lauantai 3. kesäkuuta 2017

Laita somen käyttösi kuriin ja ota kesästä kaikki irti!


"Et koskaan tule muuttamaan elämääsi, ellet muuta jotain mitä teet päivittäin."
- Mike Murdock
MIKSI EN HALUA OLLA SOMESSA 24/7? 

 

Tunnustan olevani someriippuvainen. En hallitse sen käyttöä vaan se minua. Älypuhelimen myötä somen käyttöni on riistäytynyt käsistä, kun avaan somen yhä useammin päivän aikana ja vietän siellä aikaani useasti päivässä vain selaamalla eri sivustoja ilman, että hakisin sieltä mitään. Some on aikasyöppö, joka ryöstää minulta muutenkin arvokasta aikaani. Se vie huomioni ympäröivästä maailmasta, enkä ole läsnä. Sen lisäksi että oma somen käyttöni vaikuttaa minuun ja perheenjäseniini, se vaikuttaa myös mielenlaatuuni. Olen huomannut viime aikoina, että se tekee minusta ärtyisän ja kiukustun helpommin.


Some aiheuttaa minussa nykyisin niin paljon negatiivisia tuntemuksia, että olen alkanut kokea somettomuuden parempana vaihtoehtona.  En kuitenkaan haluaisi jättää somea kokonaan, joten olen yrittänyt löytää somen käytössä sen kuuluisan kultaisen keskitien. Olen tämän vuoden ollut muutamaa poikkeusta lukuunottamatta somettomilla sunnuntailla ja kesäisin olen ollut kolmesta viikosta viiteen viikkoon somelomalla. Maaliskuussa olin extempore viikon somettomalla ja huhtikuussa kokeilin vähentää somen käyttöä niin, että sallin somen käytön vain pari kertaa päivässä. Tämän jälkeen en valvonut lainkaan somenkäyttöä, jotta näin muuttuiko tapani loman myötä.


Ainakin itselläni somelomat ja somen käytön vähentäminen vaikuttavat niin mielialaani kuin käytökseeni. Olen iloisempi ja onnellisempi. Loman myötä some muuttuu etäiseksi ja toisarvoiseksi. Se, että paljonko Instagrammissa on seuraajia tai Facebook-kuvani saavat tykkäyksiä, muuttuvat merkityksettömiksi. Mielenkiintoista oli, että nämä pysyivät pois myös silloin kuin rajoitin omaa somen käyttöäni. Somesta irrottautuminen vapauttaa myös valtavasti aikaa eli olen paljon aikaansaavampi kuin ennen. Koska esiin on tullut niin paljon hyviä puolia, somen käytön vähentäminen on ollut minulle luonnollista.


Suosittelen sinuakin kokeilemaan somelomaa tai ainakin karsimaan sen käyttöä, jos vähänkään tuntuu siltä. Näillä kolmella eri tavalla minä olen pitänyt somen käyttöäni kurissa ja ne ovat osoittautuneet niin hyviksi, että olen ottanut ne osaksi arkeani.
1. SOMELOMA: 

   
Vuodesta 2014 olen pitänyt kuukauden someloman keskikesällä. Tuona aikana en avaa lainkaan somea ja pyrin käyttämään niin vähän nettiä kuin suinkin pystyn. Somelomalle ryhtyminen vaatii hieman etukäteen suunnittelua ja valmistelua. Kun päätös lomalle jäämisestä on tehty, siinä pysytään, vaikka kuinka tekisi mieli käydä kurkkaamassa nopeasti jotain tärkeää juttua. Itse kirjaudun someloman ajaksi ulos kaikista palveluista, mutta viikon päästä ne alkavat lähetellä meilejä ja muistuttevat tapahtumista. Pysy vahvana! Et menetä mitään vaikka oletkin pois somesta! Muutaman päivän päästä helpottaa ja somettomuus on jo osa arkea. Kyllä, some luo riippuvuutta.


Tänäkin kesänä, kuukauden päästä suljen koneen kuukaudeksi irrottaudun pidemmäksi ajaksi somesta. Olen ottanut someloman ajankohdaksi keskikesän, koska silloin on niin paljon muutakin tekemistä ja haluan elää täysillä mukana. 


2. YKSI TAI KAKSI SOMETONTA PÄIVÄÄ VIIKOSSA: 

   
Lauantai-iltana suljen koneen ja avaan sen seuraavan kerran vasta maanantaina. Sunnuntaiaamuna kahvi maistuu paremmalle ja se juodaan sohvalla loikoillen tai lehteä selaten. Someton sunnuntai on pyhitetty lapsille ja seikkailuille. Päivä on pitkä, kun en vietä aikaani somessa ja silloin teen paljon käsitöitä. En oikeastaan kaipaa koko päivänä somea tai koko nettiä, koska tiedän, että kaiken voi tehdä seuraavana päivänä. Muutaman kerran someton sunnuntai on venynyt somettomaksi maanantaiksi ja silloin on ollut hyvä huomata, etten ole taaskaan menettänyt mitään, vaikka en olekaan notkunut kahteen päivään verkossa. 


3. RAJOITA SOMEN KÄYTTÖÄSI:

   
Lukijani kommentista innostuin kokeilemaan huhtikuun ajan sitä, että avaan somen vain kahdesti päivässä. Minun ei tarvinnut asettaa itselleni aikaa, jonka saisin viettää somessa, sillä suljin sovellukset heti, kun olin hoitanut asiani verkossa. Vierailuni somessa olivat täsmäiskuja, enkä loppujen lopuksi edes joka päivä enää avannutkaan somea. Kuten aikaisemmin jo kerroin, niin ilokseni huomasin, että tämän myötä koko suhtautumiseni someen muuttui, eikä elämä siellä enää tuntunutkaan niin tärkeältä.


Rajoitetussa somen käytössä on hyvänä puolena se, että se mahdollistaa somen ns. hyötykäytön. Onnistuaksesi siinä, kaikki turhanpäiväinen selaaminen ja siellä notkuminen on kitkettävä pois. Alkuun tämä oli hieman hankalaa, mutta siihen tottui. Rajoitettu somen käyttö vaikeuttaa tosin yhteisöllisyyttä, sillä mihinkään rakentavaan somekeskusteluun on hankala lähteä mukaan, koska et pääse keskustelemaan kuin kahdesti päivässä, mutta voit hyvin päivittää instaa, fb-sivuja tai hakea Pinterestistä reseptejä. Lisäksi aikaa jäi vielä ryhmissä seikkailuun ja monelle muulle. Tämä oli mielenkiintoinen kokeilu ja pidin sen tuomasta vapaudesta todella paljon.
PALUU ARKEEN: 

  
Mielenkiinnosta kokeilin, että opinko huhtikuulta mitään ja tarttuiko rajoitetusta somen käytöstäni mitään tapoja arkeen. Toukokuussa en rajoittanut somen käyttöä muuten kuin pysyin kiinni somettomissa sunnuntaissa. Tutkin ja tunnustelin omaa käyttäytymistäni ja sitä miten usein ja missä tilanteissa avaan somen. Kuukausi oli lähes katastrofaalinen. Kaikki pahat tapani tulivat heti takaisin. Selasin koko ajan somea ja notkuin siellä koko ajan. En osannut irrottautua puhelimesta, kun minun teki mieli koko ajan kurkkia, että mitä siellä tapahtuu. En saanut mitään aikaiseksi. Hätkähdyttävin kommentti tuli 3-vuotiaalta pojaltani, joka istui viereeni ja kun laskin puhelimen kädestäni, pieni miehen alku halasi minua ja sanoi: "Ihanaa, kun tulit takaisin". En ollut käynyt sinä päivänä missään. Olin koko ajan istunut sohvalla ja lukenut jotain turhanpäiväistä artikkelia siitä kirotusta puhelimesta.

SUMMA SUMMARUM:

   
Koska en vieläkään osaa hallita omaa somen käyttöäni, jatkan tästä eteenpäin rajoittamalla somen käyttöäni siten, että avaan sen vain kahdesti päivässä ja jatkan hyväksi huomattuja somettomia sunnuntaita. Se on mielestäni parhain tapa taltuttaa somepeikko. Alkuun tämä on tuntunut taas haastavalta, kun mieleni tekisi avata some vähän väliä, mutta uskon, että kun taas totun tähän, se alkaa sujua. Tietysti pidän myös joka kesäisen somelomani, mutta se on jo jotain sellaista jota odotan.
 VINKKINI HELPOMPAAN SOMELOMAAN:

  
- Kirjaudu ulos sovelluksista tai estä puhelimen asetuksista se, ettei sovellukset pääse pimputtelemaan ilmoituksiaan. Itselläni tämä on osoittautunut parhaaksi mahdolliseksi keinoksi.
- Pysy kovana! Ei ole mitään syytä avata somea.
- Pidä puhelin pois silmistä, niin siihen ei tee mieli tarttua.
- Onko tilanteita, joissa kaivat puhelimen esiin ja notkut somessa esim. bussi- ja junamatkat? Keksi näihin hetkiin jotain muuta tekemistä esim. tee ristikkoa tai opettele uusi kädentaito. Esim. virkkaus on ihan kivaa puuhaa.
- Nauti somettomuuden tuomista hyvistä puolista ja kirjaa ne ylos. Näin muistat ne vielä myöhemmin.
- Tee jotain sellaista, mitä et normaalisti tee. Lue lehtiä tai joku hyvä kirja. Lähde kävelylle metsään. Somettomuus tuo mukanaan valtavasti aikaa, jota et osannut odottaa.


Nyt kun kesä on tulossa, on hyvä aika miettiä omaa somen käyttöä. Suomessa kesä on lyhyt ja ainakaan minä en halua tuhlata sitä notkumalla verkossa. Elämä on jossain ihan muualla kuin älypuhelimen näytöllä. Aurinkoista ja toivon mukaan lämmintä kesää!


Olen aikaisemminkin kirjoittanut somesta. Löydät sen täältä: Hyvä, paha some. Miksi pidän siitä lomaa?14 kommenttia:

 1. Tosi tärkeää asiaa! En omista älypuhelinta, joten kodin ulkopuolella minulla ei ole ongelmaa somessa roikkumisesta. Kotona kyllä tulee roikuttua liikaa netissä. Menee aivan liikaa aikaa turhanpäiväiseen selailuun. Kiitos kun otit asian esille, täytyy miettiä, millainen nettiratkaisu sopisi minulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura <3 Älypuhelimen myötä juurikin tuo turhanpäiväinen selailu on tullut mulle ongelmaksi. Älypuhelimessa on hyvät puolensa, mutta mä uskoisin, että pärjäisin kans hyvin ilman =)

   Poista
 2. Hyvä postaus!
  Älypuhelimen myötä minullakin on tuo somen käyttö riistäytynyt käsistä. Vielä viime syksyyn asti omistin todella vanhan puhelimen, jonka kanssa ei onnistunut somessa roikkuminen. Sitten hommasin uuden puhelimen, perustin instagram tilin ja joitakin kuukausia siitä huomasin, että puhelin pitää olla koko ajan käden ulottuvilla. Edes leffan katsominen ei onnistu enää, kun välillä pitää vilkuilla puhelinta. Keskittyminen asioihin herpaantuu helposti kun "on pakko" kurkkia puhelinta.
  Täytyypä siis otta nämä vinkkisi käyttöön ja alkaa viettää enemmän sometonta aikaa.
  Aikanaan luovuin kokonaan myös televisiosta, koska se vei liikaa aikaa arjestani. Katsoin kaikki turhanpäiväset ohjelmat ja tv oli jatkuvasti taustalla päällä. Nyt olen viettänyt telkkaritonta aikaa yli 7-vuotta. Netflix minulta kyllä löytyy, josta seurailen sarjoja ja katselen leffoja.
  Somesta en toki aio kokonaan luopua, mutta rajoittaminen olisi tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana <3 Instagram on kyl paha! Se koukuttaa kyl pahemman kerran, mutta eipä Facebook:aan helpolla päästä. Mä monesti huomaan, että saatan ajatuksissani avata fb:n ja alan selata sitä, vaikka mun olisi pitänyt tehdä jotain ihan muuta.

   Wau!!! Upeata, että olet ollut ilman telkkaria 7-vuotta! Mä katselen kans vähän telkkaria tosin vain sen takia, että meillä on miehen kanssa todella erilaiset mieltymykset telkkariohjelmien suhteen. Ainoa mitä taidetaan katsoa yhdessä on dokumentit ja Doctor Who =) Mä en ole lasten jälkeen pystynyt katsoon mitään, missä on väkivaltaa ja mun tuolini on kirjastohuoneessa niin, etten näe telkkaria siitä. Ukkokulta saa katsella ohjelmiaan olkkarissa ja mä virkkaan =)

   Poista
 3. Hyviä neuvoja ja ajatuksia! Mä käytän opiskelussa, työssä ja tietty ennen kaikkea vapaa-ajassa somea ja sen rajoittaminen tuntuu arkena hankalalta, mutta kesäisin olen onneksi onnistunut olemaan somelomalla. Täytyy kokeilla myös vaikka iltaisin somen vähentämistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva <3 En usko, että mäkään pystyisin ihan kokonaan oleen ilman somea, mutta sen vähentämisellä on vaikutusta mun mielenlaatuun. Olen huomaamattani vähentänyt tällä viikolla somen käyttöä paljon, kun on ollut niin paljon tekemistä ja olen paljon onnellisempi. Musta tuntuu, että mä olen vapaa, kun some ei sido mua niinkuin se ennen sitoi =)

   Tuo on hyvä idea, että vähentää somen käyttöä iltaisin. Mä kokeilin kans joskus, etten enää iltakympin jälkeen avannut somea ja tykkäsin!

   Poista
 4. Yksi hyvä syy minulle pitäityä vanhassa puhelimessani, voin lähettää tekstiviestit ja soittaa puhelut tällä vanhalla mallilla. Ja kun en osta uutta puhelinta, niin jää rahaa kankaisiin. Eiku, mitä... en kai mä oo riippuvainen kankaista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä! Mä mietin kans yhdessä kohtaa, että ostan sellaisen tavispuhelimen, kun tuo älypuhelin ottaa niin paljon aikaa. Tosin se hyvä puoli älypuhelimissa on, että niissä on pirskatin hyvät kamerat. Kaikki ihanat kuvaushetket tulee just silloin kuin ei ole puhelinta tai kameraa mukana =)

   Arvaas paljonko mä syön karkkia...? Oliskohan se sokerilakko seuraavaksi =D

   Poista
 5. Hyvä kirjoitus ja vinkkejä.
  Mä olen yrittänyt pitää facelomaa. Pitäisi tehdä oikein 100 % Kyllä siihen tottuis, luulisin .
  Kauniita kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija <3 Kunnon irtiriuhtaisu keskellä kauneinta kesää tekee hyvää <3

   Nämä kaikki kuvat ovat viime vuodelta, mutta onneksi kohta on taas uusien kukkien aika <3 Mä jo odotan, että pääsen käymään puutarhalla =)

   Poista
 6. Tarkotetaanko blogien lukeminenkin someiluksi? Facebook ja insta lomaa on tavallaan helppo pitää mutta blogeja on kiva lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että somelomailussa ei ole sääntöjä eli saa tehdä justiinsa niinkuin haluaa ja mikä tuntuu itsestä hyvälle <3

   Poista
 7. Ahdistun myös omasta someilustani. Lapsia rajoitan ja mikä onkaan oma puhelimella notkumisaikani? Esimerkki pitäisi olla parempi...

  Yritän rajoittaa someilun tästä lähtien kertaan päivässä. Tuo kaksi voisi olla myös ok: aamu ja ilta...

  Somessa voi myös rentoutua, mutta se on mahdollista vain silloin kun ei tule tunnetta, että some vie aikaa joltain tärkeämmältä.

  VastaaPoista
 8. Ahdistun myös omasta someilustani. Lapsia rajoitan ja mikä onkaan oma puhelimella notkumisaikani? Esimerkki pitäisi olla parempi...

  Yritän rajoittaa someilun tästä lähtien kertaan päivässä. Tuo kaksi voisi olla myös ok: aamu ja ilta...

  Somessa voi myös rentoutua, mutta se on mahdollista vain silloin kun ei tule tunnetta, että some vie aikaa joltain tärkeämmältä.

  VastaaPoista