sunnuntai 24. elokuuta 2014

Puutarhurin kesä


Tämä ei ole onnistunein puutarhavuoteni. En syytä kuukirjaa kehnosta sadostani. Syytän siitä vain itseäni ja saamattomuuttani ja ehkä hieman kesäkuun kylmyyttä ja heinäkuun helteitä. Rucolat menivät öttiäisten suihin, pinaattini kuivuivat ennen kuin ehdin käyttää niitä, punajuureni ovat kitukasvuisia ja kasvimaamme vilisee matoja. Ensin murheenani olivat muurahaiset. Niistä kun jotenkuten selvisin, madot söivät ensin retiisini ja sen jälkeen ne ovat vallanneet perunamaan. En ole aivan varma, ovatko ne eri lajia vai saman lajin eri kehitysvaiheita. Joka tapauksessa puolet perunoistamme on joutunut kompostiin. Tiedän katsomattakin, että maa-artisokkien mukuloilta odottaa sama kohtalo.

Olemme saaneet yhden avomaankurkun ja kaksi on kasvamassa lisää. Oikeasti!! Siinä missä muut esittelevät facebookissa maustekurkkujaan, minä kyttään kasvimaalla ihmeissäni, että mikä kurkkujani vaivaa. Kuudesta avomaankurkun taimesta vain kaksi selvisi helteistä. Ne kukkivat, niissä käy surisijoita ja ne voivat muuten hyvin mutta hedelmää ne eivät jaksa tehdä. Kesäkurpitsan osalta on tiedossa myös kehno vuosi, mutta ei nyt ihan niin onneton kuin kurkun. Lohdutuksekseni kehäkukka kukoistaa. Se onkin ainoa kasvimaani valopilkku porkkanoiden rinnalla, joita olemme onneksi saamassa ihan kohtalaisesti.  Minun pitäisi kerätä porkkanat heti pois ennen kuin madot syövät nekin.

Ne harvat pensaspavut, jotka itivät, tekivät pari hassua palkoa ja olenkin antanut niiden kuivua siemeksi. Ruusupapu kasvaa komeasti terassimme kupeessa, mutta pelkään, ettei se ehdi tehdä palkoja. Härkäpapu (kontu) sen sijaan kypsyi niin nopeasti, että huomasin sen vasta kun oli liian myöhäistä. Meillä on nyt ensi vuodeksi puolelle kylälle pavun siemeniä. Ensi vuosi on siis papuvuosi.

Kasvikaapissa olleista tomaatin taimista vain yksi on elossa. Minähän laitoin ne altakasteluruukkuihin, jotta osaisin kastella niitä. Onnistuin kuitenkin hukuttamaan kaikki muut paitsi tämän yhden ainokaisen. Yritin pelastaa tomaatteja kuivattamalla, mutta varmaan sanomattakin selvää että kuinka siinä kävi. Taisin ylihoitaa tomaattini hengiltä, sillä korokepenkissä olleet paleltuneet tomaatit, joiden varkaita en ole nyppinyt ja joita en ole kastellut kertaakaan, voivat hyvin ja tekevät pieniä sieviä tomaatteja. Ensi vuonna minun on muistettava, että istutan kasvikaapin taimet saviruukkuihin. Niissä kasvaneet chilit tekevät mukavasti hedelmää (vai marjaa).

Yritän kääntää tämän kesän vastoinkäymiset haasteiksi ja olen päättänyt oppia tästä vuodesta. Ensi vuonna en ylikastele tomaattejani enkä kuivata pinaattejani. Muistan läksyni tältä kesältä, sato on poimittava talteen kun se on kypsä. Sen kanssa ei saa jäädä vitkuttelemaan, niin kuin teen nyt porkkanoideni kanssa. Talven aikana otan tehtäväkseni selvittää, mitä madot ovat ja mitä niille on tehtävissä. Myrkyttämään kasvimaatani en ala! Keksin jonkun muun keinon. Meillä on niin kurja tilanne kasvimaalla, että olemme mieheni kanssa pohtineet pitävämme ensi vuoden välivuotta ainakin perunan osalta. Minun on tutkittava, että voinko viljellä jotain muuta sen tilalla. Koko kesä ilman kasvimaata kuulostaa aivan liian pelottavalle.

4 kommenttia:

 1. No kovin rankasti teille kävi kasvimaalla tänä kesänä. Vaikeuksien kautta voittoon, sinnikkäästi uuteen kasvukauteen, viisaampana kuin koskaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta <3 Tästä kesästä on opittava kaikki mahdollinen. Onneksi ensi kesään ja kasvukauteen on pitkä aika. Saan rauhassa etsiä tietoa netistä ja puutarhakirjoista =)

   Poista
 2. Kiva blogi sulla :-) Löysin tuttavan vinkkauksella tänne (facebookissa, ehkä arvaat missä :-) ), onpahan ny lukemista sadepäiviksi :-)
  Harmillista tuo kasvimaan tilanne teillä. Googleta juurimadot tai sepäntoukka. Näyttääkö tutulta?
  T. Pauliina S-A

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti viihdyt jatkossakin =)

   Yök! Olipas kammottava googletettava! Sepäntoukkia meillä on ainakin ja niitä on ihan älyttömästi! Ihan sama mistä kaivaa niin löytyy sellaisia pullukoita keriä. Mut sit on myös sellaisia, joilla on tuntosarvet ja muistaakseni jalat. Mun tarttee napata kuva seuraavan kerran kun saan niitä vastaani. Kiitos tuhannesti vinkistä! Mä saan jatkossa noukkia sepäntoukat pois ja heitellä kanoille =)

   Poista