sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Lastenhuoneen uudet matot

"Hän. joka tekee työtä käsillään, on työläinen. 
Hän. joka tekee työtä käsillään ja päällään, on käsityöläinen. 
Hän. joka tekee työtä käsillään, päällään ja sydämellään, on taiteilija."
- Fransiskus Assisilainen 1181-1226
 

Kudoin pikkuväen huoneeseen uudet matot ja ensimmäinen kysymys jonka vanhempi poikamme kysyi oli, että onko ne automatot? Eivät ne ole automatot. Ne ovat taikamatot, koska niillä voi lentää mielikuvituksen voimalla. Mattoissa on sidoksena perinteinen toimikas ja olen kutonut ne viime kesänä värjäämälläni monivärisellä trikookuteella. Kude on värjätty liukuvärjäämällä ja siinä on sitruunan keltaista, ruohon vihreää ja turkoosia (tässä linkki postaukseeni, jossa esittelen kuteet paremmin). Opettajani suositteli käyttämään monivärisen kuteen seurana turkoosia ja olen niin onnellinen, että noudatin hänen neuvoaan, sillä ne sopivat todella hyvin keskenään. Kirjavan kuteen ansiosta maton pinta on elävä, mutta yksi värinen kude hieman rauhoittaa mattoa ja lopputulos on kaunis. Tein mattoon kapeita raitoja parinkymmenen sentin välein, koska mielestäni se kaipasi niitä. Mattoja on kaksi, enkä vieläkään ymmärrä, että miten sain niistä lähes samanlaiset. Niitä voi hyvin mielin pitää vierekkäin.

Mattojen reunoihin olen tyytyväinen, sillä niiden siististi tekeminen on kudonnassa vaikeinta ja moitteettomat reunat vaativat monen vuoden harjoittelun. Minulla oli taas niidet pois reunimmista loimilangoista ja sujautin sukkulan aina viriöön mennessä reunimmaisen loimilangan päältä ja ulos tullessa alta. Lisäksi pyrin olemaan mahdollisimman tarkkana, että sukkulat olivat koko ajan samassa järjestyksessä, eikä kuteet menneet ristiin, joten mattojen reunat ovat siitit ottaen huomioon, että olen kutonut vasta vuoden. Mattojen mustat loimilangat letitin taas pieniksi leteiksi ja laitoin sekaan vihreää puuvillalankaa, jotta ne vähän sopivat mattojen väreihin.

Minusta on niin ihanaa, kun käsityöharrastukseni näkyy kodissamme ja melkein jokaisessa huoneissa on itse kudottuja mattoja lattialla tai sohvilla tyynyjä. Puhumattakaan pikkuväen huoneen seinällä olevasta virkkatusta viirinauhasta. Mielestäni käsin tehdyillä tekstiileillä saa niin paljon persoonallisuutta sisutukseen ja ne tekevät kodista kodikkaan. Tekemällä itse saa myös juuri sellaista kuin itse haluaa, vaikka ihan aina suunnitelmat ja toteutus tietenkään vastaa toisiaan. Tärkeintä on kuitenkin se, että yrittää. Alan juuri kutoa meidän eteiseen uusia mattoja ja varmasti sanomattakin selvää, ettei kokeilut näiden värjättyjen kuteiden kanssa loppuneet tähän vaan odotan kuumeisesti seuraavaa värjäyskurssia. Käsityöt ja käsillä tekeminen ovat niin minun juttuni! Ihanaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa.

Tässä vielä linkit lastenhuoneen viirinauhaan, aikaisemmin kutomiini eteisen mattoihin ja viime kesänä kutomaani kahteen hyvin erilaisiin toimikkaisiin.

18 kommenttia:

 1. Oikein ihanat taikamatot =))
  En voi kuin ihailla aina sinun kauniita kuviasi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon =) Mattojen kuvaaminen on muuten vaikeaa, kun tuota pintaa on niin paljon, etten aina tiedä mihin tarkentaa =)

   Poista
 2. On kyllä taas hurjan hienot matot! (: Tekemällä oppii. Käsitöissä on kyllä kiva, kun jotenkin sitä aina vaan kehittyy ja innostuu lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Se pitää kyl paikkansa. Jos tekee kokoa ajan samoja juttuja, niin ei opi uutta ja kehity. Itsensä haastaminen on vain hyväksi =)

   Poista
 3. Ihanan pirteät ja iloiset matot! Nämä värit toimivat kyllä tosi kivasti yhdessä. Ja reunat olet saanut hurjan siisteiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon =) Mä meinasin ensin käyttää kirkkaan keltaista turkoosin tilalla, mutta luotin opettajan sanaan tässä väriasiassa - hyvä niin, sillä pidän matoista juuri tällaisena. Toisaalta olisi mielenkiintoista tietää, miltä matto näyttäisi keltaisena, sillä tämän hetkisten värikäsityksieni mukaan senkin olisi pitänyt sopia. Mun pitää varmaan värjätä uusi satsi ja kokeilla =D

   Poista
 4. Ihanan aurinkoiset matot! Kyllä niistä vielä automatotkin tulee, raidathan on juuri sopivat tieksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) No niinhän niistä tulee! Meillä on ollut muutama kaupan automatto, mutta niiden kumiset pohjat mureni lattialle. Mun pitää miettiä, että saisinko kudottua maton, jossa menee teitä jollain toisella tavalla =)

   Poista
 5. Ihanat matot oot tehnyt! Kaunis väriyhdistelmä. Oispa kiva kokeilla joskus taas maton kudontaa. Kivaa puuhaa. Tuo toimikas on hauska sana. Jotenkin vähän niin kuin joku lasten kirjan hahmo. Mikko Mallikas ja Tiina Toimikas. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä suosittelen kutomista. Mä itse pidän siitä ihan hirvittävästi ja tekee hyvää päästä välillä karkaan kotoa puiden taakse =)

   Toimikas voisi tosiaan olla Mikko Mallikkaan kaveri =D

   Poista
 6. Todella kauniit matot! Turkoosi on kyllä osuva väri vaikkei se keltainenkaan paha olisi ollut. Ehkä minäkin jonain päivänä onnistun saamaan jotain nuin hyvän näköstä aikaan kangaspuillani. Vasta opettelut alussa ja tuntuu pitkittyvän kun sukkapuikot hakeutuu aina käsiin silloin kun vähän aikaa on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Ei muuta kuin kangaspuiden taakse ja harjoitteleen. Niin teen mäkin =) Kannattaa laittaa korvan taakse tuo vinkki, että reunimmaiset loimilangat on pois niidestä. Se on vähän kuin oikotie onneen reunojen kanssa =)

   Poista