olet oikeassa."
- Mary Kay Ash
Ensimmäiset keittiöpyyhkeeni ovat valmiina ja miten mukavaa niiden kutominen olikaan! Se oli rentouttavaa, kun luhaa ei tarvinnut paukuttaa ja sukkula oli kevyt heitellä, kun siinä oleva pellavalanka ei painanut oikeastaan mitään. Kutoessa pystyi miettimään maailman menoa ja suunnitella tulevaa. Tarkkana sai tosin olla, koska otteen herpaannuttua, loimilangat napsahtivat yllättävän helposti poikki ja reunus rikkoutui pingottimella. Sain aika monta loimilankaa ommella kiinni, kun en ollut painanut polkusia kunnolla ja jyräsin sukkulalla langat poikki, mutta lopputuloksena on kauniit puuvilla-pellavaiset keittiöpyyhkeet. 


Kansalaisopiston puissa oli pyyheloimi, joissa loimena oli ohut, luonnonvalkoinen puuvillaloimi ja kuteeksi ostin kaunista, ohutta petroolinsinistä pellavaa. Sidoksena pyyhkeissä on panama ja yhdistetyt toimikkaat. Pyyheliinan kuvio on yksinkertainen mutta kaunis ja suht koht helppo kutoa, kun vain keskityin siihen, mitä tein. Kudoin vähän erikorkuisia ruutuja, jotta näin miltä mallikerran jatkaminen näytti. Päihin kudoin parin sentin paltinan, jonka ensin ompelin koneella siksakilla, ettei se purkaannu ja lopuksi ompelin päihin päärmeet.


Ohuella pellavalla kutominen oli kieltämättä vaikeampaa kuin paksulla trikoolla,  kun lankaa juoksuttaessa sain olla tarkkana, ettei pyyhkeeseen jäänyt löysiä kohtia, enkä saanut myöskään pihistellä juoksuttamisessa, ettei reunat kiristä. Myös purkaminen osoittautui huomattavasti vaikeammaksi, kun pelkäsin katkovani lisää loimilankoja. Nämä olivat ensimmäiset pyyhkeeni ja niiden reunoista näkyy vähäinen kudontakokemukseni, mutta en anna sen haitata.  Pyyhkeiden kutominen oli niin ihanaa, että päätin, etteivät nämä jää viimeisiksi ja odotan jo vuoroani seuraavaan pyyheloimeen ja silloin osaan jo kutoa siistit reunat.


Mukavaa lauantaipäivää!
   


11 kommenttia:

 1. Ihanat pyyhkeet! :) Noilla saakin hyvin kuivattua, kun on pellvaa joukossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 No niinhän niillä saa =) Meidän pyyhkeet alkavat olla kaikki jo niin hurjassa kunnossa, että nämä tulivat ihan tarpeeseen =)

   Poista
 2. Onpas kauniit! Hienoa, että vielä neuvotaan pyyhkeitten kutomista. Meillä on vain mattokursseja kansalaisopistolla. Kivahan niitäkin olisi kutoa, mutta ikävä kyllä samat rouvat valtaa kangaspuut vuodesta toiseen. Mukavaa palmusunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Onpa kurjaa kuulla! Meillä on kansalaisopistolla 15 puut ja niihin kaikkiin vedetään yhteisloimia. Yhdessä puussa on aina pyyheloimi ja yhdessä huopaloimi. Ennen loimen luontia varaamme tarvittavan määrän loimea ja jokainen kutoo vuorollaan. Tämä on ollut aivan mahtava ja toimiva ratkaisu =)

   Poista
 3. Valtavan kauniit! Tuo kutominen on vienyt sinut mennessää ja kyllä nyt inspiroi! 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teresa <3 Olen tosiaan pahasti koukussa kutomiseen. Mullahan on omatkin puut, mutta aika ei riitä tällä hetkellä niillä kutomiseen.

   Poista
 4. Vau, onpa ihanat pyyhkeet! Ja tietysti myös käytännölliset, jos noin kauniita pyyhkeitä raaskii käyttää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva <3 Niin... en ole vielä raskinut ottaa pyyhkeitä käyttöön. Kohta on pakko, kun siivosin kaappia ja resuiset keittiöpyyhkeet lähtivät kiertoon. Ukkokulta saa niistä hyviä rättejä mopo- ja autotouhuhinsa =)

   Poista
 5. Aivan ihanat pyyhkeet! Käytössä varmaan ihanan pehmoiset, ainakin kun olet muutaman kerran ne pessyt. Menevät hyvin keittiössä kuin nassupyyhkenäkin.

  VastaaPoista
 6. Oh, kuinka kauniit pyyhkeet! Ihanat värit ja kuvioinnit. Harmi kun tästä ruudun ääreltä ei pääse hypistelemään kankaan pintaa:) Pellavassa on kyllä aivan ihana, oma tuntunsa:)

  VastaaPoista