maanantai 6. joulukuuta 2021

ARTESAANIOPINTOJEN AMMATTIALAN HISTORIA JA METSOVAARAN ROMANSSI KIRJOTTUNA

 Artesaaniopintoihin kuuluu myös ammattialan historian opintoja. Nämä opintoni sijoittuvat kevääseen 2021, kun olimme etäopetuksessa. Opiskelin ensin oman ryhmäni kanssa kuvikkaiden sidosoppia ja tuntien jälkeen katsoin nauhoitteena ammattialan historian tunnit, jotka oli pidetty samaan aikaan toiselle ryhmälle. Olin ollut pari vuotta juomatta kahvia, mutta kevään 2021 aikana huomasin tarvitsevani sitä kipeästi, jotta selvisin koulupäivistä tietokoneen ääressä.


Opettajamme esitteli meille kotimaisia tekstiilitaiteilijoita ja heidän töitään sekä kotimaisia ja ulkomaalaisia muotoilijoita ja design-klassikoita. Eri tyylisuuntiin tutustuimme tekemällä esitelmän yhdestä tyylisuunnasta ja esittelemällä sen muulle ryhmälle. Itse tein esitelmän funktionalismista. Teimme esitelmät myös yhdestä kotimaisesta tekstiilitaiteilijasta ja muotoilijasta, joita ei oltu vielä esitelty. Esittelin Esteri Tomulan, joka tunnetaan mielestäni Arabian kauneimpien mallien kuvittajana. Mm. Pastoraali, Esteri ja ne pienet, kauniit kasvitaulut ovat hänen kuvittamiaan. Oli ihanaa tutustua tarkemmin tämän taidokkaan taiteilijan elämään ja töihin.
  
Tekstiilitaiteilijakseni valitsin Marjatta Metsovaaran, koska hänen kauniit painokankaansa ovat olleet minulle pitkään kaivattuja kirppisaarteita. Esitelmässäni kerroin hänen elämästään ja tunnetuimmista töistään. Esitelmän lisäksi teimme myös minitekstiilin, joka oli saanut innostuksen jostain tämän valitun tekstiilitaiteilijan työstä. Tarkoitus ei siis ollut kopioida mitään hänen työtään vaan käyttää esim. samoja menetelmiä kuin itse taiteilija.


Halusin, että minitekstiilini on jokin sellainen, mille on käyttöä eikä vain unohdu kaappiin. En voinut valita tekniikaksi värjäystä, koska se olisi helposti mennyt kopioinniksi. Sen sijaan kirjoin Marjatta Metsovaaran Romanssi-painokankaan muliinilangoilla pellavakankaalle. Piirsin kuvion teippirullan avulla ensin ruutupaperille ja siirsin sen jälkeen sen pellavalle. Koristelin kirjotun kuvion erilaisin kukin ja lehdin. 
 
 
 
 
 
Romanssistani tuli aivan ihana ja tulen käyttämään tätä. Koska en löytänyt harppiani ja käytin piirtämisen apuna teippirullaa, kuviot hieman elävät, mutta toisaalta ne tekevät kuviosta vain ainutlaatuisemman. Ajattelin ommella kankaasta pienen olkalaukun, mutta se on vielä työn alla. Seuraavaksi teen laukkua varten olkahihnan Kumihimo-tekniikalla.
 
Opintoni ovat edenneet niin pitkälle, että esittelemättä on enää näytöt. Tapaamme siis niissä merkeissä ensi viikonloppuna! Hyvää itsenäisyyspäivää ja mukavaa alkanutta viikkoa!

1 kommentti:

  1. Kaikki nämä käsityösi ovat uskomattoman upeita. Yritin liittyä lukijaksi, mutta se ei jostain syystä onnistunut. Kokeilen uudestaan. Mukavaa joulua!

    VastaaPoista