sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

VIRKATTU KÄSILAUKKU - ANEMONE
Kuvat: Sonja Karlsson


Uusimmasta Taito-lehdestä (2/2020) löytyy suunnittelemani Anemone-laukku ohjeineen. Anemone-laukku on 60-luvun henkinen käsilaukku, joka käsivarrella pystyn kuvittelemaan itseni kesällä kesäteatteriin. Laukun kuvion aiheena käytin Dora Jungin upeaa Anemone-kuviota, jonka siirsin virkatulle pohjalle.


Lehden teemana oli käsityön suurnaiset ja heti kun näin Dora Jungin kuvan, tiesin, että otan hänet inspiraation lähteeksi. Dora Jung on suomalainen tekstiilitaiteilija, joka tunnetaan mm. upeista damasti-töistään. Hän suunnitteli pitkään Tampellalle ja hänen tunnetuimpia töitään taitaa olla Yrttitarha ja Sata ruusua -damastiliinat. Oma lempparini on ehdottomasti Festivo, jonka toivon mukaan pääsen vielä joskus kutomaan itse.


Otin käsittelyyn Dora Jungin kauniin pellavaliinassa käytetyn Anemone-kuvion ja yhdistin sen laukkuideaan, jota on olen miettinyt jo pitkään. Laukussa on virkatut palat metallivanteiden sisällä, jotka on yhdistetty virkatulla kappaleella. Vaikeinta työssä oli istuttaa virkattu kappale renkaiden väliin ja taltioida virkkuutyöhön herkkyys ja tyylikkyys, jota Dora Jungilla on töissään. Paksua lankaa käsitellessä herkkyys häviää hetkessä ja tyylikkyys ei taida olla vahvimpia puoliani.
Anemone-laukku ei syntynyt ihan sormia napsauttamalla. Se vaati suunnattoman määrän purkamista ja tuskan parahduksia. Suunnittelin laukun, virkkasin mallikappaleen Dropsin Muskat -langasta hyvissä ajoin ja tarkistutin ohjeen. Valmis laukku oli työpöydälläni pitkään ja yhtenä iltana silmiini osui laukussa ollut pieni kauneusvirhe, josta en päässyt yli vaan otin laukun uudelleen työn alle. Muutin silmukointia ja virkkasin koko laukun uusiksi. Kirjoitin uudelleen ohjeen, jonka koevirkkaajani suostui tarkistamaan parin päivän varoitusajalla.


Päivää ennen kuin mallikappaleen piti olla Helsingissä kuvattavana, sain laukun valmiiksi, johon olin tyytyväinen. Anemone-laukku kuvastaa sitä, millaisena näen Dora Jungin. Hän on testiilitaitelija, jonka töistä välittyy huolellisuus. Sain mielestäni hyvin taltioitua myös herkkyyden. Olen äärimmäisen ylpeä Anemonestani ja sen viimeistelystä ulkonäöstä. Kesä kun tulee, kuljen ylpeänä Anemone-laukku käsivarrellani kevyessä kesämekossa. Jos en pääse kesäteatteriin, niin sitten kuljen laukkuineni omassa puutarhassa.
Samasta numerosta löytyy oma tekijäesittelyni, josta olin valtavan otettu sekä mm. myös Veera Jussilan upea tilkkupeitto, Soile Pyhänniskan ihastuttava neulepusero ja paljon, paljon muuta ihanaa. Löydät kaikki mallit esiteltynä täältä. Jos et ole Taito-lehden tilaaja, voit ostaa irtonumeron Taito-lehden sivuilta tai joltain irtonumeron myyjältä, joiden listauksen löydät Taito-lehden sivuilta.


Sydämellinen kiitos koevirkkaajalleni kärsivällisyydestä ja ohjeen oikolukijalle, sen tarkistamisesta. Ilman teitä Anemoneni ei olisi nähnyt päivänvaloa! Kiitos myös Sonjalle kuvista ja ohjeen julkaisusta!

6 kommenttia: