maanantai 5. syyskuuta 2016

Luonnonvärityöpajassa


Osallistuin lauantaina Neulovillan järjestämään luonnonvärityöpajaan, jossa Aurinkokehrä-langoistaan tuttu Anna Vasko avasi ovia luonnonvärien ihmeelliseen maailmaan. Edellisenä yönä purkaessani villalankoja keriltä vyyhdeille vielä tarkistin, ettei kurssille tarvinnut ottaa mitään kasveja mukaan. Tuntui uskomattomalta lähteä kurssille tyhjin käsin, kun olen elänyt siinä uskossa, että kun luonnonväreillä värjätään niin silloin tarvitaan vähintään pari ämpärillistä kaiken maailman naatttia ja lehteä. Aamulla Viialaan päästyäni katselin tilojamme hieman epäuskoisena, kun käytössämme oli pöytä, yksi keittolevy ja siivouskomeron pesuallas. Jos tämä on yhtä sotkuista kuin reaktiiviväreillä värjäys niin tilamme saattaa päivän päätteeksi olla hieman eri näköinen.

Sillä aikaa kun villalangat olivat purettumassa alunassa ja viinikivessä, saimme kattavan opastuksen luonnon- ja kasvivärien maailmaan. Tuorekasvien sijaan käytimme valmiiksi kuivattuja ja jauhettuja luonnonvärejä. Puretuksen jälkeen väriaineet ruiskutettiin lääkeruiskulla lankoihin ja väri kiinnitettiin lankoihin mikrossa (Kyllä! Luit oikein! Langat laitettiin mikroon!). Minulla oli mukana puhtaan valkoista Novitan Woolia ja väreinä käytin on kokeliinia, krappia ja resedaa. Tarkoituksenani oli, että langat olisivat valkoiset joissa on väriläiskiä, mutta kokeliini tai krappi vähän värjäsivät lankoja vaaleanpunaiseksi ja niistä tuli aivan mielettömän upeita! Neulovillalta saimme kokeeksi Blockwallahin silkkiä ja sen värjäsin sinipuulla yksiväriseksi. Lankaa on vain 10 g ja ottaisin mielelläni vastaan ideoita, mitä tuosta pienestä, mutta sitäkin ylellisemmästä vyyhdistä voisin tehdä?

Itse innostuin tästä värjäysmentelmästä, sillä se on ihastuttavan siistiä ja periaattessa tällä tavoin voi värjätä vaikka kerrostalon keittiössä, sillä puretus on ainoa mihin tarvitset isoa kattilaa ja hellaa. Lankojen huuhtelukin onnistui vyyhtikerrallaan pienemmässä astiassa, kun värilientä ei ole litratolkulla. Anna lupaili laittaa luonnonvärejä myyntiin verkkokauppaansa, josta niitä voi ostaa pienempiä määriä kotikäyttöön eli ei muuta kuin tilailemaan ihania värejä! Itse ostin jo kotiin kokeliinia ja viinikiveä, kun ajattelin vielä tänä syksynä kokeilla kasvivärjäystä ja kokeliinilla saan vähän lisää potkua pihamme antimiin. Nähtäväksi jää ehdinkö ennen ensimmäisiä yöhalloja. Aineet minulta jo löytyy, mutta kattila taitaa olla ainoa mikä puuttuu eli se taitaa tarkoittaa kirppisreissua! Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle! Nähdään taas muutaman päivän päästä.


20 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos =) Nyt pitää enää päättää, että mitä näistä tekisin =)

   Poista
 2. Mikrossa?! No jopas jotain. Eipä olisi tullut mieleen. Kas kun ei leivänpaahtimessa! ;) Kuinka kauan niitä mikrotettiin? Kärsiikö mikro tuossa puuhassa jotenkin? Värjäyshomma kuulostaa kyl tosi kiehtovalta. ihania värejä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Niin, olisihan siinä ollut oma hommansa, jos olisimme pujotelleet langat leivänpahtimeen =D Mä pidin tästä mikrotustekniikasta kyl just sen takia, että se on niin siistiä. Langathan voi purettaa jo etukäteen ja laittaa kuivana kaappiin. Sit ne voi värjätä vaikka talven pimeinä tunteina, kun siltä tuntuu. Tätä parempaa väriterapiaa ei taida kaamoksen keskellä ollakkaan =)

   Mikrolle ei tapahdu tässä mitään eikä periaatteessa tarvitse olla erikseen värjäykseen tarkoitettua mikroa, mut kyl mä melkein hankkisin tätä varten oman mikron, jos värjää usein ja isoja määriä. Langat oli mikrossa 2 x 5 min. ja mikrotusten välissä ne lepäsivät mikrossa viitisen minuuttia.

   Poista
 3. Vitsit mitä herkkuvärejä. Meillä mikroa ei ole eikä tule mutta hauska idea jota voisi jossakin joskus testata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä suosittelen lämpimästi kokeileen! Tämä oli ihanan helppoa ja oli mukavaa, kun työskentelytilat pysyi siistinä =)

   Poista
 4. Ihania värejä<3.Minäkin olen tänä syksynä ajatellut kokeilla kasveilla värjäämistä ja netistä löysin lisäksi oppaan "roskisvärjäykseen" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Roskisvärjäys kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! Se oletettavasti tarkoittaa perkuujätteiden käyttöä värjäyksessä? Kiitos vinkistä! Mun pitää kans tutustua =)

   Poista
 5. Ihanan väristä lankaa, tuli heti mieleen kaneli-omenat ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) No niinpä! Se on muuten jännä, miten vuodenajat vaikuttaa värimieltymyksiin. Mä alan monesti syksyisin kaivella kaappien kätköistä vähän maanläheisempiä sävyjä ja taas keväisin käytän paljon kepeämpiä värejä. Vaikka nyt kyl suunnittelen seuraavaa isoa työtä ja tekis mieli käyttää samoja värejä kuin keväällä torkkupeitossa =)

   Poista
 6. Ihanan näköisiä sun vyyhdit! Saanko jakaa jutun Neulovillan somessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Tietysti saat jakaa! Sehän olisi hienoa =)

   Kiitos vielä hienosta kurssista! Oli mukavaa päästä tutustumaan luonnonväreihin ilman sen suurempia retkiä puskiin ja pusikkoihin =)

   Poista
 7. Vau mitkä värit, ihania. Mäkin oon värjännyt lankoja. Oliko ne Koskenkorvan Mäeltä ostettuja mehujauhepusseja.
  Minusta nekin pantiin jossakin vaiheessa mikroon.
  Kun kudoin, niin haisi niin karkille. Tää värjäys oli joskua kauan sitten in ja muotia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Eihän! Kuulostaa herkulliselle värjäykselle! Onneksi nämä eivät haise muulle kuin villalle. Mä olisin varmaan makeanhimossani alkanut imeskellä liian hyvän tuoksuisia lankoja =D

   Poista
 8. Kylläpä tuli herkullisia värejä!

  VastaaPoista
 9. Ihanat värit sait syntymään. Tuosta saa tehtyä jotain upeaa!
  Ja edellisessä postauksessa oli sinulla kyllä tosi hyvät huudot ja löydöt;) Olisin kyllä minäkin tuon mankelin huutanut, ehdottomasti. Hyvä, että kerroit tuosta mankelikankaan irrottamisesta, ei mene roskiin mankelit ihmisiltä sen takia!
  Mukavaa syyskuuta ja kauniita värejä!

  VastaaPoista
 10. Kertakaikkiaan hienot värit langoissa, nam..♥

  VastaaPoista