keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Molla Millsin palloja ja vinon käsialan kirous

"Ihmisen ylin päämäärä on toteuttaa itseään luovana, ainutkertaisena yksilönä synnynnäiset mahdollisuudet ja rajat huomioon ottaen."
    - C.G. Jung


Aloin viikko sitten virkata Molla Millsin pallotyynyä, mutta itseäni häiritsi se, etten saa virkattua palloista pyöreitä. Tyyny virkataan pyörövirkkauksena tai toisin sanoen tuubina eli siinä työskennellään koko ajan samalta puolelta, eikä suuntaa vaihdeta välillä. Käsialani on sen verran vinoa, että koko kuviosta tulee vino, enkä osaa sanoa, miten korjaisin tämän. Luulin ensin, että kuvion vinoudella on jotain tekemistä kerroksen aloituksen kanssa, mutta minulla kuvio on yhtä vino aloitin kerroksen sitten ketjusilmukoilla tai pylväällä. En tiedä, että voisiko tämä vinoon vetäminen olla vain sellainen käsialajuttu, jolle en voi mitään. Vähän samanlailla kun toisilla kaunokirjoitus on vinoa ja toisilla pystysuoraa. Näin Molla Millsin vuosi takaperin käsityömessuilla ja siellä ihastelin hänen suoraa kerroksen vaihtumiskohtaa, mutta en yhtään muista osasiko hän kertoa, että miten hän sen tekee. Olisi hienoa oppia virkkaamaan suoraan eli otan ilolla vinkkejä vastaan, jos tiedät, että mistä tämä voisi johtua.

Kokeilin virkata tyynyn myös tasona eli käännyin aina päissä, jolloin sain kuviosta suoran, mutta pallojen reunoista tuli rikkonaiset ja pinta muuttui, kun joka toinen kerros on virkattu toiselta puolelta. Koska tämäkään ei näyttänyt hyvältä, aloitin kolmannen työn virkkaamisen. Naisen logiikalla pienemmät pallot eivät näytä niin vinoilta kuin isot, joten valitsin malliksi Molla Millsin pallokassin kuvion, mutta teen siitä tyynyn. Vino käsialani näkyy tässäkin, joten jouduin vähän muokkaamaan mallia. Jos jatkaisin suoraan ohjeen mukaan, eivät tyynyn viimeisen kerroksen pallot olisi samassa linjassa alempien kanssa. Ratkaisin tämän hyvin yksinkertaisesti siten, että en virkkaa palloja edellisen kerroksen pallorivistön keskelle vaan muutaman pylvään enemmän vasemmalle ja vino käsialani kohdistaa pallon ylimmän rivin aina lähelle keskikohtaa. Lisäksi käyttämäni Dropsin Safranit ovat hieman paksumpia kuin langat joille kuvio on suunniteltu, joten jouduin lyhentämään palloja yhdellä kerroksella, etten virkkaisi soikiotyynyä. Toistaiseksi pinta näyttää hyvältä, mutta vasta kun työ on valmis selviää, että menenkö metsään tämän kanssa.


Ajattelin tämän olevan nopea työ, kun olin jo valinnut langatkin valmiiksi, mutta työni venyi taas huomaamatta, sillä olen nyt virkannut sitä kaksi viikkoa, kun kuvissa oleva tyynyn alku on muistaakseni nyt kolmas tai peräti neljäs. Ensimmäisessä värit eivät osuneet kuvioon oikein ja vahemmilleni menossa se vielä tipahti kuraiseen maahan, joten purin sen ja otin talteen tummat värit, koska en ollut ihan varma, miten pitkälle lankani riittävät. Toisesta versiosta olisi taas tullut liian pieni. Haluan, että tyynystä tulee iso, sillä se tulee kirjastohuoneen sohvalle muiden tyynyjen taakse ja jotta kaunis tyyny ei huku muiden taakse, pitää sen olla hieman isompi kuin sen edessä olevat.

Tämä ja viime viikko ovat olleet jännittäviä, sillä paikallislehdestämme soitettiin ja pyydettiin minua haastatteluun, joka käsittelisi käsityöharrastustani ja blogiani. Ensin jännitin haastattelua ja sen jälkeen jännitin lehden ilmestymistä. Aamulla yllätys oli suuri, kun postiluukustamme löytyi Akaan Seutu, jonka kannessa on minusta suuri kuva. Voit lukea jutun täältä. Lämmin kiitos Akaan Seudulle mukavasta jutusta ja aivan ihanaa viikkoa sinulle rakas lukija. Tapaamme taas viikonloppuna! Silloin ajattelin siivota vaatekaappiani.


21 kommenttia:

 1. Aivan varmaan työstäsi tulee kaunis tyyny. Minä tunnen Mollan henkilökohtaisesti,kun olen ollut Mollan kanssa yhdessä messuilla työnäytöksessä. Hieno juttu sinusta lehdessä. Minustakin ennen joulua paikallislehti teki jutun. Juu,bloggaamisesta ja käsitöistä,joten tiedän miltä se etukäteisjännitys tuntuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Ihanaa kuulla, etten ole ainoa jännittäjä =) Oli niin outoa olla kameran toisella puolella ja vastailla kysymyksiin. Ihana kokemus tämä oli joka tapauksessa ja toivon mukaan tämä ei jää viimeiseksi!

   Poista
 2. Hyvältä näyttää! Voisihan sitä vaikka luulla, että palluroiden kuuluukin olla vinossa, jos ei tietäisi. (: Mie hurahdin just tiskirättien virkkaamiseen, saa nähdä tuleeko tästä pysyvä hurahdus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mulle tulee näistä vinoista palloista mieleen Paluu tulevaisuuteen -elokuvan teksti. Se kun on kirjoitettu muistaakseni vähän tuollain vinoon =D

   Poista
 3. Täällä painitaan saman ongelman kanssa, ei tule suoraa riviä ei millään. Tyydyn ohjeisiin jossa se ei niin näy =(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Kurjaa kuulla! Mä olen kyl huomannut, että mulla sauma siirtyy tuubia virkatessa, mutta en ole milloinkaan ajatellut, että se estäisi virkkaamasta jotain. Haluaisin tehdä tuon pallotyynyn, mutta jos teen sen ohjeen mukaan niin kuvion ylempi pallo on luultavasti puoliksi sivulla, eikä se oikein ole niin hieno.

   Poista
 4. Oli kiva ja inspiroiva kirjoitus lehdessä. Uskon, että saat monta uutta lukijaa blogiisi paikallisista käsityönharrastajista. Täällä heti yksi :)

  VastaaPoista
 5. Ihana juttu sinusta <3 Ja, tuo tyyny oli vino tai ei niin siitä tulee varmasti upea.

  VastaaPoista
 6. Mainio lehtijuttu!!! Hienoa, kun noteerasivat sinun kaltaisesi moniosaajan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Pidin lehtijutusta itsekin paljon! Se oli niin lämpimästi kirjoitettu <3

   Poista
 7. Mulla oli sama ongelma. Kokeilin ottaa vain takareunasta eikä molemmat silmukat. Näin tulee suorempi lopputulos vaikka vasen reuna kuviosta (riippuu varmaan kuviosta) tulee vähän epätasainen. Instassa on kuva keltaisesta jutkasta jossa olen virkannut näin. (@ingeborgslotta)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih! Kurjaa kuulla! Mä kävin katsomassa sun työtä ja se näyttää kyl hyvältä! Kiitos vinkistä <3 Kokeilen tuota seuraavaan kirjovirkkaukseeni. Olen nyt melkein puolessa välissä työssäni, enkä viitsisi kesken vaihtaa tekniikkaa eikä uudelleen alusta aloittaminen enää houkuttele. Laitoin itseni taas purkukieltoonkin =)

   Poista
 8. Onnea lehtijutusta! Ja tuo pallotyyny näyttää niin ihastuttavalta, voi että! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Toivottavasti siitä tulee yhtä sievä kuin miltä se näyttää mun mielessä =)

   Poista
 9. Mukava lehtijuttu! Ja, kaunis tyyny varmasti tulee, odotan lopputulosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä koitan saada ensi viikolla tyynyn valmiiksi. Mulla syyhyää jo sormet seuraavaan työn kanssa, enkä voi aloittaa uutta ennen kuin tämä on valmis =)

   Poista
 10. Mulla menee kans vinoon kirjovirkkauksessa, mutta sitten kokeilin virkata vain silmukan etureunasta, ei mene vinoon enää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja piti myös sanoa, että tosi mukava lehtijuttu! :)

   Poista
  2. Kiitos vinkistä! Mun pitää kokeilla seuraava työtä tehdessä =)

   Ja kiitos Terhi <3

   Poista