keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Kohopylvään ja ristiin virkattavien kohopylväiden lyhyt oppimäärä

 "Olen pinnallinen henkilö."
- Andy Warhol


Kohopylväillä saa tehtyä mielenkiintoisen näköistä kohokuviollista pintaa vaikka myssyihin tai pusseihin ja niillä voit virkata joustinneulosta esim. lapasiin ja säärystimiin. Kohopylväiden ristiin virkkausta tarvitset esimerkiksi yläkuvassa näkyviin kierrekuvioisiin myssyihin, joiden ohjeen julkaisin jo syyskuussa (tässä linkki ohjeeseen). Lisäksi tarvitset kohopylväiden ristiin virkkausta, jos haluat oppia virkkaamaan palmikoita (kuvassa alla). Voin myös paljastaa, että perjantaina blogissani aukeavan Käsityöblogit-ryhmän joulukalenterin luukusta löytyy jotain, mihin saatat tarvita ristiin virkattuja kohopylväitä.

Tein kuvasarjan jonka avulla näytän, kuinka kohopylväs virkataan etukautta ja takakautta, sekä kuinka virkkaat ne ristiin. Kohopylväät virkataan kuten tavalliset pylväät, mutta sen sijaan että koukku sujautetaan pylvään kannen läpi, se sukeltaakin keskeltä pylvästä. Koska pylväs on hieman matalampi kuin perinteinen pylväs, suosittelen virkkaamaan kohopylväät pitkinä pylväänä, jos pohjakuvio on virkattu perinteisin pylviäin. Voit vaihtoehtoisesti virkata kohopylvään tavallisen pylväinä, mutta tee silloin pohja puolipylväin. Kohopylväillä virkatussa työssä on kaksi hyvin erinäköistä puolta.
 

PITKÄKOHOPYLVÄS ETUKAUTTA 

 
Jotta voit virkata kohopylväitä, sinulla pitää olla ainakin yksi kerros pylväitä valmiina, sillä kohopylväs muodostuu, kun koukku sujautetaan edellisen kerroksen pylvään keskeltä. Tähän mallikappaleeseen olen ensin virkannut parikymmentä ketjusilmukkaa ja ensimmäisen kerroksen virkkasin tavallisin pylväin. Huom! Jos haluat tehdä tavallisia pylväitä, ota aloituksessa lanka vain kerran koukulle.


Ota lanka kahdesti koukulle ja sujauta koukku edellisen kerroksen pylvään keskeltä. Nosta lanka koukulle ja vedä se pylvään ali. Nosta lanka koukulle ja vedä se kahden silmukan läpi. Ota lanka uudestaan koukulle ja vedä se taas kahden silmukan läpi. Ota lanka vielä kerran koukulle ja vedä se jäljellä jääneiden silmukoiden läpi.



PITKÄKOHOPYLVÄS TAKAKAUTTA

 
Kohopylväillä virkattulla työllä on selvä nurja puoli. Jos virkkaat työtä tasona jolloin käännyt kerroksen päätyttyä, sinun täytyy virkata kohopylväitä myös nurjalta puolelta. Virkkaa tavallisia pylväitä, kunnes tulet kohtaan johon haluat tehdä kohopylvään.

 
Ota lanka taas kahdesti koukulle. Pujota koukku työn toiselta puolelta (se puoli joka ei ole sinuun päin) pylvään keskeltä. Ota lanka koukulle ja vedä se pylvään ali. Ota lanka koukulle ja vedä se kahden silmukan läpi. Ota lanka uudestaan koukulle ja vedä se taas kahden silmukan läpi. Ota lanka viimeisen kerran koukulle ja vedä se jäljelle jääneiden silmukoiden läpi niin, että koukulla on enää yksi silmukka. Valmis! Hienoa! Virkkasit kohopylvään takakautta.


KOHOPYLVÄIDEN RISTIIN VIRKKAUS

 
Kohopylväitä ristiin virkkatessa pylvään yläreuna siirtyy yhden silmukan verran vasempaan tai oikeaan, riippuen siitä, mihin suuntaan virkkaat sen ja alaosa pysyy paikoillaan. Kohopylväs on siis pohjakuvioon nähden vinossa. Näissä esimerkeissä virkkaan vain yhden kohopylvään ja tavallisen pylvään ristiin, mutta jos haluat virkata niitä useamman, sinun on jätettävä virkkaamatta niin monta pylvästä kuin ristiin virkattavia kohopylväitä on esim. jos haluat kääntää kolme kohopylvästä, tee ensimmäinen pylväs vasta neljänteen silmukkaan.  Ensin virkataan kohopylväitä vasempaan, koska se on tosi helppoa.


Jätä virkkaamatta se pylväs jonka haluat virkata vinoon ja virkkaa tavallinen pylväs seuraavaan silmukkaan. Ota lanka kahdesti koukulle. Sujauta koukku etukautta yli hypätyn pylvään keskeltä. Ota lanka koukulle ja vedä se pylvään ali. Ota lanka uudestaan koukulle, vedä se kahden silmukan läpi ja virkkaa kohopylväs kuten aikaisemmin virkkasimme.


Ja sitten virkkaamme oikealle, koska tämäkin on opittava. Oikealle puolelle kallistuva kohopylväs virkataan eri järjestyksessä kuin vasemmalle mennessä. Ensin virkataan kohopylväs ja vasta sitten tavallinen pylväs. Tavallista pylvästä varten on kuitenkin jätettävä tila eli jätä lähinnä koukkua oleva pylväs virkkaamatta. 

Ota lanka kahdesti koukulle. Sujauta koukku kohopylvään keskeltä. Ota lanka koukulle ja vedä se pylvään ali. Ota lanka taas koukulle ja vedä kahden silmukan läpi jne. 


Nyt virkkaamme väliin jääneen pylvään, joka tulee neulan osoittamaan kohtaan (kuva alla). Ota lanka koukulle. Sujauta koukku yli hyppäämäsi pylvään kannen ali niin, että aikasemmin virkattu kohopylväs jää koukun alle (sitä ei siis kuulu virkata piiloon). Ota lanka koukulle ja virkkaa pylväs niin kuin normaalisti.


KOHOPYLVÄIDEN RISTIIN VIRKKAUS NURJALTA PUOLELTA

Kohopylväiden ristiin virkkaus nurjalta puolelta ei ole sieltä helpoimmasta päästä ja se vaatii hieman kärsivällisyyttä ja koukkuakropatiaa. Jos työtä virkataan tasona, kerroksen päättyessä työ käännetään ja jatketaan nurjalta puolelta, niin kohopylväiden pitää jatkaa kulkuaan työn oikealla puolella, muuten kuvio katkeaa. Jos haluat virkata esim. palmikoita tasona, sinun täytyy osata tämä. Tiedän kuitenkin, että opit tämän, koska opit aikaisemmatkin. Ensin virkataan kohopylväs vasemmalle.


Hyppää ensin edellisen kerroksen kohopylvään yli ja virkkaa tavallinen pylväs seuraavaan silmukkaan. Ota lanka kahdesti koukulle ja sujauta koukku työn oikealta puolelta (eli siltä, mikä ei ole sinuun päin) pylvään keskeltä. Nosta lanka koukulle ja vedä se pylvään ali. Tee kaksoispylväs tämän jälkeen niin kuin normaalisti.


Kohopylvään virkkaaminen takakautta oikeaan on hieman hankalaa, mutta me selviämme tästä yhdessä! Sama juttu kuin viimeksi oikealle käännettäessä, ensin virkataan kohopylväs ja vasta sen jälkeen tavallinen pylväs. Ota lanka koukulle kahdesti ja sujauta se edellisen kerroksen pylvään keskeltä työn oikealta puolelta. Ota lanka koukulle ja vedä se pylvään ali. Tee pylväs kuten aikaisemmin.


Nyt teemme virkkaamatta jääneen pylvään (katso alla oleva kuva). Ota lanka koukulle ja sujauta koukku virkkaamatta jääneen pylvään kannen ali niin, että koukku tulee juuri virkattujen kohopylväiden päälle. Ota lanka koukulle ja vedä se pylvään kannen ali. Virkkaa pylväs kuten normaalisti.


 
Hienoa! Sinä osasit! Minähän sen tosin jo tiesin. 

Työn oikealla puolen kuvio jatkuu, vaikka välillä työskenneltiin nurjalta puolelta. Älä anna taitojesi ruostua vaan virkkaa jotain, missä hyödynnät juuri oppimaasi. Olen kerännyt Pinterest-kansiooni paljon erilaisia kohopylväillä ja palmikoilla virkattavia töitä (tässä linkki). Käy kurkkimassa sieltä ja hae lisää inspiraatiota tai odota perjantaihin niin näet, että mitä olen keksinyt.


8 kommenttia:

  1. Kiitos selkeistä ohjeista! Tätä on kokeiltava. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Mä suosittelen! Kohopylväillä saa todella mielenkiintoista pintaa =)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos =) Mä itse kerään vielä rohkeutta sellaiseen isoon ja paksuun lettiin. Yritin sitä vähän aikaa sitten virkata, mutta en osannut =) Jokohan sitä joulunpyhinä olisi onni myöden =)

      Poista
  3. Osaat kyllä tehdä selkeät ohjeet. Niin hieno pipo;) Kirja-ainesta!
    Ja sydämeni suli tuosta edellisestä torkkupeittojutusta!! Hieno ajatus ja teko!! Mukavaa joulunodottelua Sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon =) Mukava kuulla <3 Toivottavasti osasin valita oikeat kuvat, kun mun oli pakko vähän karsia niitä =) Video-ohje olisi ollut selkeämpi, mutta mä en ole vielä tehnyt video-ohjeita, joten kynnys niiden kuvaamiseen on vähän suurempi kuin tavallisen kameran kanssa kuvaamiseen.

      Kiitos paljon <3

      Poista
  4. Nyt mää vasta hoksasin, kun näin kuvat tekniikasta, että olenkin virkannut näillä kohopylväillä pipon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän? Kohopylväillä saa kaunista pintaa <3 Mä tein kans meidän pikkuväelle myssyt (ohje on täällä blogissani) ja ostin jo langat omaa pipoani varten, mutta vaikea sitä on itselle tehdä´, kun koko ajan tulee muita juttuja mieleen =)

      Poista