sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Matka värien ja aaltojen maailmassa on alkanut

"Tuhannenkin kilometrin matka alkaa yhdellä askeleella."
- Laotse


Olen jo pitkään halunnut tehdä aaltokuvioisen peiton ja vihdoinkin on sen aika. Aaltokuvio eroaa siksak-kuviosta siten, että se ei ole niin teräväkärkinen ja jyrkkä kuin siksak. Aaltokuvioita on kuitenkin niin montaa erilaista kuin on tekijöitäkin, joten ensin kokeilin erilaisia malleja, joista valitsin mieluisimman. Päädyin käyttämään samaa mallia, jollaisella Attic24 -blogin ihanat peitot on virkattu. Aaltokuvio muodostuu, kun virkataan ensin neljä pylvästä, kaksi pylvästä yhteen kahdesti, neljä tavallista pylvästä ja lisätään kaksi pylvästä eli malli on hyvin yksinkertainen, mutta sitäkin kauniimpi. Molemmissa reunoissa pitää vielä muistaa lisätä yhdet pylväät, ettei peitto ala kaventua. Aaltokuviosta tulee tiivis ja matala, joten se on melko helppo tehdä myös molemmista päistä suorareunaiseksi.

Virkkaan peittoa Novitan seiskaveikasta nelosen koukulla, joten voin käyttää hyväkseni aikaisemmin virkkaamani siksak-peiton tietoja (löydät kuvat valmiista peitosta tästä). Sen avulla pystyin arvioimaan langanmenekin ja aloituksessa tarvittavan silmukkamäärän. Valmiista peitosta oli myös valtavasti apua raidoituksen hahmottamisessa. Värivalinnat aiheuttivat minulle kuitenkin hieman päänvaivaa. Kyselin jo Instagrammin ja Facebookin puolella lukijoiden mielipidettä, kun en millään osannut päättää, että otanko yhdeksi väriksi valkoisen. Halusin tehdä iloisen ja aurinkoisen peiton, joka pursuaa värejä ja lämpöä, mutta viime metreillä aloin epäröidä. Jos ollaan ihan rehellisiä, niin edellinen torkkupeittoni (löydät sen täältä) oli niin kaunis ja onnistunut, että minulle tuli suorituspaineita tämän kanssa. Mitä jos en onnistukaan nyt?


Virkkaan peittoa seitsemällä värillä: aniliinilla (553), violetilla (757), tumman turkoosilla (350), limen vihreällä (319), kirkkaan keltaisella (268), oranssilla (278) ja vaaleanpunaisella (522). Violetti on ehkä aavistuksen liian tumma sävy, mutta vaaleampaa ei ole tarjolla, joten sen on nyt vain kelvattava. Värithän ovat melkein samat kuin aikaisemmassa Kukkaketo-torkkupeitossani, mutta siinä valkoinen oli ns. pohjavärinä ja todella hallitseva. Nyt ajattelin käyttää valkoista vain reunoilla, mutta en ole vielä siitä ihan varma. Näemme sen sitten lopussa. Valitsemistani väreistä ei mikään taida olla enää Novitan valikoimassa, mutta meidän paikallisessa sekatavarakaupassa oli vielä näitä kevään ja kesän ihania värejä lukuun ottamatta limen vihreää, jota löysin ostoilmoituksen avulla. Sitä ja violettia saa tarjota minulle lisää.

Myönnän, että minua jännittää tämä peitto ja sen värimaailma todella paljon, sillä valkoinen olisi ollut luotettava matkakumppani peittoa tehdessä, mutta enhän minä ikinä kehity värien käytössä, jos en lähde kokeilemaan rajojani. Kokeilin, miltä värit näyttävät yhdessä, virkkaamalla meidän take away -mukeille kassit. Toisessa kassissa värit ovat sekaisin ja toisessa ne ovat samassa järjestyksessä kuin väriympyrässä eli päävärien väleissä on välivärit. Järjestyksen rikkoo vain vaaleanpunainen, joka oikeastaan raikastaa ja piristää värikästä kuviota. Kasseista tuli kivat ja tarpeelliset, koska meillä on hyvät take away -mukit, mutta niiden kannet valskaa ja mukia pitää aina kantaa kädessä. Nyt saan mukin roikkumaan vaikka rattaisiin. Mukikassia varten kannattaa kuitenkin valita ennemmin napakka puuvillalankan kuin seiskaveikka, sillä tuo lanka venyy sen verran, että ei ehkä ole tähän työhön parhain mahdollinen. Tarkoituksena oli selvittää kuinka värit toimivat keskenään ja kyllähän ne toimivat. Näillä mennään!


Lopuksi haluan vielä kiittää kaikkia arvontaan osallistuneita. Vapaaliput Kätevä ja Tekevä -messuille saivat Vinuski ja Sanna. Olen laittanut teille sähköpostia! Onnea voittajille ja ihanaa sunnuntaita kaikille. Olettehan muistaneet kääntää kelloja?

20 kommenttia:

 1. Ihana päästä seuraamaan tätä projektia! oi että mä tykkään näistä väreistä! ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Kirjoitan taas muutaman postauksen tämän peiton eri vaiheista ja instaan tästä tulee varmasti yksi jos toinen kuva =D Mun mielestä on ihanaa kertoa isoista projekteista pitkin matkaa ja jakaa se tekemisen ilo muiden kanssa, mutta haasteelliseksihan sen tekee se, että pitää keksiä aina jotain uutta kerrottavaa =)

   Poista
 2. Tätä matkaa on mukava seurata (ja lopputuloksena voi olla että alan itsekin tekemään peittoa). Ihanat värit tähän syksyn pimeyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) ja mukavaa kuulla! Mä en tähän ensimmäisen postauksen kuviin saanut itse peittoa, koska olen niin vähän ehtinyt virkata, ettei parissa ekassa kerroksessa ole paljoa esiteltävää =)

   Poista
 3. Kellot on käännetty!
  Seuraan mielenkiinnolla peittosi valmistumista.
  Mukavaa alkavaa viikkoa ja marraskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Hienoa! Mä rakastan talviajan ensimmäistä sunnuntaita, kun se on niin ihanan piiiitkä =)

   Niin tosiaan! Marraskuu! Ihan käsittämätöntä, miten nopeasti aika menee. Enää viisi kuukautta ja on taas huhtikuu =)

   Poista
 4. Tykkään blogistasi juuri ihanien värien takia. Nytkin. Kiva odottaa peiton valmistumista.

  VastaaPoista
 5. On tämä värien herkuttelu niin mahtavaa :) Tulee hyvälle mielelle, saa energiaa ja synkkä maailma muuttuu silmissä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Nyt mennään taas kohti sitä harmainta vuodenaikaa, että pieni väri-iloittelu tulee tarpeeseen =)

   Poista
 6. Sun valitsemat värit ovat vaan niin ihania ❤ ! Oikea herkku peitto tästä varmasti tulee. Minulla on hämärä mielikuva, että mulla saattaa olla kerä tuota limeä. Yritän muistaa kurkata, kun kotiudun. Laitan sitten viestiä, jos löysin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Olisi ihanaa, jos tuota vihreää löytyisi lisää! Mä nimittäin haluaisin tehdä vielä kolmannen peiton näillä väreillä =D

   Poista
 7. Tuosta tulee varmasti upea peitto! Ihanan pirteät värit! :) Mä en yhtään ehtinyt osallistua sun valkoinen väri -pohdintoihin, mutta peukutan päätöstäsi! Valkoinen sopii hyvin värien kanssa, mutta tuntuu, että niitä valkovärikkäitä peittoja on todella paljon. Ja toisaalta mulle pelkät värit yhdessä ovat paljon lämpimämpi ja kotoisampi vaihtoehto - valkoisesta tulee ehkä vähän sellainen fiini olo.

  Sulle on muuten haaste! :) https://oranssia.com/2016/11/01/voiko-joulu-olla-stressiton-blogihaaste/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Mä oon nyt muutaman kerroksen virkutellut peittoa ja suorastaan rakastan näitä värejä. Ainakin toistaiseksi olen mielissäni siitä, että en ottanut sitä valkoista mukaan.

   Kiitos haasteesta! Mä tuun kurkkaan <3

   Poista
 8. Jännittävää nähdä jonkin ajan kuluttua, millainen peitosta tulee! Ainakin värit lupaavat erittäin hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä en ole vielä käyttänyt tuota vaaleanpunaista ja olen vieläkin kahden vaiheilla, että jätänkö sen pois. Toisaalta se sopii hyvin näiden värien kanssa ja tekee kokonaisuudesta pirteämmän, mutta joku siinä tökkii... Onneksi mulla on vielä muutama ilta miettimisaikaa =)

   Poista
 9. Kiitos näistä kuvista! Just tuollaisia värejä marraskuu kaipaa. Uskon, että peitostasi tulee oikein ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Pitää paikkansa! Tämän työn myötä ei pääse kaamosmasennus iskemään. Tässä peitossa ei ole oikein muuta vikaa kuin se, etten malttaisi tehdä mitään muuta kuin virkata =)

   Poista
 10. Aaa, juuri näitä iloisia väriyhdestelmiä ihminen kaipaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Tiedätkö, että mä rakastan näitä värejä <3 Tätä peittoa on niin ihanaa virkata!

   Poista