torstai 17. marraskuuta 2016

NÄIN VÄLTÄT JOULUSTRESSIN


Sain pari viikkoa sitten Oranssia-blogista haasteen viettää tänä vuonna stressitöntä joulua (tässä on linkki haasteeseen). Tämä haaste osui ja upposi, sillä mielestäni joulu on erityisesti lasten juhla ja haluan, että he iloitsevat siitä ja muistavat lapsuuden joulut mahdollisimman pitkään. Joulusta on kuitenkin ilo kaukana, jos äiti hyppii seinille ja repii stressaantuneena hiuksia päästään. Jotta lapseni saavat joulumuistoistaan sellaiset kuin toivon, pyrin välttelemään stressinaiheuttajia. Itselläni niistä pahimmat ovat aika tai lähinnä sen riittämättömyys, raha ja mitä antaa lahjaksi ihmiselle, jolla on ihan kaikkea. Kuulostaako tutulta? Näin minä selviän niistä.

 

AIKA - Miksi se ei ikinä riitä?

 

Aloita jo nyt!

Jouluun valmistautumisen voi aloittaa hyvissä ajoin vaikka askartelemalla joulukortteja tai miettimällä lahjat valmiiksi. Miksi siirtää kaikkia töitä joulukuulle, kun voit aloittaa jo nyt. Joulun alusaika on kiireistä aikaa, joten mitä jos tekisit esim. joulusiivouksen muulloin kuin joulun alla. Mitä jos tekisit sen tänä vuonna jo itsenäisyyspäiväksi ja normaalin viikkosiivouksen jouluun asti?

  

Kaikkea ei tarvitse tehdä yksin!

Meillä pikkuväki saa joulukalenterista tontulta ohjeita piparien leivonnasta ja koristeluista, joten osa jouluaskareista menee huomaamatta näin. Siivous tehdään yhdessä, kun ukkokulta on kovemman luokan mattojen tamppaaja ja pikkuväelle pölyjen pyyhintä on leikkiä, joten joulusiivous ei tunnu enää niin pahalta, kun itselle jää vain imurointi ja lattioiden pesu. Kannattaa myös muistaa Marttojen kultainen neuvo, ettei kaappeja tarvitse siivota, jos ei aio viettää siellä jouluaan

 

Aikatauluta.

Varsinkin tänä vuonna tämä on tarpeellinen vinkki, kun aatto on lauantaina ja jouluviikko on se kaikista kiireisin, eikä ennen aattoa ole yhtään pyhää antamassa vapaata. Teen kaikki jouluruuat silleistä laatikoihin itse ja aloitan aina siitä, että suunnittelen jouluviikon jokaiselle päivälle tehtävät ja etenen niiden mukaan. Teen ensin sellaiset ruuat, mitkä säilyvät ja vasta joulun alla limput, jotta kaikki saavat tuoreet leivät.


Uskalla rikkoa perinteitä ja luo omasi.

Lapsuudenkodissani joulua alettiin rakentaa vasta aattona, mutta meillä kaivetaan koristeet esiin jo hyvissä ajoin ja jouluun valmistaudutaan pikku hiljaa. Sinun ei tarvitse tehdä niin kuin muut, tee juuri niin kuin itse haluat. Mitä jos mummolassa ja hautausmaalla käytäisiinkin jo aatonaattona ja koko aatto jäisi kotona villasukissa sipsutteluun?


Ei ole pakko, jos ei halua!

Niin ystäväni! Ei ole pakko olla ylisuorittaa ja tehdä kaikkea itse, jos elämäntilanne ja omat voimavarat eivät anna myöden. Joulu on joulu, vaikka pöydässä olisi  kaupan valmislaatikot ja ikkunassa kesäverhot. Jos valmislaatikot kuitenkin tökkii, niin kysele löytyykö naapuristostanne jotakuta joka leipoisi limput tai tekisi laatikot myös sinulle.
   RAHA - Miksi sitä kuuluu niin paljon?


 
Sitä ei taida olla kellään liikaa ja jos omien lapsien lisäksi pitää ostaa lahjat vielä kummeille, kaimoille ja siskon pojille, se vetää perheen kuin perheen pussin todella tiukoille. Me olemme ostaneet pikkuväelle lahjat jo toukokuussa kirppikseltä ja suosittelen sinuakin pistämään tämän korvan taakse. Lahjat voi ostaa muulloinkin kuin joulukuussa. Sen lisäksi mieti näitä:


Osta käytettynä

Kirppiksiltä löytyy uusia ja uuden veroisia tavaroita puolet edullisemmin. Muista katsoa myös Torista, Huutonetistä ja Facebookin paikallisilta kirppiksiltä.
 
 

Kimppalahjat

Osta enojen, setien tai kummien kanssa kimpassa lahja, niin se ei veroita kukkaroa niin paljoa. Näin saatte ostettua vaikka vähän arvokkaamman lahjan.


Tee itse

Neulo villasukat, virkkaa pannulappu tai kudo matto. Anna lahja joka tulee sydämestäsi.


Jotain ihan muuta?

Mitä jos antaisit konkreettisen lahjan sijaan jotain ihan muuta kuten esimerkiksi aikaa tai apua. Uskon, että vanhempani olisivat mielissään siivouksesta, lumen luonnista tai nurmikon leikkuusta ja pienten lasten äitinä osaisin antaa arvoa, jos ystäväni veisi pikkuväen pariksi tunniksi leikkipuistoon. Ukkokullan kanssa emme ole koskaan ostaneet toisillemme lahjoja. Halaukset ja suukot eivät maksa mitään, eivätkä ne lopu varastosta.
  
 

Älä yliammu joulupöydässä

Ukkokullan kanssa meillä karkaa melkein aina käsistä jouluruokien ostelu ja varsinkin ensimmäisinä jouluina joulupöytämme notkui yli äyräiden. Viime vuosina olemme karsineet ottamalla vain yhden joulukalan, vain paria juustoa ja luottaneet siihen, että jos joku ruoka loppuu, emme näänny nälkään. Yleensä meillä tulee tapanina laatikot korvista ja kaipaamme muuta syötävää kuin jouluruokia. Muistathan myös, että kun menet ruokakauppaan, syö ensin kotona. Nälkäisenä tulee sorruttua helpommin ostelemaan vähän kaikkea.

 

MITÄ LAHJAKSI HÄNELLE, JOLLA ON JO KAIKKEA?

 
  
Haluan antaa aina lahjaksi jotakin tarpeellista ja varsinkin aikuiset ovat vaikeita lahjottavia, kun heillä on jo kaikkea. Niin pitkään kuin muistan, olen antanut sukulaisille joulukorit ja kun huomasin antaneeni koreja riesaksi asti, vaihdoin ne herkkukasseiksi. Ostan kassin valmiina tai teen sen itse ja täytän sen pienpaahtimon kahvilla ja teellä, itse tehdyillä joululimpuilla, suklaalla ja joulutortuilla. Aikaisemmin kassissa oli viinipullokin, mutta sen osalta olemme joutuneet nipistämään.


Viime vuonna suihkuttelin tekstiilispraylla kasseja (tässä on linkki postaukseeni) ja sitä edellisenä vuonna ompelin itse kassit, joihin kiinnitin pitsiliinat (näet kassit tämän linkin takaa).


Toivottavasti vinkeistäni oli apua ja pystyt nauttimaan joulun odotuksesta hyvillä mielin. Lopuksi haluan vielä kiittää Veeraa upeasta haasteesta! Mielestäni tämä on sellainen haaste, johon kaikkien kuuluisi osallistua, joten haastan sinutkin mukaan. Vietä kanssamme tänä vuonna stressitön joulu!
22 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä! :) Aloitin joululahjojen oston jo kesällä alennusmyynneistä ja myös kirppiksiltä on tullut ostettua vähitellen syksyn mittaan. Tein itse jo valmiiksi lahjoja. Tytön synttärit on parin viikon päästä, joten silloin tulee jo tehtyä vähän parempi siivous. Laatikot teen etukäteen, pakastan raakana ja paistan sitten joulupöytään. Eiköhän näillä selvitä taas yksi joulu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä olen sen verran tuore laatikoiden vääntäjä, että en ole vielä koittanut pakastaa niitä raakana. Sitä voisin myös kokeilla, koska niin saisin taas lisää arvokkaita tunteja joulun alle. Kiitos vinkistä ♥

   Poista
 2. Mä päätin jokunen vuosi sitten lopettaa joulustressaamisen. Vietetään aatto miehen sukulaisilla, sen päivän pääsee siis helpolla, kunhan lasten lahjat on hankittu. "Toinen" joulu vietetään minun sukulaisten kanssa, rennolla otteella. Tänä vuonna meinattiin paistaa pizzaa leivinuunissa.;) Yhdessäolo, lasten riemu ja suklaa, ne on meidän peruspilarit.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän joulu kuulostaa aivan ihanalta ja juuri sellaiselta, millainen sen kuuluu olla, ihan omanlainen joulu ♥ ja pizzaa leivinuunissa kuulostaa täydelliseltä! Ihanaa joulun odotusta ♥

   Poista
 3. Ihana postaus! Mä olen aina miettinyt, että onko minussa jokin vialla tai enkö tee tarpeeksi, koska en ole koskaan kärsinyt joulustressistä. Ehkä stressittömän johtuu siitä, että aloitan valmistelut hyvissä ajoin ja teen vain asioita, jotka ovat oikeasti mielekkäitä. Tänäkin vuonna vietämme joulua suurella porukalla meillä ja minusta se on vain ihanaa ei ollenkaan stressaavaa ❤️ Ihanaa joulun odotusta sinne ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Kuulostaa hyvältä joulusuunnitelmalta ja ihailtavaa, että pystyt valmistautumaan ilman stressiä ♥ Musta itsestä kuoriutuu stressaantuneena ja kiireessä varsinainen hirviö, joten yritän vältellä sellaisia tilanteita. Mä luulen, että musta ei olisi ikinä järjestään joulua suurelle väelle, koska en pystyis pitään kaikki naruja hanskassa. Ihanaa viikonloppua ja joulun odotusta ♥

   Poista
 4. Näinkin tuon haasteen Oranssia-blogissa. (: Kivasti olet vastannut siihen! Mulla joulu on aloitettu jo jouluverhoilla ja (muovi)kuusen koristelen 1.12. :D Enemmän nautinkin melkein joulunodotuksesta kuin itse siitä aattopäivästä, jolloin on sukuloitava monessa paikassa. :) Toki jouluherkkuja saa sitten senkin edestä, eikä niitä tarvitse itse tehdä. Paitsi piparit tietty! ;) Levollisin mielin siis olen, vaikka kyllä se joulukalenteri jo vähän jänskättää, että mitä sieltä ekasta luukusta tulee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Tämä oli kyl hieno haaste ja mun pitää muistaa kirjoittaa nämä myös lapulle keittiön seinälle, ettei pääse unohtuun =) Mä odotan vielä joulukuun alkuun ja vaihdan sit verhot. Huomasin vasta viime viikolla, että meillä roikkuu vieläkin ikkunassa kesäverhot =)

   Poista
 5. Aivan ihana omppupiparirasia! Onko se jotain merkkiä? Halluun kans. Terkuin Lauraloviisan Laura :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ♥ Tuttu nimi instasta ♥ Se on Baret waren purkki. Niitä on erivärisiä ja ainakin kahta eri kokoa. Mä olen omani löytänyt kirppikseltä, mutta jos et malta odottaa, et oma osuu kohdalle, niin kannattaa kurkata lumppulasta, että löytyisikö sieltä =)

   Poista
 6. Oli paljon hyviä vinkkejä. Itse selviän kaikesta muusta, paitsi siitä, kun muut yrittävät määritellä joulun aikataulut. Pitäisi ehtiä sinne ja tänne ja jos ei niin sitten suututaan. Minusta tosi ikävää. Omat lapseni ovat jo sen ikäisiä, että joululta odotan lähinnä yhdessäoloa ja hyvää ruokaa. Jos sen vielä ymmärtäisivät myös sukulaiset, niin olisi kiva. Nyt ajattelen itse, että kun lapseni perustavat perheensä, en ole kauhean pahoillani, jos keksivät omat tapansa viettää joulua. Ei minulla ole mitään sitä vastaan, jos koko suku kokoontuu tänne meille jouluksi, mutta se paikasta toiseen lentäminen ei ole kivaa.

  Teillä varmasti onnistutaan viettämään stressitön joulu noilla eväillä<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä tiedän, mitä tarkoitat ♥ Onneksi meidän suvussa ei ole mielensä pahoittajia, mutta tuo paikasta toiseen lentäminen on tuttua. Meidän ensimmäinen joulu oli sellainen, kun jätimme aatolle kaikki kyläilyt ja koko päivä menikin ajellessa paikasta toiseen. Nykyään jaamme jouluvierailut kolmelle päivälle niin, että käymme aina yhdellä paikkakunnalla per päivä. Näin saamme vierailla rauhassa ja ehdimme vaihtaa jopa pari sanaakin kyläillessä. Toivottavasti joulusi on ihana ja saat viettää sen juuri niin kuin itse toivot ♥

   Poista
 7. Ihanat vinkit! Kiva, että lähdit mukaan haasteeseen! :) Ja tosi kiva oli myös nähdä eilen! (Mä muuten löysin sen sukkismyyjän ja vitsit, että oli upeita värejä! En vielä raaskinut ostaa, mutta laitoin harkintaan.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiitos vielä kerran hienosta haasteesta ♥ Tämä on sellainen haaste, että tähän kuuluisi kaikkien osallistua =)

   Oli niin mukavaa nähdä ja jutella ihan rauhassa ♥ Pieni hengähdystauko keskellä messuhulinaa teki hyvää. Mun jalat tosin on vieläkin kipeät, kun kävelin niin paljon. Ens vuonna pitää ottaa askelmittari mukaan =D

   Poista
 8. Hyviä ohjeita! Mä haluaisin viettää joulua ihan rauhassa kotona, mutta jotenkin joulu menee aina siihen, että reissaamme kahden suvun ja perheen välillä ahdistukseen asti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Kurja kuulla ♥♥♥ Mielestäni joulun pitäisi olla rauhoittumisen aikaa ja siitä kuuluu kaikkien nauttia ♥ Me kierretään suku niin, että aatolle jää vain vierailu vahvempieni luona, jossa syömme aaton perinteisen riisipuurolounaan. Kotimatkalla pysähdymme hautausmaalle ja sytytämme kynttilät isovanhemmille.

   Poista
 9. Tosi hyviä vinkkejä! Minustakin kaikkein tärkeintä on se, että tekee just niitä asioita, mistä nauttii. Meillä taisi joulustressi helpottaa ihan urakalla, kun mies ei pysty pitämään ennen joulua yhtään lomaa. Joten mennään sitten minun porukoille nauttimaan valmiista joulusta :D. Ollaan me siellä oltu ennenkin viettämässä jouluja, jos ei ole vapaita yhtään ennen jouluaattoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Pitää paikkansa! Joulun tekeminen ei kuulu tuntua pakolta vaan sen pitää olla sellaista, että siitä nauttii.

   Toi sun joulun vietto kuulostaa kyl hyvältä ja houkuttelevalta. Myönnetään, että valmiiseen pöytään astuminen kelpais mullekin =D

   Poista
 10. Mulla alkaa sukulaisten lahjat olemaan hanskassa. Omalle perheelle vasta muutama, mutta en ota stressiä. Hankin kun tulee sopivaa vastaan tai teen itse sopivan idean tullessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau! Todella hienoa! Tuollain se kannattaakin tehdä, ilman stressiä. Ihanaa joulun odotusta <3

   Poista