sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Näillä vinkeillä sinäkin opit käyttämään enemmän värejä

"Hulluutta on se, että tekee samat asiat uudelleen ja uudelleen ja odottaa eri tuloksia."
- Albert Einstein
 


Otan vasta ensimmäisiä askeleitani värimaailmassa, mutta haluaisin sen mestariksi. Aloittaessani käsityöharrastustani en ymmärtänyt alkuunkaan värejä enkä tiennyt miten yhdistellä niitä, mutta olen kehittynyt. Värit ovat makuasia ja ne ovat hyvin henkilökohtaisia. Et välttämättä pidä samoista väreistä ja väriyhdistelmistä kuin minä, joten valitettavasti en voi sanoa sinulle, että mitä sinun pitää tehdä valitaksesi onnistuneimman väriyhdistelmän, mutta voin antaa sinulle vinkkejä, miten voit aloittaa matkasi värien ihmemaassa ja oma värisilmäsi alkaa kehittyä. Ihan ensimmäisenä sinun on pitää selvittää, mistä väreistä ja mistä väriyhdistelmistä sinä pidät.
 

TUTKI

Elämme värien ympäröimänä. Värejä löytyy kodintekstiileistä, vaatteista, leluista  ja jopa nuppineulan päistä. Luontoäiti on värienkäytön mestari. Mieti kaikkia kauniita kesän kukkia ja syksyn lehtiä. Aseta aivosi väriasetukselle ja ala tarkkailla värejä. Tutki, miltä värit näyttävät yhdessä ja erikseen. Tutki toisten tekemiä käsitöitä. Etenkin mandalat ovat oivia värien tutkimiseen, mutta muista mitä olen aikaisemmin kirjoittanut väreistä ja niiden järjestyksestä: "On ollut mielenkiintoista huomata, miten lapun ulkonäkö muuttuu vaihtamalla värien järjestystä. Esim. neljännen kuvan laput on tehty samoilla väreillä, mutta silti ne ovat aivan eri näköisiä, kun tummat värit ovat reunoilla ja vaaleat keskellä. Kolmannessa kuvassa olen vaihtanut fuksian hempeään vaaleanpunaiseen ja lapun tunnelma muuttuu taas täysin." (voit lukea koko jutun täältä).

Netti pursuaa valmiita töitä. Aloita vaikka instagrammista. Itse inspiroidun mm. Attic24, alicebyday, crochetbyredagrape, ana.moraissoares, crochetgirl99, nillams ja anniedesigncrochet tileistä. Selaa, selaa ja selaa, kunnes näet sen mistä pidät todella paljon. Pysähdy ja...
  

ANALYSOI

Mikä siinä miellyttää silmää? Mitä värejä siinä on käytetty? Onko värit murrettuja vai puhtaita? Ovatko ne vaaleita vai tummia sävyjä? Kuinka ne ovat väriympyrässä (löydät väriympyrän mm. Täältä)? Mitkä värit ovat vierekkäin? Missä järjestyksessä ne ovat ja onko värejä käytetty saman verran?

Huom! Tutkiessani väriyhdistelmiä joista pidän, tutkin myös samalla väriyhdistelmiä, joista en pidä. Jos joku yhdistelmä tökkii ja pahasti, yritän selvittää mistä se johtuu ja painaa sen mieleeni, jotta osaan vältellä sitä omassa työssäni.

   

KOKEILE

Neulegraffiti, virkattu harja, Kukkaketo-torkkupeitto ja virkatut norsut ovat kaikki töitäni, jotka pursuavat värejä. Tiedätkö mitä muuta yhteistä niillä on? Ne kaikki ovat opintomatkojani värien maailmassa. Olen yhdistellyt niissä värejä ja kokeillut erilaisia väriyhdistelmiä ja tutkinut, miltä ne näyttävät yhdessä. Saatuani edellisen peittoni valmiiksi, minulta kyseltiin kovasti, että miten päädyin niihin väreihin. Kukkaketo-torkkupeitto taitaa edelleen olla yksi kauneimpia virkkaustöitäni ja sen värimaailma on hyvin pitkälti sama kuin neulegraffitissani. Huomaatko yhtäläisyyttä? Neulegraffittia tehdessä selvitin, mistä väreistä pidän ja Kukkakedossa tutkin miltä ne näyttävät sekoiteltuna yhdessä.

Nyt muistele, mitä värejä olet nähnyt ja mistä pidät. Missä järjestyksessä värit olivat? Mene lankakorillesi ja etsi käsiisi lankaa. Jos osaat tutkia värejä asettamalla vierekkäin keriä tai kieputtamalla lankaa pahvin ympärille, hyvä, minä en sitä osaa tehdä. Minun on kokeiltava värien sekoittamista valmiissa työssä. Ota sinäkin puikot tai koukku ja lähde kokeilemaan erilaisia yhdistelmiä. Sekoita värejä keskenään. Älä ahnehdi. Ota kerralla vain muutama väri, muuta niiden järjestystä ja leiki. Virkkaa mandala, neulo villasukat tai kudo koetilkku, mutta tärkeintä on se, että uskallat kokeilla ja jos et onnistu ensimmäisellä kerralla, älä lannistu. Epäonnistuminen on yhtä tarkeää kuin onnistuminen. Mairessa on 135 osaa ja torkkupeitossa 50 erilaista palaa. En minäkään niistä kaikista pidä. 
  

TUTUT JA TURVALLISET

Valkoinen ja musta ovat siitä luotettavat värit (kuvaamataidon opettajani sanoisi tässä kohtaa, että ne eivät ole värejä), että en äkkiseltään keksi väriä mikä ei sopisi niiden kanssa. Jos arkailet värien käytössä, niin käytä valkoista tai mustaa siirtyessäsi väristä toiseen.

Toinen turvallinen vaihtoehto väriyhdistelyn ensiaskeliin on käyttää työssä samaa väriä, mutta eri sävyissä esimerkiksi sinistä. Käytä tummansinistä, vaaleansinistä, turkoosia ja vaikka valkoista. Ensimmäiset työni ovat olleet juurikin tällaisia, että olen virkannut ne vihreän tai sinisen eri sävyillä, enkä ole vielä sekoittanut niihin muita värejä.

   

USKALLA MUUTTAA MIELIPIDETTÄ

Se, että pidät juuri nyt jostain väristä ja väriyhdistelmistä ei tarkoita, että pidät niistä aina. Värimieltymykset kehittyvät ja muuttuvat siinä kuin muutkin makuasiat, joten anna niille se vapaus. Tiesitkö, että pari vuotta sitten en pitänyt turkoosista ja vielä vuosi sitten sana pastillisävy sai niskavillani pystyyn?

VAIN TEKEMÄLLÄ OPPII

Se on se kaikista tärkein ja varmasti tylsin neuvoni, mutta se pitää tässäkin asiassa paikkansa. Vaikka kuinka katselisit kuvia ja tutkisit niitä, et ikinä opi käyttämään värejä ilman, että käytät niitä itse. Uskalla siis irroitella ja unohda ennakkoluulot. Kun kokeilet uutta, voit yllättyä!

Mukavaa matkaa värien ihmemaassa ♥ Minä olen jo täällä. Tule sinäkin!


8 kommenttia:

 1. Ihana postaus ja sun blogille tavallaan tosi ilmeinen - niin paljon värejä. ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Tää on mulle ajankohtainen aihe, kun suunnittelen parhaillaan uutta työtä ja sen värimaailmaa. Haluaisin tehdä oikein värikkään, mutta vähän mua jännittää, että miten käy =)

   Poista
 2. Ihana postaus! Itsekin tuskailen värien kanssa, enkä osaa millään päättää, mitkä sopisivat parhaiten yhteen ja missä järjestyksessä. Ihailenkin aina onnistuneita väriyhdistelmiä ja kuvia, joissa ne tulevat hyvin esille. Pitäisi vaan rohkeasti kokeilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua ja pääset alkuun. Mä itse aloitin värien käytön tutkimalla muiden käyttämiä värejä ja sit lähdin kokeilemaan, että osaisinko itse. Enhän mä onnistu läheskään aina, mutta silloin tällöin yllätän itseni =)

   Poista
 3. Oon kiinnittänyt huomiota monta kertaa siun värikkäisiin kuviin instassa. Kuvat on niin tunnistettavia ja niitä jää usein katselemaan toviksi. Oli kiva kuulla ajatuksista kuvien takana 😊

  VastaaPoista