Olen
muutaman vuoden värjännyt kasveilla kotosalla, mutta osallistuin viime
kesänä ensimmäistä kertaa Valkeakoski Opiston Väriä Luonnosta -kurssille.
Oikeastaan kurssi oli kolmen päivän kasvivärjäysleiri Rauttun majalla, Sääksmäen kauniissa kulttuurimaisemassa. Kurssilla värjättiin
ja kuvioitiin lankoja ja kankaita saaden mitä ihmeellisempiä
värielämyksiä. Kurssin opettajana toimi tekstiiliopettaja ja -taitelija Maarit Humalajärvi, jolla on
neljänkymmenen vuoden kokemus kasvivärjäyksestä.
Värjäsimme
kurssilla yli 20 eri värikasvilla, joista osasta otettiin useampi väri.
Joukossa oli tuttuja kasveja mm. keltasipulia ja punasipulia,
mutta myös sellaisia, joilla en usko värjääväni kotona esim.
kuusen ja tuomen kuorta sekä jalopähkinää. Kurssilla värjätty värikirjo
oli niin suuri, että vastaavan määrän värjääminen kotona yksin olisi
valtava työ. Lisäksi tutustuin kerralla kasveihin, jotka tiedän jatkossa jättää kasvamaan. Ymmärrät varmasti, etten minäkään voi pitää ihan kaikista sävyistä.
Jokainen kurssilainen keräsi yhtä ennalta sovittua värikasvia ja itse keräsin kurssia varten 10 kiloa lupiinin lehtiä ja varsia, koska lupiinihan on lempparivärjäyskasvini. En kuitenkaan ole koskaan värjännyt sillä elokuussa, joten oli melkoinen pettymys saada haljua valjua keltaista aikaisempien kirkkaan keltaisten sävyjen sijaan. Opinpahan tästä taas uuden läksyn. On tosiaan merkitystä, milloin kerään kasvit!
Värjäsin
arviolta pari kiloa Pirtin Kehräämön kakkoslaadun villaa ja seiskaveikkaa. Ihan
kaikki värjäykset eivät valitettavasti onnistuneet, koska taisin
sekoittaa pesemättömät ja pestyt villat ja osassa villoistani oli vielä rasvaa. Epäonnistumisista huolimatta ne onnistuneet värjäykset olivat sitäkin upeampia. Sain kauniita ja pehmeitä sävyjä, joita ei kauppojen hyllyiltä löydy. Punaisen, oranssin ja ruskean sävyistä saan jo varmasti virkattua villatakin, jota olen suunnittellut pitkään!
Perusvilla- ja sukkalankojen lisäksi värjäsin itselleni värikartat. Tein pieniä vyyhtejä, joissa on pätkä puuvillaa, silkkiä, pellavaa, merinoa, alpakkaa ja erilaisia villalaatuja. Värikartoista näkee hienosti sen, miten erilailla värit tarttuvat eri kuituihin. Mielenkiintoisinta oli se, miten Dropsin Extra Fine Merino upeasti imi värejä - aivan uskomatonta. Talven aikana minun pitäisi purkaa vyyhdit ja tehdä värikartoista kortit, jotka saan säilyttää hamaan tulevaisuuteen.
Värjäyskurssille
osallistuminen oli monipuolinen kokemus. Erilaisten tekniikoiden ja
värikasvien lisäksi opin myös työskentelystä leiriolosuhteissa. Kotona
juoksevan veden lähellä ja pieniä määriä värjätessä ei tarvitse miettiä
kaikkea sitä mikä tuli vastaan leirioloissa. Kotona lankoja ei tarvitse
jäähdytellä, jotta ne voi huuhdella järvivedellä, kun jätän langat
monesti yöksi liemiin tai käytän tarvittaessa hanasta kuumaa vettä. Lisäksi kurssilla pääsi näkemään muiden kurssilaisten värjäystuloksia eri
kuituihin kuten kameli-, opossumi- ja laamalankoihin sekä eri värisiin pohjiin, joten sain omien värjäyskokemusten lisäksi oppia myös toisten kokemuksista.
Suosittelen osallistumaan paikallisen kansalaisopiston värjäyskurssille, jos se on vain mahdollista. Kurssilta saat mukaasi paljon muutakin kuin vain kauniita lankoja ja kankaita. Itse olen jo varannut paikan ensi kesän värjäysleirille. Minulla on vuosi aikaa käyttää nämä ja aikaisemmin värjäämäni väriherkut!
Oi oi, aivan ihanan näköistä puuhaa ja ihania värejä. Näyttää ihan mun unelmapuuhalta, pitää joskus kokeilla :D
VastaaPoistaKiitos <3 Suosittelen! Kasvivärjäys on ihanaa <3
PoistaIhania lankoja värjättynä. En ole itse kokeillut värjäystä. Pelkään hurahtavani siihen mereen ja menevän virtaukseen mukaan..
VastaaPoistaKiitos <3 Se on tosiaan kasvivärjäyksessä vaarana, että se vie mennessään =)
PoistaOi mikä värien kirjo! Tuota olisi mielenkiintoista kyllä kokeilla. Olisi siistiä neuloa itsevärjätyista langoista :)
VastaaPoistaKiitos <3 Kasvivärjäämällä saa kyl sellaisia sävyjä, joita ei kaupan hyllyiltä löydy ja ne sointuvat hyvin yhteen <3
PoistaOi että on hienoja lankoja! Itse olen jo vuosia haaveillut kasvivärjäyksestä vaan vieläpä on jäänyt toteuttamatta.
VastaaPoistaKiitos <3 Kannattaa kokeilla, jos yhtään kiinnostaa! Netistä löytyy paljon tietoa kasvivärjäyksestä mm. Tetri-designin ja Riihivillan blogeista. Jos kuitenkin on mahdollista osallistua värjäyskurssille, niin suosittelen <3
Poista