torstai 8. syyskuuta 2016

Jalkakylpyjä ja sitruunamelissateetä

"On kamalan työlästä olla tekemättä mitään."
    - Oscar Wilde (1854-1900)


Nyt syksy antaa parastaan! On syyskuu ja istuin tänään kesämekossa terassilla ottamassa aurinko- ja jalkakylpyjä. Mittari näytti yli kahtakymmentä ja kukat kukkivat. Elämä ei voi olla tätä ihanempaa! Olen vasta-alkaja yrttien käytössä ja vaikka sitruunamelissaa on kasvanut yrttipenkissämme jo muutaman vuoden, tutustuin siihen vasta tänä kesänä. Se on hermostoon yrtti, joka nostaa mielialaa, lievittää stressiä ja parantaa keskittymiskykyä. Teenä se rauhoittaa, rentouttaa ja auttaa nukahtamaan. Kansan kielessä sitä on muinoin kutsuttu naistenyritiksi ja naisten parhaaksi, sillä se lievittää kuukautiskipuja ja helpottaa PMS-oireita. Itse en ole kokeillut käyttää sitruunamelissaa siitepölykautena, mutta sen pitäisi auttaa myös antihistamiinin tavoin heinänuhaan ja ihottumaan.

Sitruunamelissatee on maukasta. Yrttioppaissani kehoitetaan juomaan tee rauhaksiin ja istunkin usein terassimme nurkassa ja pyrin olemaan tekemättä mitään (se on oikeasti vaikeaa!). Leikkaan kupin pohjalle pari sitruunamelissan lehteä, kaadan kuumaa vettä päälle ja annan hautua viitisen minuuttia. Ennen juomista sihtaan lehdet pois ja maustan teeni hunajalla. Älä tee ihan niin tujua teetä kuin kuvissa on, sillä vaikka kuvassa näkyy vain yksi muki, niin tuosta kannullisesta tuli useammalle teenjuojalle kupillinen. Sitruunamelissan annostuksen kanssa on syytä olla varovainen, sillä liian vahva tee voi nousta päähän.

Olen käyttänyt sitruunamelissaa myös kehäkukan seurana jalkakylpyihin. Eteeriset öljyt eivät liukene lämpimään kylpyveteen, joten yrtit on ensin haudutettava kuumassa vedessä. Kerään sitruunamelissan lehtiä sekä kehäkukan lehtiä ja terälehtiä kumpiakin kouralliset ja haudutan niitä kuumassa vedessä viidestä kymmeneen minuuttiin, sihtaan ne ja kaadan kylpyveden sekaan. Jalkakylvyissä sitruunamelissa piristää ja kehäkukan eteeriset öljyt taas parantavat ja auttavat ihoa uusiutumaan. Teeheni kerään aina puhtaat lehdet, mutta näissä jalkakylvyissä menee vähän vaurioituneetkin.

Talven varalle yritin uuttaa sitruunamelissaöljyä, mutta se ja kehäkukkaöljyni meni pilalle. Kuivatin sitä myös, mutta sen kuivaamisesta on kahdenlaista ohjeistusta. Toisessa yrttioppaassani kehoitetaan kuivaamaan lehdet nuorena, mutta toisen mukaan sitä ei kuulu kuivattaa vaan se kuuluu pakastaa. Sitruunamelissan lehtiä kuuluu kerätä ennen kukintaa ja ainakin meillä on yrttipenkissä vielä pieniä melissan alkuja isojen kukkivien seassa, joten ehdin kerätä niitä vielä pakkaseen, jotta voin talvellakin keitellä teetä. 

Ensi yöksi on luvattu jo hallaa. Minun pitää varmaankin mennä pelastamaan edes osa kukistani paleltumiselta. Mukavaa viikonloppua sinulle rakas lukija! Ethän unohda, että sunnuntaina järjestetään Tampereella Moron peräkonttikirppis.


8 kommenttia:

 1. Voi vitsit, miten ihanan raukeita kuvia...ihanan kesäisiä.

  VastaaPoista
 2. Ihana toi lasikannu. Meillä oli lapsuudenkodissani tuollainen kauan sitten.
  Tuollaisesta jalkakylvystä saa myös silmänruokaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä katselin tänään kirppiksellä toista samanlaista kannua ja se olis ollut sellainen iäkkäämpi. Tuo mun kannuni on uustuotantoa ja vähän sellainen vempula, mutta saa nyt kelvata. Siinä tulee hyvät teet =)

   Kiitos kovasti <3 Myönnetään, että kehäkukat pesuvadissa on vain ja ainoastaan siksi, että ne näyttävät nätiltä =)

   Poista
 3. Sitruunamelissatee on hyvää. Aah mun jaloille tekis just nyt hyvää tuollainen kylpy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on herkkua! Mä suosittelen laskeen lämpimän veden ja upottaan jalat siihen. Taidan tehdä niin itsekin! Kahdeksan tunnin kirppispäivä tuntuu jaloissa =D

   Poista
 4. Näyttää rentouttavalta, kuulostaa rentouttavalta. Erilaiset yrittijuomat on ihania, mun kestosuosiki on minttu, mutta täytyy kokeilla tuota sitruunamelissaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Ja kiitos muistutuksesta, kun olen unohtanut koko mintun <3 Luulin, että viime talvi tappoi kaikki minttuni, mutta ne nousivatkin todella myöhään ja väriminttuni vasta kukkii. Pitääkin kuivattaa vähän minttua talveksi =)

   Poista