sunnuntai 30. tammikuuta 2022

VIRKATTU LIPALLINEN HATTU


 

Virkkasin lipallisen hatun tilaustyönä. En normaalisti tee tilaustöitä, mutta poikkeusaikoina jouduin turvautumaan poikkeuksellisiin tekoihin. Viime keväänä kun virkkauskurssit olivat tauolla, lupasin tehdä eräälle ihanalle rouvalle pari hattua. Hänellä oli mallina hattu, josta hän piti ja jota hän oli käyttänyt valtavasti. Valitettavasti en voinut tehdä täysin samanlaista puff-silmukoilla virkattua hattua, koska vaihdoin materiaalin tekokuidusta pehmoiseen merinovillaan. Hatusta olisi tullut aivan liian paksu ja liian kuuma.

 

Virkkasin hatun kaksinkertaisesta Bremontin Lucia -langasta kasin koukulla ja reunuksen ja lipan kutosen koukulla. Lucia on paksu ja pehmeä merinovilla-alpakkalanka, jota ostin Toikan myymälästä. Lipassa ei ole mitään koviketta, joten jos hattu on jäänyt penkille myttyyn ja joku istunut vielä päälle, lipan pystyy käsin muotoilemaan muotoonsa. Minulla ei ollut ohjetta, joten tein ensin mallikappaleen yrityksen ja erehdyksen kautta. Mallikappale jäi itselleni, koska en halunnut antaa rouvalle hattua, jonka olen purkanut ja virkannut uudestaan moneen kertaan.

 Rouva halusi sinisen hatun lisäksi myös mustan hatun. Musta hattu on virkattu kaksinkertaisesta Bremontin Joliesta, koska valitettavasti Luciaa ei ollut varastossa mustana. Jolie on paljon paksumpi merinovilla-alpakka lanka kuin Lucia ja virkkasin mustan hatun kympin koukulla ja reunuksen ja lippan kasin koukulla. Koska vaihdoin langan paksumpaan, en voinut käyttää samaa ohjetta kuin sinisessä hatussa, joten tein tätä varten uuden ohjeen. En halunnut taaskaan antaa asiakkaalle harjoituskappaletta, joten myös tämä jäi itselle.
 
 
Mustaa hattua en ole pitänyt kuin näissä kuvissa, mutta sinistä hattua olen pitänyt paljon! Se on ihanan lämmin, kun se uppoaa päähän ja peittää korvat kunnolla. Vaikka yhteen virkattujen pylväiden väleissä on rakoja, lakki ei ole ollut kylmä. Kaiken lisäksi se on melkein saman värinen kuin villahuivini, jonka tein koulussa värjäyskurssilla. Valitettavasti en ehtinyt kuvata huivia ennen kuin otin sen käyttöön ja se on ollut jo toista talvea kaulassani joka päivä. Huivissa oleva kuvio on tehty vanuhuovuttamalla, jonka jälkeen värjäsin sen petroolinsiniseksi.
 
Kuvissa päälläni on villapaita, jonka virkkasin muutama vuosi sitten Dropsin Alpacasta. Löydät sen esiteltynä täältä: Virkattu villapaita
 
Mukavaa viikonloppua! Nähdään taas ensi viikonloppuna. Nyt minua kutsuu lumityöt.
 


2 kommenttia: